0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brostrøm: Vi skal op på 10.000 test om dagen

Sundhedsstyrelsens ambition er 5.000 test for coronavirus om dagen, men styrelsens direktør vil endnu højere op. Samtidig er Statens Serum Institut tæt på at være klar med en ny test.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Onsdag lød ambitionen fra Sundhedsstyrelsen, at der skal testes 5.000 danskere om dagen for coronavirus.

Torsdag gør Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, det klart i P1 Orientering, at man gerne vil teste endnu flere.

Radioværten fortæller, at Norge gerne vil op på 10.000 om dagen, hvortil Søren Brostrøm svarer:

»Det vil vi også gerne, og det skal vi også. Og vi skal også endnu højere op end det.

»Når jeg har sagt, at vi skal op på 5.000 nu, så er det for at stille et meget tydeligt og klart krav til regionerne, som driver sygehusene - et meget klart måltal,« siger han i radioprogrammet.

Men inde i dig selv siger du 10.000?

»Ja, men jeg er også nødt til at sige, hvad jeg forventer, at de gør nu,« siger han og tilføjer:

»Og der vil jeg bare lige sige, at for et par timer siden har Region Hovedstaden meldt ud, at de er klar til at teste 2.500 om dagen fra nu af,« siger han.

Søren Brostrøm gør det også klart, at ambitionen om de 5.000 test om dagen gælder med det samme.

»Jeg vil gerne understrege, at vi skal op på 5.000. Det er nu. Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal være der om en uge eller to uger. Der skal vi være endnu højere, siger direktøren.

Torsdag eftermiddag er 1.877 personer konstateret smittet med coronavirus. Det er en stigning på 26 i forhold til torsdag morgen.

I alt 16.197 personer er blevet testet for virusset. Test, hvor svaret endnu ikke er klar, eller testen ikke giver et tydeligt svar, tæller ikke med.

Onsdag blev 974 testet for covid-19.

Myndighederne er dog udfordret af, at der er mangel på testudstyr, men flere virksomheder og universiteter har de seneste dage budt ind med hjælp.

Torsdag fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2, at regeringen vil tage imod de fremstrakte hænder, så flere kan testes.

»Vi kommer til at benytte os af den hjælp, som er blevet tilbudt os. Og det er fantastisk, at der kommer de her tilbud, siger Magnus Heunicke torsdag til TV 2.

Sideløbende med kampen for at teste flere danskere for, om de har haft coronavirus, er Statens Serum Institut tæt på at kunne udbrede en antistoftest, der via en blodprøve kan afgøre, om personer allerede har været smittet med covid-19, skriver Politiken.

Fra SSI siger overlæge Anders Fomsgaard, at der testes i en kamp mod uret. Et afgørende arbejde er i gang med at kontrollere, at disse antistoftests ikke skaber falske positive resultater og dermed falsk tryghed og ny risiko for smittespredning.

»Vi er der ikke lige nu, men vi er tæt på. Jeg tør ikke sætte en dato på, hvornår de første antistoftests kan komme ud, men min klare forventning er, at det vil ske, inden epidemien topper,« siger Anders Fomsgaard fra seruminstituttet.

Coronavirus ventes at toppe kort efter påske.

Ifølge Politiken kan den nye testmetode gøre en stor forskel under epidemien. Det skyldes, at mange personer, heriblandt ansatte i sundheds- og plejesektoren, går rundt i uvished med hensyn til, om hoste eller snue var udtryk for, om de havde coronavirus eller ej.

Professor Karen Angeliki Krogfelt fra Roskilde Universitet samarbejder med SSI om at verificere og dernæst udbrede antistoftests.

»Når personer har et højt antistofniveau, så har de meget svært ved at blive smittet igen i en periode op til to år,« siger Karen Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet, til avisen.

»De kan så sendes tilbage på arbejde uden større risiko for selv at blive smittet eller sprede smitten til andre, da de nu er mere modstandsdygtige,« forklarer hun.

Resultaterne er så positive, siger Karen Angeliki Krogfelt, at de første antistoftests i princippet kunne blive udbredt herhjemme fra den kommende uge.


ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden