0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indlagte på hospicer må vælge mellem pårørende

Der er sat begrænsning på antallet af besøg fra pårørende på landets hospicer på grund af coronavirussen. Et voldsomt etisk dilemma, siger hospicechef.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landets hospicer har begrænset adgangen til besøg, så det mange steder kun er ”de allernærmeste”, der kan få adgang til den indlagte patient. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker for at begrænse smitten fra coronavirus, sådan som myndighederne påbyder. Men på hospicerne sætter det patienter, pårørende og personale i et svært etisk dilemma.

På Hospice Djursland i Rønde siger hospicechef Dorit Simonsen, at det allerede er sket, at patienter har været nødt til at vælge, hvilke få pårørende der kan komme på besøg.

»Det er et voldsomt dilemma. Det er det selvfølgelig, fordi den patient, som er indlagt her, formentlig er døende, og hvem må så have lov at komme, og hvem må ikke? Det er meget vanskeligt for patienter, pårørende og os, som skal sætte de restriktioner,« siger hun.

Også på Sankt Lukas Hospice i Hellerup ved København er besøg begrænset til »de allernærmeste«. De må desuden ikke opholde sig i hospicets fællesarealer, hvor mange under normale forhold bruger meget tid, for eksempel med at vente på, at en indlagt vågner og er klar til at være sammen, siger hospicechef Thomas Feveile.

»Jo mere tid man kan være til stede, jo tættere bliver kontakten jo også, men oplevelsen som besøgende er noget anderledes, end den plejer. Jeg mener stadig, vi har et godt tilbud, men jeg kan godt mærke, at vi ikke kan tilbyde hele pakken, og at det er nogle vigtige ting, vi kommer til at mangle,« siger han.

Kun de allernærmeste

Samtlige landets 19 hospicer har sat restriktioner på besøg til de indlagte, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge sendte danskerne hjem og opfordrede til, at hospitaler og plejehjem skærpede deres regler for besøg. De fleste hospicer har begrænset besøg til »et absolut minimum« eller »de allernærmeste«. Det er familien selv, som bestemmer, hvem det er. Flere hospicer har låst døren for alle andre besøg.

I sidste uge blev en kvinde, som havde fem voksne børn, indlagt på Hospice Djursland. Hun valgte sin ægtefælle som nærmeste pårørende. Det betød ikke, at børnene ikke måtte komme på besøg, siger Dorit Simonsen.

»Men vi appellerer virkelig meget til, hvis der er mange pårørende, at de taler med hinanden og aftaler, hvem der har kontakten til patienten. De andre må derigennem holde sig orienteret om, hvordan det går. Og skal flere ind og sige farvel, må det være én ad gangen.«

I sidste ende vil hun hjælpe patienten til at komme hjem, hvis det er et afgørende ønske, at hele familien er samlet om afskeden.

»Det er som at vælge mellem pest eller kolera. Det er et frygteligt dilemm