0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fodterapeuten på billedet har ikke noget med historien at gøre. Arkivfoto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

90 procent af kunderne er væk: Fodterapeuter og kiropraktorer er hårdt pressede

Private aktører i det nære sundhedsvæsen er hårdt ramt af coronakrisen. »Nogle vil klare sig, og nogle vil ikke,« advarer formand.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er efterhånden gået en måneds tid siden, statminister Mette Frederiksen (S) i et forsøg på knække corona-kurven iværksatte en historiske nedlukning af Danmark.

Og blandt de små, private erhvervsdrivende i sundhedsvæsenet begynder situationen efterhånden at trække tænder ud.

Det fortæller de centrale aktører, Politiken Sundhed har talt med.

»Situationen er meget alvorlig. Det er ikke sikkert, at alle klarer sig igennem,« siger Tina Christensen, formand for Danske Fodterapeuter.

Situationen er rigtig, rigtig, rigtig kritisk

Hun vurderer, at aktivitetsniveauet i landets klinikker for fodterapi er faldet med i hvert fald 90 procent. For kiropraktorerne ser det næsten ligeså slemt ud. Her er 75-90 procent af aktiviterne faldet bort, vurderer formand for Dansk Kiropraktor Forening Lone Kousgaard Jørgensen.

»Situationen er rigtig, rigtig, rigtig kritisk,« siger kiropraktorformanden.

Tre til fem patienter om ugen

Fodterapeutbranchen er delt op mellem dem, der har ydernumre, og dem, der ikke har. Terapeuter med ydernummer ser fortsat enkelte patienter – eksempelvis diabetikere, der har et kritisk behov – mens de klinikker for fodterapi, der ikke har ydernumre, stort set er lukket helt.

»Jeg har selv ydernummer, og der hvor jeg arbejder, er vi hver især gået fra omkring 50 patienter om ugen til mellem tre og fem,« fortæller formanden for fodterapeuterne, Tina Christensen.

Fodterapeutbranchen er kendetegnet ved mange små, selvstændige erhvervsdrivende. Enten har en fodterapeut sin egen klinik, eller også lejer hun sig ind hos en, der har. Det kan eksempelvis være med aftale om at betale et fast beløb eller en andel af sin omsætning til klinikejeren, der stiller faciliteter til rådighed. Aftalerne kan være skruet meget forskelligt sammen, og det betyder, at der kan være stor variation i, hvor kritisk situationen er blandt forskellige klinikejere og indlejere.

Nogle vil klare sig, og nogle vil ikke

Over en bred kam er fodterapeutformand Tina Christensen bekymret for sine medlemmer.

»Nogle vil klare sig, og nogle vil ikke. Hvis man ikke har sparet op, så er det svært,« siger Tina Christensen.

Midlertidig lønnedgang

Hos kiropraktorerne har de fleste klinikejere sendt det meste eller hele personalet hjem med støtte fra regeringens hjælpepakker. Det har dog ikke være nok.

»Vi har ikke set masse-opsigelser, men der har været enkelte fyringer. Samtidig har mange lavet aftaler om midlertidig lønnedgang,« forklarer formand Lone Kousgaard Jørgensen fra Dansk Kiropraktor Forening.

Regeringen lønkompenserer maksimalt 30.000 kroner per medarbejder om måneden, og i en branche, hvor mange tjener nærmere det dobbelte, forslår det ikke ret meget mere end en skrædder i helvede.

»Det er sørme svært at sige, hvor meget hjælpepakkerne kommer til at hjælpe branchen som helhed. Der er god hjælp at hente for nogen størrelser virksomheder, men der er også nogle huller,« siger Lone Kousgaard Jørgensen fra Danske Kiropraktorer.

Hun er grundlæggende optimistisk.

»Der er rigtigt mange, der sender mange penge ud af klinikken lige nu. Men kommer vi op og køre på et højere niveau inden for en måned eller to, så går det nok. Så bliver det et dårligt regnskabsår for de fleste, men vi kommer kun til at se få konkurser og få fyringer,« siger kiropraktorformand Lone Kousgaard Jørgensen, der dog slutter med et dystert aber dabei:

»Går det den modsatte vej med åbningen af samfundet, så vi ikke kan komme igang med at producere noget mere om en måned eller to, så er det ikke til at sige, hvordan det ender.«


  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: