0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sind: Det rammer psykisk syge på bosteder hårdt, at de ikke kan få besøg

Under coronaepidemien kan beboerne på landets bosteder for psykisk syge ikke få besøg på grund af smittefaren. Og det er ekstra hårdt, mener Sind.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Samfundsnedlukningen har ramt landets bosteder for psykisk syge ekstra hårdt. Det skriver Dagbladet Information. Samtidig med at beboerne på grund af coronakrisen har særlig meget brug for nogen at tale med, er der blevet lukket for besøgende på bostederne.

Det er en »hæslig« situation, siger Knud Kristensen, formand for Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed.

»Det går ud over beboerne. De har brug for mere kontakt og opmærksomhed, end de plejer at få, men de får mindre,« siger han til Information.

Knud Kristensen forklarer, at Sinds rådgivning i disse dage får mange henvendelser fra både beboere og pårørende.

»Flere og flere af de henvendelser vi får, handler om den her situation. Der er ingen tvivl om, at der er et højt bekymringsniveau derude. Det kan ikke undgå at gøre nogle mere syge, end de er i forvejen.«


Mangelfuld kommunikation

Formanden opfordrer til, at kommunerne tænker kreativt for at øge kontakten til de psykisk syge og deres pårørende og eksempelvis opfordrer pårørende til at ringe og facetime (videoopkaldstjeneste, red.), når de ikke kan komme på besøg.

I det hele taget mener han, at kommunikationen med pårørende om coronakrisen har været mangelfuld. Det understøttes af en gennemgang af en database, som Information har sammensat over de 1.605 bosteder, der er registreret på Socialstyrelsens tilbudsportal. Gennemgangen viser, at blot 163 af disse bosteder har oplysninger om de særlige omstændigheder under coronaepidemien.

Knud Kristensen opfordrer til, at bostederne, blandt andet via elektroniske medier, øger kommunikationen til de pårørende og anviser, hvordan de kan holde kontakten med beboerne.

»Jeg efterlyser lidt mere kreativitet end bare at sætte en seddel op på døren. Jeg er med på, at det er svært. Men mere information til de pårørende, om hvad de kan gøre i den her situation, vil også kunne afhjælpe det,« siger han.

Knud Kristensen foreslår, at pårørende under besøgsforbuddet for eksempel kan mødes med beboerne på gaden:

»Det kan godt være, at de pårørende ikke må komme på besøg, men de kan jo godt gå en tur med to meters afstand.«


Krag: Der skal være mulighed for kontakt

Social- og Indenrigsministeriet understreger i en mail til Information, at kommunerne, også i den nuværende situation med corona skal sørge for den nødvendige hjælp og støtte til udsatte borgere.

»Blandt andet har ministeriet sendt et brev til myndighederne, hvor de opfordres til at sikre, at alle udsatte grupper – for eksempel på botilbud – får information om coronavirus, hvordan de undgår den, og hvordan de skal forholde sig i tilfælde af smitte,« skriver ministeriet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) siger til Information, at bostederne skal sikre, at beboerne og de pårørende har mulighed for at opretholde kontakten, også selv om adgangen til bostederne er midlertidigt forbudt:

»Det har jeg og mit ministerium flere gange gjort kommunerne opmærksom på. Vi har netop understreget, at botilbud ikke kan hindre pårørende i at have kontakt med beboere– for eksempel kan de godt tage beboerne med på ture uden for botilbuddet,« siger Astrid Krag.

KL: Det er forståeligt, at det er ubehageligt

Niels Jørgensen er bror til en beboer på et bosted på Amager. For ham er det ikke en mulighed at holde kontakt med sin psykisk syge bror ved at gå ture med ham, facetime eller tale i telefon. Det er broren simpelthen for dårlig til, forklarer han.

»Han har ikke været ude at gå med os i årevis,« siger Niels Jørgensen.

»Det er heller ikke en mulighed at tale i telefon. Han har ikke talt i telefon i årevis, og han har aldrig haft en mobiltelefon. En computer er noget fra en helt anden verden for ham.«

Direktør Christian Harsløf fra Kommunernes Landsforening forklarer, at »det er vigtigt at understrege, at de restriktioner med blandt andet besøgsforbud, der er gennemført, ikke er sat i verden for at gøre nogen utrygge, men for at sikre at der ikke bliver spredt smitte blandt beboere og pårørende«.

»Det er helt forståeligt, at det er en ubehagelig situation at stå i som pårørende, hvis man oplever en følelse af uvished, i forhold til om der bliver taget ordentligt hånd om ens kære, eller hvis man oplever manglende information,« siger han.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: