0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Hartmann/Jens Hartmann
Foto: Jens Hartmann/Jens Hartmann
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region blev advaret om amputationer allerede i 2019

Lægefagligt råd advarede for tre år siden Region Midtjylland om det høje antal benamputationer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Region Midtjylland kunne og burde have reageret tidligere på, at antallet af benamputationer lå meget højere end resten af landet.

Det mener Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, efter at have læst en redegørelse fra regionen.

Den fortæller blandt andet, at regionen allerede i juni 2019 fik en henvendelse fra Det Tværfaglige Specialeråd for Karkirurgi om, at der var noget galt.

»Det peger i retning af, at man på et tidligere tidspunkt havde mulighed for at gribe ind og ændre den praksis, der var, hvis det var sådan, at man havde reageret på henvendelsen fra specialerådet,« siger Kent Kristensen til DR.

Så det som en indspark

I slutningen af april kom det frem, at op mod 90 patienter fra Region Midtjylland årligt kunne have undgået at få amputeret et ben, fordi de fik for sen behandling af blodpropper eller åreforkalkninger.

Det tal blev nedjusteret til årligt 47, da det tirsdag kom frem, at der ifølge regionen var sket en fejl i forbindelse med optællingen.

Rapporten kom altså først i dette forår til trods for, at Det Tværfaglige Specialeråd altså 3. juni 2019 skrev til regionsledelsen, fordi man undrede sig over, at antallet af benamputationer lå meget højere end i resten af Danmark.

I redegørelsen forklarer ledelsen dog, at man anså henvendelsen for at være et indspark til den nye hospitals- og sundhedsplan og ikke det, der i fagsproget hedder en ’early warning’.

Der er torsdag indkaldt til et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde i Region Midtjylland, hvor amputationerne er på dagsordenen.

Formanden for Region Syddanmark, Anders Kühnau, siger til DR, at regionsrådet ikke blev gjort opmærksom på de ekstraordinært mange amputationer i 2019.

Jyllands-Posten fortæller, at Patienterstatningen allerede tirsdag modtog den første klage fra en benamputeret patient i Region Midtjylland.

Det forventes, at sagen om benamputationerne kan ende med omkring 500 klager fra patienter, der føler, at de har fået mangelfuld behandling.

Ifølge Karen-Inger Bast, der er direktør i Patienterstatningen, kan hver sag medføre en erstatning på 100.000 kroner eller mere.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: