0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To ud af fem regioner er ude: Vestdanske regioner ønsker fortsat fælles overenskomst for lægevagten

Selvom Region Hovedstaden og nu også Region Sjælland har meldt sig ud af den nationale overenskomst for lægevagten, ligger det ikke i kortene, at de resterende tre regioner også vil trække sig, lyder det fra tre politikere fra regionerne.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til trods for at to ud af fem regioner har meldt sig ud, giver det fortsat god mening at lave en national ramme for lægevagten som en del af de treårige overenskomster med de Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Sådan lyder det samstemmende fra tre regionsrådspolitikere fra henholdsvis Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

»Det giver stadig god mening,« siger formand for Region Nordjylland Ulla Astman (S) og tilføjer:

»Det er trods alt over halvdelen af landets borgere, vi taler om. Så derfor synes jeg, det er relevant at holde fast i.«

Lægevagten skal jo passe til de lokale forhold

Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark og formand for regionens sundhedskoordinationsudvalg Bo Libergren (V) er på linje med kollegaen i nord:

»Det ligger ikke i kortene, at Syddanmark også kommer til at melde sig ud af overenskomsten,« siger han.

Med i koret er også regionen i smørhullet, Region Midtjylland, som dog har et forbehold:

»Nej, vi har ikke planer om at træde ud af den nationale aftale – med mindre der skulle ske en eller anden form for udvikling. Det kan vi jo aldrig vide,« siger regionsrådsmedlem og formand for udvalget for nære sundhedstilbud Annette Roed (S).

Det fortsatte samarbejde om de overordnede linjer for vagtlægeordningen giver særligt god mening på grund af de tre regioners geografiske placering, mener Ulla Astman.

»Det drejer sig om tre regioner på stribe. Vi har nogle borgere, der krydser over regionsgrænserne, fordi det er nemmere i forhold til deres bopæl,« siger hun.

Modernisering flyttet til den enkelte region

På den anden side er alle tre regionspolitikere også tilfredse med, at Danske Regioner og PLO er blevet enige om at lægge drøftelserne af en modernisering af lægevagten ud til hver enkelt region, fordi man ikke kunne blive enige centralt.

»Det er en udmærket landing. Lægevagten skal jo passe til de lokale forhold,« siger Ulla Astman.

Den eneste nationale aftale for lægevagten, der er indgået i den nye overenskomst, er, at vagtlægerne ikke længere skal honoreres forskelligt alt efter, om de afslutter patienten pr. telefon eller henviser til videre behandling. Den resterende modernisering af lægevagten skal ifølge overenskomsten forhandles i hver enkelt region fra januar 2022.

Det var et springende punkt for de praktiserende læger at få en modernisering af lægevagten med i overenskomsten – og en væsentlig del af den »modernisering«, de efterspørger, drejer sig om at slanke lægevagtsordningerne, så de efter lægernes mening stemmer bedre overens med den mangel på praktiserende læger, som man oplever i hele landet. Manglen på praktiserende læger er særligt udtalt i Region Sjælland, Nordjylland og til dels Hovedstaden.

Det var især PLO-Sjællands ønske om at lukke for nogle af vagtlægernes konsultationssteder, som førte til, at Region Sjælland tidligere på måneden valgt at træde helt ud af den nationale aftale om lægevagten, opsige de praktiserende lægers vagtforpligtelse og hjemtage opgaven til regionen. Regionen ønsker nemlig at bevare det antal konsultationssteder, der er i dag.

Hvordan en fremtidig lægevagtsordning i regionen bliver udformet, vides endnu ikke. Region Sjælland overtager til efteråret driften af konsultationsstederne i Vordingborg, Ringsted, Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjælland, og fra oktober 2022 overtager den hele ansvaret for lægevagten fra de praktiserende læger.

Nordjylland har taget hul på arbejdet

I Region Nordjylland havde man også udfordringer med at bemande alle konsultationssteder. Men her nåede regionen og PLO-Nordjylland i 2020 til enighed om en ny lokal aftale, hvor man bl.a. lukkede fire konsultationssteder og indførte mulighed for tidsbestilling og videokonsultationer.

Dermed har regionen allerede taget hul på den modernisering af lægevagtsordningen, som de praktiserende læger har efterspurgt.

Vi har et rigtig godt samarbejde med PLO-Midtjylland om lægevagten, og det vil vi gerne holde fast i

Det er dog svært at drage entydige konklusioner om ændringen af lægevagtsordningen, fordi ændringen blev indført i et coronaår, fortæller Ulla Astman.

»Men det er mit indtryk, at det er gået stille og roligt.«

»Der var rundt omkring i lokalområderne en utilfredshed med, at der blev lukket nogle decentrale træffesteder. Det kan jeg sagtens forstå, fordi det var en service, man var vandt til at have i sit lokalområde,« siger nordjydernes regionsrådsformand.

Hun ville ønske, at regionen kunne have bevaret de decentrale vagtsteder, men det viste sig ikke muligt. Man frygtede, at der ville ske det samme som på vagtstedet i Brønderslev, som lukkede i 2017, da de praktiserende læger stoppede med at passe det, fordi de ikke kunne få vagterne til at hænge sammen, fortæller hun.

Jeg har ikke noget ønske om at lave en 1813 i Syddanmark

Men selvom Region Nordjylland tog hul på én del af moderniseringen af lægevagten sidste år, er der stadig andre dele af moderniseringen, som Ulla Astman ser frem til at komme i gang med.

Det drejer sig bl.a. om at udnytte potentialet i videokonsultation endnu bedre, at sikre god service for immobile borgere og tænke i sammenhæng mellem lægevagt, sygehus og kommune.

Så I har ikke planer om at gøre det samme som Region Sjælland og hjemtage vagtforpligtelsen til regionen?

»Nej, det har jeg lidt svært ved at se for mig.«

»Dels har vi et godt samarbejde med de praktiserende læger om lægevagten. Dels har jeg også svært ved at se, at det skulle kunne lade sig gøre i forhold til rekruttering,« siger hun og henviser til, at Region Sjælland har mulighed for at rekruttere læger med eller uden specialisering fra hovedstadsområdet til at passe lægevagten, mens nordjyderne er nødt til at trække på regionens egne praktiserende læger.

Ingen planer om at gøre som i Sjælland

Heller ikke Region Midtjylland har planer om at gøre som i Region Sjælland.

»Vi har et rigtig godt samarbejde med PLO-Midtjylland om lægevagten, og det vil vi gerne holde fast i,« siger formand for udvalget for nære sundhedstilbud Annette Roed.

»Som sagerne står, ser det ud til, at vi har gode forudsætninger for at lave en god aftale med PLO-Midtjylland.«

Syddanmark er igen på linje med de to andre vestdanske regioner.

»Vi er rigtig glade for den lægevagtordning, vi har,« siger Bo Libergren og tilføjer:

»Jeg glad for, at det er speciallæger i almen medicin, som står for visitation og tilser patienterne i vagten. Jeg har ikke noget ønske om at lave en 1813 i Syddanmark.«

I Region Hovedstaden har de praktiserende læger siden 2014 været fritaget for vagtforpligtelsen, da funktionen blev overtaget af Akuttelefonen 1813.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: