0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor undersøgelse: Andelen af kræftoverlevere fortsætter med at stige

Overlevelsen for blandt andet livmoderhalskræft og lungekræft er fortsat med at stige de senere år, viser ny stor undersøgelse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sundhedsvæsenet bliver fortsat bedre og bedre til at hjælpe patienter til at overleve deres kræftsygdom.

Det fremgår af de opdaterede resultater fra en stor registerbaseret undersøgelse, som Sundhedsdatastyrelsen fremlægger torsdag.

Rapporten er baseret på udregninger af den relative overlevelse, som viser sandsynligheden for, at en kræftpatient overlever et vist antal år efter sin kræftdiagnose, hvis man ser bort fra andre dødsårsager.

Vi har altid taget os ud som klassens dårlige dreng, når vi har sammenlignet kræftoverlevelsen i Danmark med den i vores nabolande. Men nu sidder vi på første række

Den relative femårsoverlevelse for patienter diagnosticeret i den seneste periode fra 2017 til 2019 var på 69 procent for kvinder og 69 procent for mænd. Der er for begge køn tale om en stigning på 1 procentpoint siden den senest undersøgte periode, fra 2014 til 2016, og en stigning på hhv. 12 og 13 procent siden perioden 2005 til 2007, som er den tidligste periode, der indgår i undersøgelsen.

»Jeg kan kun være glad for den vej, de her kurver tager. Det er helt entydigt forbedringer,« siger overlæge og lærestolsprofessor Michael Borre, der er formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

Skyldes i høj grad bedre organisering

Han vurderer, at fremskridtene først og fremmest kan tilskrives en række af de organisatoriske initiativer, der er blevet taget for at forbedre kræftbehandlingen i Danmark de seneste to årtier.

»Behandlingen vil helt naturligt blive bedre i takt med, at der kommer nye behandlingsmuligheder og ny forskning. Men der er ikke nogen tvivl om, at med den fart fremskridtene har for øjeblikket, har de helt åbenlyst også bund i de organisatoriske tiltag, vi har taget i denne periode,« siger formanden.

Fremskridtene skyldes i høj grad bedre organisering, vurderer formand for DMCG Michael Borre.

Han fremhæver især kræftplanerne, kræftpakkeforløbene, de kliniske retningslinjer, nationale arbejdsgrupper, MDT-konferencerne og screening.

»Det er et langt, sejt træk, der nu helt entydigt betaler sig,« vurderer han,

»Det er et helt stabilt resultat af de indsatser, vi har gjort de seneste 20 år.«

Kræftform kan være på vej til udrydelse

En af de områder, hvor der er sket det mest markante ryk de senere år, er livmoderhalskræft. Her er den relative femårsoverlevelse fra 2014-2016 til 2017-2019 steget fra 72 til 77 procent.

»For livmoderhalskræft er det er glædeligt at se, at stigningen har været vedvarende høj over så lang tid. Med fortsat screening, sammen med effekten af HPV-vaccinen, som jo beskytter mod de fleste typer af livmoderhalskræft, er der håb om at dette er en kræftsygdom, vi i fremtiden helt kan udrydde,« siger direktør Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse, der har været med til at udarbejde rapporten, i en skriftlig kommentar.

Trods fremskridt er der fortsat mange dødsfald

Også for lungekræft er der sket en markant stigning i overlevelsen. Alene fra 2014-2014 til 2017-2019 er femårsoverlevelsen for mænd steget fra 19 til 23 procent, mens den for kvinder er steget fra 26 til 29 procent.

Kræftens Bekæmpelse
Foto: Kræftens Bekæmpelse

Der er behov for et vedvarende fokus på bedre opsporing, hurtigere diagnose og bedre behandling af lungekræft, siger direktør Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse.

»Det er glædeligt at overlevelsen er steget så meget. Men trods fremskridtene er lungekræft stadig en af de kræftsygdomme, der har en dårlig overlevelse. Her er der behov for et vedvarende fokus på bedre opsporing, hurtigere diagnose og bedre behandling,« siger Jesper Fisker.

Også Michael Borre fra Danske Multidisciplinære Cancer Grupper har fokus på tallene for lungekræft.

»Vi har stadig udfordringer ved blandt andet lungecancer, en række blodsygdomme og kræft i bugspytkirtlen. Det er meget farlige sygdomme,« siger Michael Borre.

»For sådan noget som lungekræft, har det enorm betydning for overlevelsen, at det bliver opdaget tidligt, så der kan man overveje screening,« fortsætter Michael Borre, der dog hverken vil gøre sig til talsmand for eller imod screening for lungekræft.

»Nu sidder vi på forreste række«

Ifølge undersøgelsen er der kun små forskelle i overlevelsen regionerne i mellem, og det er en anden positiv konklusion, mener Michael Borre.

»Det tyder også på, at vi med de landsdækkende retningslinjer har sørget for, at uanset hvor i landet, man bor, så får man et ligeværdigt godt behandlingstilbud af samme høje kvalitet.«

Alt i alt er Danmark i løbet af de seneste mange år gået fra at have underpræsteret på kræftoverlevelse til at gøre det rigtig godt, vurderer han.

»Vi har altid taget os ud som klassens dårlige dreng, når vi har sammenlignet kræftoverlevelsen i Danmark med den i vores nabolande. Men nu sidder vi på første række,« siger Michael Borre.

Der er dog stadig meget, vi kan gøre for at nå endnu længere, siger han.

»Vi er naturligvis ikke i mål. Tallene dækker over en forbedring, men der dør stadigvæk alt for mange danskere af kræft,« siger han og tilføjer:

»Vi kan blive endnu bedre til at implementere tiltag og monitorere effekten, så vi hurtigt kan identificere de steder i landet, hvor der er udfordringer.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: