0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regional overenskomst på plads: Sygeplejersker får særpulje at forhandle om ud over lønhop

Der er afsat 33 millioner kroner til sygeplejerskerne i netop indgået overenskomst med regioner.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Overenskomsten med regionerne er ikke blevet til en større gavebod for de sygeplejersker, der under covid-19 epidemien sammen med lægerne har stået i frontlinjen i sygdomsbekæmpelsen. Aftalen indeholder en lønstigning på 5,02 procent over tre år samt en pulje på 0,45 procent, der kan forhandles om blandt de enkelte faggrupper i regionerne. Derudover er der direkte afsat 0,05 procent til en strategipulje målrettet sygeplejerskerne. Det svarer til 33 millioner kroner.

»Det er et vigtigt signal fra arbejdsgiverne om, at de ønsker at give sygeplejerskerne flere penge. Når vi mødes med arbejdsgiverne søndag, skal vi finde ud af, hvordan midlerne bruges bedst,« skriver forhandlingsleder for Forhandlingsfællesskabet, Grete Christensen, der til daglig er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var der i slutningen af sidste år 36.244 sygeplejersker ansat på offentlige sygehuse målt i fuldtidsstillinger. Særpuljen svarer altså til omkring 910 kroner per fuldtidsansat.

Har intet med corona at gøre

At der ikke ville falde guld ned om ørerne på sygeplejerskerne, forudsagde Nana Wesley Hansen, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) på Københavns Universitet, allerede fredag. Det skyldes delvist, at statens overenskomster, der faldt på plads tidligere i februar, sætter rammen for, hvor meget der kan gives ved de regionale overenskomster.

»Det handler dels om, at der er en stram ramme, de forhandler ud fra. Dels er vi ikke på et tidspunkt, hvor de øvrige lønmodtagere vil give lønmidler til sygeplejerskerne. Det er der ikke plads til i den økonomiske ramme eller grundlæggende opbakning til,« sagde hun.

Adspurgt om, hvad de 33 millioner kroner skal bruges til, sagde Grete Christensen på et pressemøde lørdag:

»Puljen har intet med corona at gøre. Hvad de skal bruges til, det vil tiden vise.«

Chefforhandler for regionerne Anders Kühnau (S) siger om puljen:

»Det er ekstra penge ud over de generelle lønstigninger, der er aftalt. De er ikke øremærkede endnu.«

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage