0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flertal vil tvinge regeringen til at begynde forhandlinger om fødeområdet

Der er bred politisk opbakning til et beslutningsforslag om at pålægge regeringen at indkalde til forhandlinger på fødeområdet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der tegner sig et bredt politisk flertal på Christiansborg bag et beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten om at tvinge regeringen til at indkalde til forhandlinger om fødeområdet før sommerferien.

Hvis forslaget stemmes igennem, kan regeringen altså ikke, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meldte ud på et samråd inden påske, skubbe forhandlingerne til efteråret og lægge dem i regi af den længe ventede sundhedsaftale.

»Vi kan ikke acceptere, at forhandlingerne om fødeområdet først kommer i forbindelse med en sundhedsaftale, som formentlig – hvis stjerner og måne står rigtigt på himlen – kommer til efteråret sammen med en masse andet,« siger familieordfører i Venstre Marlene Ambo-Rasmussen.

Derfor vil Venstre gerne stille sine 39 mandater bag beslutningsforslaget – dog med det forbehold, at forslaget endnu ikke er vendt i folketingsgruppen, og at Venstre på flere punkter er uenige med Enhedslisten i forhold til, hvordan udfordringerne på fødeområdet løses.

»Men, at vi pålægger regeringen at indkalde til forhandlinger, det kan vi selvfølgelig bakke op om, for det er jo det, vi selv har sagt,« siger Marlene Ambo-Rasmussen.

Ren strategi

At der er uenigheder partierne i mellem havde sundhedsordfører Pernille Skipper (EL) forudset – og det er netop derfor, at Enhedslisten modsat flere andre partier har fremsat et forslag om i første omgang blot at indkalde til forhandlinger fremfor et forslag med konkrete initiativer.

På den måde bliver det nemmere at samle et flertal uden om regeringen og presse ministeren, siger sundhedsordføreren:

»Det er ren strategi. Og det ser ud til at virke.«

For Enhedslisten er det nemlig magtpåliggende først og fremmest at få taget hul på forhandlingerne, så der tages hånd om problemerne så hurtigt som muligt.

»Det er fuldstændig bydende og i virkeligheden alt for sent, at vi får indført nogle grundlæggende rettigheder til fødende og deres partnere og nogle ordentlige arbejdsforhold til jordemødrene og sosu’erne på fødegangene,« siger Pernille Skipper.

Kan ikke være det bekendt

Og som det ser ud nu, kan Enhedslisten altså forvente bred opbakning på fredag, når forslaget førstebehandles i Folketinget. Udover Venstre tilkendegiver Konservative, SF, og Nye Borgerlige også overfor Sundhedsmonitor, at de agter at støtte forslaget. Derudover har Dansk Folkeparti tidligere meldt ud, at partiet støtter forslaget. Dermed er der opbakning fra i hvert fald 100 af Folketingets 179 medlemmer.

Der er nogle ting, som ligger lige for. Og fødeområdet er et af dem

»De forhold, som vi byder de fødende i øjeblikket, kan vi simpelthen ikke være bekendt,« siger sundhedsordfører for de Konservative Per Larsen.

Generelt mener han, at det er en uskik, når politikere alt for ofte skyder dette og hint til hjørne.

»Der er nogle ting, som ligger lige for. Og fødeområdet er et af dem. Det kan man ligeså godt lave en aftale om nu. Det behøver ikke afvente en stor sundhedsreform,« siger han.

Støtter af princip

Nye Borgerlige støtter altid forslag om at få igangsæt politiske forhandler, siger sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen:

»Vi støtter altid op, når der er nogle kolleger, som gerne vil have, at der skal være nogle forhandlinger. Det gør vi af princip. Men jeg er ikke sikker på, at vi er enige med Enhedslisten om, hvordan det skal håndteres.«

Nye Borgerlige mener ikke, at problemerne løses ved at tilføre flere penge til regionerne.

»Hvis tanken er, at staten skal bruge endnu flere skattekroner på at regulere området, så er det ikke noget, vi kommer til at støtte. Regionerne har rigeligt med penge, de vælger bare at bruge dem på alle mulige sjove projekter og festivaller og alt muligt andet.«

Stilhed fra ministeren

Sundhedsmonitor har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, hvordan han og regeringen forholder sig til, at der nu er et flertal for at tvinge regeringen til forhandlingsbordet.

Vi har også spurgt om, hvorfor regeringen mener, at problemerne på fødeområdet godt kan vente til efteråret, selv om en række partier og ikke mindst jordemødrene selv peger på, at der er behov for hurtig handling.

Ministeriet er ikke vendt tilbage med et svar inden redaktionens afslutning.

Behandles fredag

Forslaget skal 1. behandles på fredag og på dagsordenen er samtidig et forslag fra SF om at stille krav til alle landets fødeafdelinger fra 2022 og frem om at tilbyde mindst 2 dages ophold efter fødsel for både den fødende og dennes partner.

Sundhedsmonitor har også spurgt Radikale Venstre og Liberal Alliance, om de agter at støtte forslaget, men de er ikke vendt tilbage ved redaktionens afslutning.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: