0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen afviser borgerforslag om tjenestemandsreform, men byder lønkomité velkommen

Der var ikke flertal for en lønreform, der skal rette op på tjenestemandsreformen fra 1969, da et borgerforslag torsdag blev diskuteret i Folketinget. Til gengæld bakker regeringen op om komité, der skal se nærmere på lønnen i det offentlige.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver ikke til et politisk opgør med den udskældte tjenestemandsreform fra 1969. I hvert fald ikke lige med det første.

Det står klart efter et flertal i Folketinget torsdag afviste at støtte det borgerforslag om at erstatte tjenestemandsreformen fra 1969 med en ny reform, som tilgodeser kvindedominerede faggrupper som sygeplejersker, jordemødre og radiologer.

»Regeringen mener, at det er vigtigt at vi fastholder en på mange måder international unik arbejdsmarkedsmodel, hvor man i rigtig mange år er lykkedes med at forhandle sig frem til resultater, som er blevet stemt hjem af medlemmerne. Det er meget unikt,« sagde skatteminister Morten Bødskov (S) fra talerstolen.

»Uacceptabelt« brud på den danske model

Kun Dansk Folkeparti og en række støttepartier bakkede op om forslaget. Mens både regeringen, Venstre og Konservative gav udtryk for deres modstand mod forslaget med henvisning til, at politikerne skal blande sig uden om løndannelsen af respekt for den danske model.

Det er helt grundlæggende et uacceptabelt brud på den danske model at bede politikerne om mere i løn

»Det er helt grundlæggende et uacceptabelt brud på den danske model at bede politikerne om mere i løn. Løn forhandles mellem arbejdsmarkedets parter – også i den offentlige sektor,« argumenterede Konservatives ligestillingsordfører Birgitte Bergman.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, stemte i:

»Det er Venstres klare holdning, at lønnen for offentligt ansatte bør fastsættes ved overenskomst, der aftales mellem parterne på det pågældende område.«

Provokeret ordfører

Enhedslistens sundheds- og ligestillingsordfører Pernille Skipper, der i et debatindlæg på Sundhedsmonitor torsdag kaldte regeringens linje for »kujonagtig«, kritiserede argumentet om, at et politisk opgør med tjenestemandsreformen ikke vil være i overensstemmelse med den danske model.

»Jeg bliver en lille smule provokeret af den her højt besungne danske model,« sagde Enhedslistens ordfører, som mente at modellen af selvsamme politikere ofte bliver bøjet og gradbøjet efter forgodtbefindende.

Samtidig argumenterede hun for, at det på grund af rekrutteringsudfordringer i omsorgs- og velfærdsfagene bliver velfærdssamfundet, som i sidste ende kommer til at samle regningen op:

»Hvis vi ikke får nogle mennesker til at ville arbejde og uddanne sig inden for omsorgs- og velfærdsfagene, og begynder at lønne det arbejde efter dets reelle værdi, så bliver det ikke de mennesker, der råber op lige nu, som det rammer hårdest,« sagde ordføreren.

Komité på vej

Mens regeringen afviste at støtte forslaget om at gennemføre en politisk reform, der skal gøre op med den lønsmæssige ulighed mellem visse mande- og kvindefag, tilsluttede den sig forslaget fra fagbevægelsen om at nedsætte en lønkomité, som skal kigge på de offentlige lønninger.

Et forslag, som også er en del af den mæglingsskitse, som forligsmanden har fremlagt i et forsøg på at undgå en strejke blandt radiografer og sygeplejersker.

»Komitéen skal analysere lønstrukturen på det offentlige arbejdsmarked, og det synes regeringen er en rigtig god ide,« sagde skatteminister Morten Bødskov og lovede, at regeringen på baggrund af bidrag fra fagbevægelsen ville arbejde videre med et kommissorium for komitéens arbejde.

Komitéen skal give »et nyt grundlag« for at diskutere problemerne med manglende ligeløn, sagde skatteministeren, men han ville ikke love, at regeringen vil følge de anbefalinger, komitéen eventuelt vil komme med.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: