0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Charlotte Dahl
Foto: Charlotte Dahl
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mads Koch: Opgaven er klar, Magnus Heunicke

Vi må sætte vores lid til, at det politiske niveau nu kan lade corona trænge i baggrunden og begynde at løse de store udfordringer, der ligger i at udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, skriver Mads Koch Hansen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tålmodigheden er ved at slippe op for mere snak og flere udspil om det nære sundhedsvæsen. Alle er enige om, at vi skal i gang med udbygning og opkvalificering af den del af sundhedsvæsenet, som er tættest på borgerne, og vi skal tage det alvorligt at få sammenhæng, så patienter og deres pårørende ikke fortsat tabes i overgangene.

Derfor var det også glædeligt, at sundhedsministeren, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for første gang kom med et fælles udspil på området 11. juni. Det var ikke fordi udspillet var særligt nytænkende eller særligt visionært. Det ekstraordinære var, at det var et samlet, fælles udspil – og det er godt og giver forhåbninger om, at der snart sker noget.

Hvad bliver svært?

Meget kan lade sig gøre indenfor de rammer, der findes i dag, men en landsdækkende succes kræver, at der laves en god politisk ramme, og at der sikres økonomi til den nødvendige kapacitet og udvikling. Hvis man virkelig skal nå i mål, skal der også kigges på rammerne for almen praksis, så der for det første sikres læge til alle, men også sikring af tid til den enkelte og mindre variation i ydelserne. En nytænkning af hjemmeplejen, så den knyttes mere op mod egen læge kunne være godt for borgerne.

Samtidig kan landets akutafdelinger i samarbejde med akutsygeplejen i kommunerne i nogen grad kunne aflaste lægevagten. Det er set i forsøg blandt andet på Odense Universitetshospital, og her spares mange ældre borgere for akutte indlæggelser ved at akutmedicinere og akutsygeplejersker mødes hos den akut syge borger på plejecenteret. Bedre sammenhæng og mere borgerfokus bliver nødvendigt – spørgsmålet er, om vi kan få en politisk aftale, der kan sikre det.

Hvorfor er det vigtigt?

Efter mere end 15 år med ret ensidigt politisk fokus på det sekundære sundhedsvæsen – sygehusene og den overordnede drift – er behovet for opmærksomhed, ressourcer og rammer for det primære sundhedsvæsen blevet påtrængende.

Skabelsen af regioner og dermed styrke og volumen til at drifte sygehusene har sammen med den nationale sygehusplan og specialeplanlægningen skabt særdeles gode forudsætninger for høj faglighed med sikring og udvikling af kvaliteten.

Det har aldrig fungeret bedre, og sygehusene har senest ved corona-krisen demonstreret, at de kan levere resultater, når det gælder.

Når vi kigger på det samlede sundhedsvæsen er billedet mere broget. Kommunerne har med kommunalreformen fra 2007 og den fortsatte udvikling fået langt flere og tungere opgaver på sundhedsområdet. Det har de løst med vekslende succes. På den positive side er, at stort set alle kommuner nu har etableret akutsygepleje. Det sker blandt andet som følge af opgaverne med stigende kompleksitet og faglig tyngde flyttes fra sygehusene på grund af korte indlæggelser og høj effektivitet i den dyre ende af sundhedsvæsenet. Det er en god og rigtig udvikling, men det kræver selvfølgelig, at kommuner er klar og forberedt.

Kommunernes mulighed for at sikre og udvikle kvaliteten af de faglige ydelser udfordres i nogen grad af deres størrelse, og at opgaver har meget forskellig karakter. Jeg kan forudse, at de små kommuner får særligt svært ved at løse alle typer opgaver alene, og det bør en fremtidig aftale mellem parterne adresserer.

Hvad skal der ske?

For at sikre den bedste behandling af borgerne skal en ny reform sikre både kvalitet og kompetenceudvikling i det nære sundhedsvæsen. Der skal ske en øget integration og bedre sammenhæng i tilbudene.

For borgerne er det egen læge, der er indgang og omdrejningspunktet i sundhedsvæsenet. Det bliver derfor nødvendigt at arbejde på, at almen praksis får en bedre integration i det samlede sundhedsvæsen. Fokus må og skal rettes væk fra supersygehuse og det specialiserede sundhedsvæsen til arbejde for de generelle kompetencer og sammenhæng.

Det var ikke fordi udspillet var særligt nytænkende eller særligt visionært. Det ekstraordinære var, at det var et samlet, fælles udspil

Hvis vi også skal arbejde for at mindske ulighed i sundhed, må vi også aktivt arbejde for at sikre, at de mere specielle ydelser kan tilbydes tæt på borgerne. Borgere med behov for de højtspecialiserede sundhedsydelser, som typisk tilbydes på landets universitetshospitaler, skal om nødvendigt også kunne tilbydes disse ydelser tættere på hjemmet.

Med andre ord skal vi sikre, at vi kan distribuerer ydelserne, så det i mindre omfang stiller krav om, at borgeren rejser langt for at få udredning og behandling. Det er selvsagt ikke muligt i alle sammenhænge, men for særligt sårbare grupper kan det være afgørende, at vi gør det muligt i langt større omfang.

Opgaven er klar, Magnus

Så opgaven er klar for Magnus Heunicke, når han er tilbage fra sommerferie. Rammer skal fastlægges for det det nære sundhedsvæsen, og både regionerne og kommunerne skal tages i ed.

Dertil kommer at de praktiserende læger bør inviteres med til arbejdet omkring, hvordan vi får udviklet, integreret og moderniseret almen praksis. Den del har længe været forsøgt i de netop overståede overenskomstforhandlinger – men der skal mere til.

Så vi må sætte vores lid til, at det politiske niveau nu kan lade corona trænge i baggrunden og begynde at løse de store udfordringer, der ligger i at udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: