0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Aage Skovbo/Danske Regioner
Foto: Niels Aage Skovbo/Danske Regioner
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udbud: Fire nye lægehelikoptere går i luften i 2023

Regioner sender opgaven med at drive fire lægebemandede helikoptere i udbud. Ny leverandør tager over i 2023.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmarks første lægehelikoptere er snart klar til at gå på pension.

De tre første lægebemandede helikoptere gik i luften i 2014 fra baser i Skive, Billund og Ringsted.

Sidste år kom en fjerde helikopter til. Den opererer midlertidigt fra en base i Aalborg Lufthavn, mens der bygges en base til den ved Saltum i Vendsyssel.

Men alle fire lægebemandede helikoptere skal udskiftes i 2023. Her udløber regionernes kontrakt med Norsk Luftambulanse A/S, der vandt udbuddet for seks år siden.

Vinderen af det nye udbud skal sørge for fire nye lægebemandede helikoptere.

»Udbuddet er med til at skabe konkurrence på markedet og sikre, at vi får mest muligt ud af sundhedskronerne. Med krav om nye helikoptere sikrer vi kvaliteten af driften i fremtiden til gavn for borgerne,« siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Regionerne har ansvaret for udbuddet

De fire helikoptere fløj sidste år i alt 4.230 missioner. Det svarer til knap tre flyvninger i døgnet per helikopter.

Mere end hver tredje flyvning går til en patient med symptomer på hjertesygdomme. Andre store patientgrupper er tilskadekomne fra trafikulykker og patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen.

Budgettet for helikopterordningen er på cirka 185 millioner kroner. Det er de fem regioner, der har ansvaret for udbuddet.

Her ser man ’luftens ambulancer’ som et vigtigt element i indsatsen over for akut syge.

»Akutlægehelikopterne er højt specialiserede og vigtige som supplement til ambulancer og lægebiler,« siger Dorthe Crüger.

Hun er koncerndirektør i Region Hovedstaden og formand for styregruppen med ansvar for udbuddet.

»De (helikopterne, red.) er med til at sikre lige adgang til akut behandling - også for borgere, der har langt til traumecentre.«

Vinderen findes i juni 2021

Leverandørerne skal byde ind med både fire helikoptere af samme størrelse som de nuværende samt en alternativ model, hvor to af helikopterne er en smule større.

De større helikoptere har fordele i forhold til flytning af patienter mellem hospitaler og akuthjælp til øerne, fordi de kan medbringe ekstra udstyr og en ledsager til patienten.

Til gengæld er der flere begrænsninger i, hvor de kan lande i tæt bebyggelse. I juni 2021 besluttes det, hvem der bliver ny leverandør af helikopterne.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: