0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix
Foto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygehusenes bagland har skudt penge i McDonald’s og Coca-Cola

Flere regioner har placeret millioner i investeringsforeninger, der ejer aktier i nogle af verdens største fastfood- og sodavandsfirmaer.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fastfoodkæmperne McDonald’s og Domino’s samt sodavandsgiganterne Coca-Cola og Pepsi.

De er blandt de virksomheder, som Region Sjælland og Region Nordjylland har investeret i. Det viser Sundhedsmonitors gennemgang af regionernes investeringer i værdipapirer. Investeringerne vækker undren.

»Det vil være naturligt, at man ser nærmere på det fra regionernes side. Det handler om, hvilket signal man sender,« siger Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Investeringer for millioner

Som Sundhedsmonitor har beskrevet, ejer de fem regioner i alt værdipapirer for 14,6 mia. kr.

Det er gennem investeringsforeningen Danske Invest Global Restricted, at Region Sjælland og Region Nordjylland har investeret i pizzaer, burgere og sodavand.

Ifølge dokumenter, som Sundhedsmonitor har fået aktindsigt i fra regionerne, har Region Sjælland investeret 44 mio. kr. i investeringsforeningen, mens Region Nordjylland har investeret 29 mio. kr.

Investeringsforeningen ejer aktier i lidt mere end 1.000 virksomheder i mange forskellige brancher, men holder sig fra aktier i selskaber med betydelige aktiviteter inden for kontroversielle produkter som tobak og alkohol.

Derimod har den ingen særlige restriktioner for særlige typer af fødevarer, og det har gjort det muligt for investeringsforeningen at købe fastfood-, sodavands- og slikvirksomheder som Nestlé, der står bag chokoladebrands som KitKat og Lion, og Mondelez, der sælger f.eks. Marabou, Toblerone og Oreo.

Efterlyser aktiv investeringsstrategi

Leif Vestergaard Pedersen er medlem af Det Etiske Råd og tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland. Han opfordrer regionerne til at tage aktivt stilling til investeringerne.

»Jeg synes, man burde overveje en lidt mere aktiv investeringsstrategi, hvor man også går uden om andre sundhedsskadelige virksomheder end tobak,« siger han og tilføjer:

»Der er dog stor forskel på, hvor stor en risikofaktor tobak er, og hvor stor en risikofaktor fedme er.«

Region: Kun en lille andel

Region Nordjylland har ikke kun investeret i McDonald’s og Coca-Cola via investeringsforeningen i Danske Bank. Regionen ejer også for 69 mio. kr. investeringsforeningsbeviser i foreningen Nordea Engros Internationale Aktier Etisk. Også denne investeringsforening ejer aktier i både McDonald’s, Domino’s, Coca-Cola og Pepsi.

Der er masser af muligheder for at sortere bestemte brancher eller produkter fra

I et skriftligt svar til Sundhedsmonitor peger koncerndirektør Roeland Løfberg fra Region Nordjylland på, at regionen i dens finansielle strategi har udelukket investeringer i tobak, våben og fossile brændstoffer.

»Men den nuværende finansielle strategi forholder sig ikke til investeringer i eksempelvis læskedrik- og fastfoodvirksomheder som McDonald’s og Coca-Cola. Region Nordjyllands engagement i disse virksomheder udgør da også kun ca. 0,04 pct. af den samlede investeringsportefølje,« skriver han.

Region Nordjyllands samlede investeringsportefølje er på ca. 1,8 mia. kr., og dermed svarer 0,04 pct. af porteføljen til ca. 700.000 kr.

Region Sjælland oplyser, at regionens investeringer i McDonald’s, Coca-Cola og Pepsi har en værdi af omkring 300.000 kr. Det skal ses i forhold til, at regionen har samlede investeringer for ca. 1,5 mia. kr.

»Regionen har ikke i dag formuleret en holdning til, at læskedrikke eller fastfood er i strid med vores arbejde for sundhed,« skriver Region Sjælland i et svar til Sundhedsmonitor.

Masser af muligheder

Ifølge investeringseksperter ville det være muligt for regionerne at udelukke f.eks. fastfoodvirksomheder på samme måde, som Region Nordjylland har ekskluderet tobak, våben og olie.

»Som investor kan man øve indflydelse på samfundet i kraft af de midler, man investerer. Og der er masser af muligheder for at sortere bestemte brancher eller produkter fra,« siger Henrik Franck, investeringsdirektør i Formuepleje, der er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter.

Den nuværende finansielle strategi forholder sig ikke til investeringer i eksempelvis læskedrik- og fastfoodvirksomheder som McDonald’s og Coca-Cola

Samme vurdering lyder fra Per Hansen, investeringsøkonom i internetbørsmæglerfirmaet Nordnet.

»Men man skal være opmærksom på, at jo flere ting man ønsker at sortere fra, jo dyrere bliver det. Det påvirker altså det forventede afkast af investeringerne,« siger Per Hansen.

Stregen i sandet

Ifølge professor Kjeld Møller Pedersen stiller det regionernes økonomifolk i en svær situation.

»Spørgsmålet er naturligvis, hvor man skal trække stregen i sandet. Regionernes udfordring er, at de samtidigt skal sikre en fornuftig anbringelse af deres likvider. De ville også få kritik, hvis de pludselig stod og skulle betale negativ rente.«

Både McDonald’s, Domino’s, Coca-Cola og Pepsi skriver på deres hjemmesider, at de har fokus på sundhed, og de tilbyder hver især forbrugerne en lang række af forskellige produkter.

»Vi nedbringer løbende indholdet af fedt, salt og sukker i vores produkter,« skriver McDonald’s.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: