Sådan nævnes kræftområdet som inspiration i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg:
I Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien nævnes fremhæves kræftområdet flere gange som foregangseksempel.
Erfaringer med langsigtet opbygning, side 73-74
»Som inspiration til det kommende arbejde med at udvikle og udrulle en 10-års plan for psykiatri og mental sundhed kan der hentes erfaringer fra udviklingen af kræftområdet i Danmark. Både kræftområdet og psykiatriområdet er store sygdomsgrupper, der rammer store dele af befolkningen med potentielt meget alvorlige konsekvenser for den enkelte.
For 20-30 år siden var overlevelsen i Danmark efter en kræftsygdom kortere end i de lande vi normalt sammenligner os med, og det blev tydeligt, at der var behov for en ganske stor omstilling for at vende udviklingen. Der blev sat stort fokus på indsatsen på kræftområdet med bl.a. fire store kræftplaner med politisk opbakning og prioritering med det overordnede formål at sikre en vedholdende, fortsat udvikling.
I dag er Danmark blandt de lande i verden, der relativt har øget kræftoverlevelsen mest de seneste 15 år. Samtidig er kræftområdet blevet et attraktivt arbejds- og forskningsfelt, og der ses stærke faglige miljøer understøttet af implementerede pakkeforløb, kliniske retningslinjer og veludbyggede databaser.
Nogle lande har også arbejdet med planer for gradvis opbygning af indsatser for psykiatri og mental sundhed. I bl.a. Norge, Storbritannien og New Zealand har man arbejdet ambitiøst og langsigtet på nationalt niveau med at opbygge og følge indsatsen over tid. Selvom andre landes indsatser og planer ikke direkte kan anvendes eller overføres til det danske sundhedsvæsen, kan der hentes inspiration i tilgangen med en gradvis langsigtet opbygning.«
Nationale og regionale kvalitetstiltag, side 47
»Ligeledes er der implementeret forløbsbeskrivelser for indlæggelser samt pakkeforløb for ambulant
behandling af mennesker med psykiske lidelser udarbejdet af Danske Regioner. Pakkeforløbene beskriver et standardiseret behandlingsforløb for patienter med samme diagnose og behandlingsbehov og består af en basispakke med evt. tillægspakker, hvor indholdet matcher forskellige grader af sygdommen samt evt. komplicerende faktorer.
På trods af de mange forskellige initiativer er kvaliteten af behandlingen ikke blevet løftet på en tilstrækkelig ensartet og systematisk måde sammenlignet med det målrettede og systematiske arbejde med kvalitetsopbygning, som man har set for flere somatiske sygdomme, fx på kræftområdet.«
Opbygning af tværfaglige grupper til at understøtte faglig udvikling og kvalitetsarbejde, side 96
»Med inspiration fra DMCG’erne (Danske Multidisciplinære Cancer Grupper) på kræftområdet etableres tværfaglige og tværsektorielle grupper for den samlede sundhedsfaglige indsats til mennesker med psykiske lidelser, som skal understøtte langsigtet faglig udvikling og kontinuerlig kvalitetsforbedring.«
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Vis mere