0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Telefontider, aflysninger og separate indgange: Coronavirus vender almen praksis på hovedet

Almen praksis er under pres, og lægerne er nødt til at tage flere forholdregler i brug for ikke at udsætte sig selv eller andre patienter for coronavirus. I PLO-formand Christian Freitags praksis har det blandt andet betydet langt flere telefonkonsultationer end normalt.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Spredningen af coronavirus har efterhånden fået markante konsekvenser for de praktiserende lægers arbejde.

Det fortæller formand for de Praktiserende Lægers Organisation, PLO, Christian Freitag.

»Vi har siddet til ud på natten og forsøgt at finde ud af, hvilke konsekvenser den seneste udvikling bør have for almen praksis,« siger Christian Freitag.

Vi aflyser en hel del konsultationer, og der er ikke tvivl om, at patienterne oplever en servicenedgang i forhold til det, de er vant til

De overvejelser førte sent onsdag til, at PLO sammen med Dansk Selskab for Almen Medicin sendte opdaterede retningslinjer til de praktiserende læger, som skal minimere risikoen for smitte og sørge for, at almen praksis har mulighed for at fokusere på de vigtigste opgaver. Retningslinjer, der efterfølgende blev offentliggjort i en opdateret udgave torsdag eftermiddag.

Fremover skal de praktiserende læger alene se patienter med akut behov for lægehjælp, fremgår det af vejledningen.

Samtidig har aktørerne rundsendt et flowchart, der tydeliggør, hvordan almen praksis skal håndtere patienter med øvre luftvejsinfektioner, som eventuelt kan mistænkes for at være smittet med coronavirus. Yderligere vejledning fra DSAM og PLO ventes offentliggjort inden for kort tid.

Aflyser konsultationer

I Christian Freitags egen praksis har de nye retningslinjer betydet, at han torsdag brugte omkring halvdelen af sin arbejdsdag på at tale i telefon med patienter mod normalt en times tid. Samtidig har han kun set 10-15 patienter ved fysisk fremmøde mod normalt op imod 30.

»Vi bruger meget tid på at tale i telefon med mennesker, der har symptomer fra luftvejene, for at forsøge at vurdere, om de har brug for at blive sendt videre i sundhedsvæsenet for at få hjælp, eller om de skal blive derhjemme og passe på sig selv,« siger Christian Freitag.

Samtidig anlægger de praktiserende læger i langt højere grad end ellers det, Christian Freitag kalder for en ’se tiden an-tankegang’.

»Det drejer sig om patienter, som ringer ind. Der tager vi det nu i langt højere grad en dag ad gangen og opfordrer patienter til at vente og se, hvordan de har det i morgen,« siger Christian Freitag.

Og det er naturligvis noget, patienterne mærker, siger han.

»Vi aflyser en hel del konsultationer, og der er ikke tvivl om, at patienterne oplever en servicenedgang i forhold til det, de er vant til.«

Vi bliver brugt som rejsevejledning, forsikringsrådgivning, småting og hypotetiske spørgsmål

En del borgere har dog endnu ikke indset, at alle må tage hensyn til de begrænsede ressourcer i sundhedsvæsenet, formaner PLO-formanden.

»Vi bliver brugt som rejsevejledning, forsikringsrådgivning, til småting og hypotetiske spørgsmål. Der er stadigvæk for mange, der ikke har forstået, at hvis man ikke er alvorligt syg og virkelig er bekymret for sit helbred, så skal man ikke ringe til lægen. Det skal vi have kommunikeret tydeligere ud.«

To indgange

Udover de allerede nævnte forholdsregler, har de praktiserende læger truffet en række logistiske forantanltninger.

»Det varierer fra praksis til praksis, men i min egen praksis har vi eksempelvis delt patienterne op, så patienter, der har luftvejssymptomer, anvender én indgang, og de øvrige patienter anvender en anden.«

I nogle af de lande, der har været hårdt ramt af coronavirus, har det resulteret i mangel på sundhedspersonale på sygehusene. Alligevel forventer Christian Freitag ikke, at hans medlemmer skal aflaste lægerne på sygehusene.

»Det er ikke noget vi planlægger efter, men det er klart, at i en ekstrem situation, hvor lægerne på sygehusene selv ender med selv at blive smittet i stor stil, kan vi blive nødt til det,« siger han og kommer med et forbehold:

»Jeg tror dog, at man skal tænke sig rigtig godt om først. Man skal bruge ressourcerne der, hvor de gør mest gavn, og jeg tror ikke, at vi kan gøre så meget gavn på et sygehus, hvor vi ikke har sat vores ben i mange år, som nogen måske tror.«

»Det må vi tage bagefter«

Christian Freitag slutter med en appel til sine medlemmer:

»I den kommende tid skal vi prioritere hårdt og virkelig være læger. Der bliver længere arbejdsdage for os selv og vores personale, og det skal vi bare levere. Sådan ville jeg normalt aldrig sige. Vi er endda igang med overenskomstforhandlinger,« siger PLO-formanden og fortsætter:

»Men det her er en helt ekstraordinær situation, hvor vi ikke kan tillade os at være nidkære omkring alle mulige økonomiske og administrative ting. Det må vi tage bagefter. Nu handler det om at levere det, vi er gode til; at hjælpe patienterne og forhåbentligt være med til at sørge for, at sygehusene ikke bliver overbelastede.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: