0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Arkivfoto. Personerne på billedet har ingen relation til historien.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Fokus på landets fødegange

Dusinvis af historier om mangelfulde fødselsforløb har givet politisk fokus. Nu presses minister til handling.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden årsskiftet har flere medier, blandt andre Femina, DR og Sundhedsmonitor, sat fokus på forholdene på landets fødeafdelinger.

De har berettet om voldsomme forløb. Det har igen sat fokus på forholdene på specielt Region Hovedstadens fødselsafdelinger.

Nu står et beslutningsforslag til at pålægge regeringen at indlede forhandlinger.

Få et overblik over forløbet her:

Ikke mindst siden sygehusreformen fra 2007 mindskede antallet af fødeafdelinger har der været opråb. De er fortsat, i takt med besparelser i det offentlige.

Eksempelvis delte 50 anonyme jordemødre et opråb i 2015, hvor de beskrev, at de måtte gå på kompromis med fagligheden. Jordemoderforeningen sagde, at medlemmerne følte »fortvivlelse« og »travlhed«.

I 2016 sagde klinikchef gennem 14 år for Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard op, fordi han ikke længere kunne stå inde for medarbejdernes og de fødendes trivsel og forhold på grund af besparelser.

I januar 2019 sagde Socialdemokratiet, at alle nybagte mødre skulle have mulighed for at blive to dage på hospitalet. Partiets sundhedsordfører kaldte det »en falliterklæring«, at par ikke kunne komme på barselshotel.

Den daværende regering under Lars Løkke Rasmussen sagde, at den ville indføre samme ret.

I regeringsgrundlaget fra 2019 fremgår det, at »vilkårene for fødende« skal forbedres.

I slutningen af januar 2021 bringer Femina og DR en stribe historier om traumatiserende fødselsforløb, blandt andet om fødende kvinder, der blev sendt til andre hospitaler mere eller mindre under fødslen.

Flere historier kom frem om akutte kejsersnit, fordi problemer ikke blev opdaget på grund af travlhed.

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) udtalte, at hun forstår kritikken, men at »der ikke er nogen lette løsninger«.

2. februar skriver Sundhedsmonitor, at 1.300 jordemødre er medunderskrivere på et opråb, hvor det beskrives, at arbejdsforholdene er så dårlige, at mange forlader faget. Det er et modsvar til Sophie Hæstorp Andersens udtalelser.

11. februar kræver SF hurtig handling for at forbedre forholdene på landets fødegange. Partiet til afsætte 150 millioner kroner. Få dage efter siger Enhedslisten, at man vil give rettigheder som eksempelvis to døgns indlæggelse efter fødslen.

14. februar siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at ret til to dages indlæggelse til førstegangsfødende vil være del af en sundhedsplan i 2021.

22. februar skriver DR’s Detektor, at antallet af jordemødre siden 2010 er steget med omkring en fjerdedel til 1.574, mens antallet af fødsler er faldet en smule.

17. marts viser Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, at langt hovedparten af fødende er tilfredse med forløbet.

18. marts skriver Sundhedsmonitor, at landets største fødeafdeling, Hvidovre Hospital, var i gul eller rød status halvdelen af 2020. Det indikerer udpræget travlhed, undernormering og at opgaver må udskydes.

26. marts fortæller Region Hovedstaden, at man tilfører 18 millioner kroner i 2021 og 24 millioner kroner i 2022 til fødeområdet i regionen.

30. marts er sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal redegøre for, hvordan regeringen vil styrke forholdene.

13. april: Enhedslisten har ifølge Sunhedsmonitor samlet et flertal bag et beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at indlede forhandlinger om rettigheder til fødende og forbedringer af forholdene på landets fødegange.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: