0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Cdc/brian W.j. Mahy/Ritzau Scanpix
Foto: Cdc/brian W.j. Mahy/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smitteopsporing er påbegyndt og målrettet vaccination overvejes efter første tilfælde af abekopper i Danmark

Styrelsen for Patientsikkerhed begynder opsporing af abekopper i Danmark efter første positive test i Danmark.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En mand er som den første blevet testet positiv for abekopper i Danmark. Det oplyser Sundhedsministeriet mandag.

Manden har udvist symptomer efter en rejse til Spanien. Han har siden været i kontakt med Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Rigshospitalet. Han befinder sig nu i isolation i sit hjem.

»Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt,« skriver Sundhedsministeriet.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser mandag, at der er påbegyndt smitteopsporing af abekopper i Danmark.

»Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing, så nære kontakter til patienten bliver vejledt i, hvordan de bør forholde sig,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

»Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen,« siger han.

Normalt mild sygdom

Sundhedsministeriet beskriver symptomerne på abekopper som blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler.

»Sygdommen er normalt mild, varer omkring to-fire uger og går for de fleste over af sig selv,« skriver ministeriet.

Personer, der har været ude at rejse eller har været i tæt kontakt med nogen, som har været ude at rejse, og som bliver syg med udslæt og blærer på kroppen, opfordres af Sundhedsstyrelsen til at søge læge.

»Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd,« siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, i en meddelelse.

»Derfor har vi i sidste uge kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje.«

Overvejer målrettet vaccination

Langt størstedelen af danskerne har ingen grund til bekymring over udbruddet af abekopper, vurderer danske og europæiske sundhedsmyndigheder efter udbruddet af den sjældne virus i flere europæiske lande.

Men Sundhedsstyrelsen overvejer i disse dage, om en lille gruppe sårbare danskere skal vaccineres mod den smitsomme virus.

»Det kunne for eksempel være folk, der er hiv-smittede, og som er dårligt behandlet for deres smitte, eller folk, som er i gang med en meget voldsom kræftbehandling,« siger Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Danmark er ikke det eneste land i Europa, der har fundet tilfælde på abekopper. I Storbritannien, Spanien, Holland, Tyskland og Sverige er der også personer, der har fået en positiv test for abekopper.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der bekræftet abekopper hos 83 personer i Europa. 23 af dem er fundet i Spanien. Ifølge SSI har manden, der er testet positiv i Danmark, været på Gran Canaria.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har sygdomstilfældene i Europa generelt været milde.

ritzau/lasse lange

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage