0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix/POLITIKEN
Foto: ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix/POLITIKEN

Et enstemmigt Folketing vedtog kort før midnat den 12. marts den nye hastelov, som har til formål at mindske smittespredningen af ny corona-virus.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny hastelov giver mulighed for at tvangsbehandle: Lægeforeningen bakker op

Folketinget hastebehandlede torsdag aften en lov, som giver sundhedsministeren mulighed for at tvangsundersøge, -behandle og -vaccinere for at mindske smittespredning. Lægeforeningen støtter op om den nye lov.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Artiklen er opdateret 13. marts kl. 07:10.

Lægeforeningen bakker op om den nye lov, som giver sundhedsministeren mulighed for at iværksætte tvangsbehandling, hvis det skulle blive nødvendigt som led i at begrænse smitten af ny coronavirus.

Det fortæller formanden for Etisk Udvalg i Lægeforeningen, Lise Møller.

Folketinget vedtog kort før midnat torsdag en vidtgående hastelov, der skal bekæmpe spredningen af coronavirusset i Danmark. Alle partier i Folketinget stemte for loven.

Et af punkterne går ud på at give sundheds- og ældreministeren beføjelse til at iværksætte tvangsmæssig behandling af personer, som lider af eller formodes at være smittet med en alment farlig sygdom.

»Normalt går vi i Lægeforeningen ikke ind for at behandle patienter mod deres vilje. Men lige i den her ekstraordinære situation vejer hensynet til at beskytte almenvellet tungere end beskyttelsen af individets frihed. Derfor kan vi kun støtte op,« siger Lise Møller og understreger, at muligheden kun vil blive benyttet i et ’worst case scenario’.

»Jeg tror, man tager det med i lovpakken for at være på forkant. For jeg har svært ved at forestille mig, at det er en mulighed, man kommer til at gøre brug af i praksis,« siger hun.

Lise Møller drager en parallel til psykiatriske patienter, som kan tvangsbehandles, hvis de er til fare for sig selv eller andre. I de tilfælde forsøger lægerne altid at motivere patienten til undersøgelse eller behandling, før tvang kommer på tale.

»Så i forhold til den aktuelle situation vil muligheden jo kun finde anvendelse, hvis der for eksempel er tale om en smittet person, som med forsæt trænger ind på et plejehjem eller sygehus og nyser eller spytter på svækkede borgere. Derfor ser jeg det som en hypotetisk mulighed,« siger Lise Møller.

Ifølge den nye lov kan sundheds- og ældreministeren desuden ’efter forhandling med justitsministeren fastsætte regler om politiets bistand ved anvendelsen af beføjelserne’.

Det vil sige, at der er mulighed for politibistand, hvis sundhedspersoner pålægges at tvangsbehandle borgere. Der vil formentlig være tale om læger fra hospitalernes infektionsmedicinske afdelinger.

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

  • Sundhedsministeren kan iværksætte tvangsundersøgelse, tvangsbehandling eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang.
  • Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.
  • Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.
  • Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

Det var oprindeligt regeringens ønske, at myndighederne skulle kunne skaffe sig adgang til folks boliger uden retskendelse, men denne mulighed kom ikke med i den endelige udgave af loven, der blev stemt igennem af et enigt Folketing kort før midnat.

Der er tale om en såkaldt ’solnedgangsklausul’, så loven automatisk udløber 1. marts 2021.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: