0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Arkivfoto.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsøkonom om nyt udspil fra jordemødrene: »Jeg håber virkelig, at både regeringen og regionerne vil lytte«

Sundhedsøkonom Jes Søgaard roser Jordemoderforeningens udspil til at forbedre svangreomsorgen, og opfordrer samtidig politikerne til at lytte og fare med lempe.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et nyt udspil fra Jordemoderforeningen med syv konkrete initiativer til at styrke svangreomsorgen får stor ros af sundhedsøkonom og professor ved Syddansk Universitet Jes Søgaard.

»Det er godt, sagligt og balanceret oplæg, og jeg håber virkelig, at både regeringen og regionerne vil lytte til det her,« siger han og understreger, at der er behov for et markant løft af fødeområdet:

»Svangreomsorgen i Danmark er det svage led i velfærdskæden.«

»Det er ikke nok med lidt flere penge. Der er simpelthen nogle ting, der skal organiseres helt anderledes.«

7 løsninger

Udspillet består af tre forslag til at forbedre fødselsforløbet samt fire løsninger, der skal stoppe jordemoderflugten fra fødegangene. Altså syv løsningsforslag i alt (se boks).

Blandt andet mener Jordemoderforeningen, at der er behov for mere kontinuitet både før, under og efter fødslen, hvilket opnås ved, at det så vidt muligt er den samme jordemoder, som er tilknyttet under hele forløbet.

Samtidig peger foreningen også på nødvendigheden af at bryde de meget store fødesteder ned i mindre enheder og placere de ukomplicerede fødsler i jordemoderledede klinikker.

Der er netop ikke nogen af de her populistiske løsninger med i udspillet, som ikke rigtig løser noget

Et forslag, som Jes Søgaard kalder en »gammel traver«:

»Det er en den evige kamp mellem lægerne på den ene side og de andre omsorgsfag – altså sygeplejersker, jordemødre, sosu’er osv. – på den anden side.«

Men fagkampen til side er forslaget isoleret set en god ide, mener sundhedsøkonomen:

»Hvis vi får det brudt de store fødselsfabrikker ned i nogle mindre enheder, hvor man i højere grad som jordemoder følger hele forløbet for den enkelte fødende, så vil det give fordele – både for de fødende og for jordemødrene.«

Fokus på bolden

Generelt mener Jes Søgaard, at det er en stor styrke, at jordemødrene holder fokus på det organisatoriske og det faglige.

»Der er netop ikke nogen af de her populistiske løsninger med i udspillet, som ikke rigtig løser noget,« siger han med henvisning til flere af de forslag, som er blevet fremsat af forskellige partier i kølvandet på den massive mediedækning af problemerne på fødeområdet.

Eksempelvis har Konservative som en del af deres udspil regnet sig frem til, at der er brug for præcis 244 ekstra jordemødre, og SF har fremsat et beslutningsforslag om, at alle landets fødeafdelinger skal tilbyde mindst to dages ophold på fødeafdelingen eller et patienthotel efter fødslen.

Ikke behov for garantier og rettigheder

Der er ikke behov for, at politikerne på Christiansborg sætter en hel masse rettigheder og garantier op for alle fødende, mener Jes Søgaard.

»Det vil ødelægge den lokale planlægning og bureaukratisere unødigt og faktisk skabe mere ulighed, end der allerede er.«

I stedet skal prioriteringerne overlades til de faglige miljøer ude på afdelingerne – inden for rammer, som regionsrådene sætter.

Politikerne på Christiansborg skal med andre ord holde sig til at sikre de økonomiske rammer, så eksempelvis Jordemoderforeningens planer og forslag kan realiseres.

»Og så skal de undlade detailindblanding. Det gør mere skade end gavn,« siger han og fortsætter:

»Vi skal ikke lægge en spændetrøje ned over systemet, men i stedet sikre en fleksibilitet, som både jordemødrene efterspørger, men også i allerhøjeste grad de fødende.«

Hastværk er lastværk

Derfor mener Jes Søgaard heller ikke, at politikerne skal haste til forhandlingsbordet, før der er lavet en grundig udredning af hele svangreomsorgen.

»Vi skal simpelthen have noget viden og nogle facts frem på det her område. Når man så skal til at forhandle til efteråret, har man et godt grundlag at starte på.«

Men et bredt flertal i Folketinget har samlet sig bag et beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten om at påtvinge regeringen at indkalde til forhandlinger inden sommerferien om at indføre rettigheder på fødeområdet.

Jes Søgaard anerkender, at der nogle steder er akutte problemer, som kræver akut handling – men generelt opfordrer han til at fare med lempe og udnytte ventetiden til at få noget dokumentation på bordet:

»Det vil være uklogt at lave en stor, ny plan uden at få belyst området og få dokumenteret om mindre enheder rent faktisk vil løfte kvaliteten, som Jordemoderforeningen antager.«

Bedre løn

Det sidste punkt i Jordemoderforeningens udspil handler om løn.

For en bedre løn er nemlig en central del af strategien for at fastholde jordemødrene på fødeafdelingerne, lyder det i udspillet:

»En tilstrækkelig løn, herunder tillæg for vagter, vil gøre det lettere at rekruttere og fastholde jordemødre til de offentlige fødesteder.«

Lønnen er mildest talt ikke er noget at prale af

At lønnen ikke er god nok, understøttes af den nye græsrodsbevægelse ’Jordemødre for Ligeløn’, som har fået mere end 1.000 jordemødre og jordemoderstuderende til at nægte at skrive under på nye ansættelseskontrakter på offentlige fødegange, før Christiansborg sikrer højere løn for jordemødre.

En protest, som ifølge Jes Søgaard er lige dele bekymrende og forståelig.

»Mange af de jordemødre, som har forladt fødegange har blandt andet gjort det, fordi arbejdsforholdene er for hårde, men også fordi lønnen mildest talt ikke er noget at prale af,« siger han.

En narresut

Jordemoderforeningen mener ikke, at lønforholdene kan løses gennem overenskomstforhandlinger, men at »det kræver politiske vilje og prioritering for at opnå reel ligeløn« og dermed også et opgør med tjenestemandsreformen.

Den del er Jes Søgaard også enig i. For det klinger hult og politisk opportunt, når politikerne parkerer spørgsmål om løn i det frie, danske arbejdsmarked og den hæderkronede danske model:

»Vi ser det gang på gang, at når jordemødre, sygeplejersker og andre omsorgsfag prøver at bruge deres markedskræfter – f.eks. strejkemidlet, som jo er et lovligt middel i en varslet konflikt – ja, så griber selvsamme politikere hurtigt ind af hensyn til folkesundheden.«

Derfor mener Jes Søgaard, at det er relevant at spørge, om den berømte danske arbejdsmarkedsmodel overhovedet får lov at fungere på dette område.

»Det er jo en narresut at give omsorgsfagene, og derfor må politikerne gå ind og tage et ansvar,« mener han.

Fredag skal Folketinget behandle et beslutningsforslag om at tvinge regeringen til forhandlingsbordet for at forbedre vilkårene på fødeområdet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: