0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SF presse
Foto: SF presse

Sygeplejerske Stine Roldgaard sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for SF.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Sygeplejerske og regionspolitiker: Hjemmefødsler kan være fremtidens løsning på jordemodermangel

Hvordan er vi kommet dertil, at fødsel på sygehus tænkes som første løsning på en sund og naturlig tilstand som graviditet og fødsel, spørger sygeplejerske og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for SF Stine Roldgaard.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vores offentlige fødevæsen er udfordret. Vi går en usikker tid i møde. Det er et faktum, som ingen politikere eller hospitalsdirektører modsiger mig.

Løsningen på problemet ligger ikke lige for, men jeg vil komme med et forslag, som fortjener en blid og blød modtagelse, præcis som vi bør modtage gravide kvinder og nyfødte børn.

Hvad med, at alle gravide som udgangspunkt planlagde hjemmefødsel i det nære sundhedsvæsen?

Hvordan er vi kommet dertil, hvor sygehusgear og specialister på sygdom og komplikationer tænkes som første løsning på en sund og naturlig tilstand, som graviditet og fødsel trods alt er?

Gode valgmuligheder

Nogle af de argumenter, jeg hører i politik, er, at vi ikke skal hive sparsomme ressourcer væk fra de hektiske fødegange, hvor der i forvejen er personaleflugt.

Jordemødrene siger selv, at de gerne vil arbejde i små teams, gerne med hjemme- og klinikfødsler. Væk fra lægeledede specialafdelinger med risikosyn og meget firkantede procedurer.

Nogle politikere mener, at alle skal føde på vores glimrende hospitaler.

Jeg mener, at vi får et bedre sundhedsvæsen, når der er gode valgmuligheder. Hjemmefødsler og klinikfødsler er billigere end hospitalsfødsler – og dermed et godt argument for at få så mange som sundhedsmæssigt muligt væk fra de højtspecialiserede fødegange og ud i hjemmene.

Alt, der kan holdes væk fra hospitalerne, skal og bør holdes væk

Og så er der mine egne partifæller på venstrefløjen, som stejler, når privatisering bliver sat i forbindelse med fødsler og gravide. Det behøver ikke at være privat for at være godt, men det kan blive meget bedre, når man har en lille enhed, som man selv er ansvarlig for og brænder for at drive. Det vil mange praktiserende læger nok give mig ret i.

Jeg mener, at vi er bedst stillet, når vi har glade og tilfredse jordemødre til at hjælpe og guide igennem graviditet og fødsel. Og vi skal have adgang til meget mere god fødselsforberedelse, end vi får i dag.

Det gælder, uanset om vi skal føde hjemme eller på en højt specialiseret fødeafdeling.

For selvfølgelig skal alle med komplicerede graviditeter og eller risiko for komplikationer ved fødslen have de bedst mulige vilkår på hospitalerne. Der skal slet ikke være tvivl om at både hjælp og service er i top, når man har brug for det. Og det kræver gode arbejdsvilkår for personalet og ligeløn, hvis vi skal kunne fastholde vores dygtige medarbejdere.

En jordemoder arbejder med stor faglighed og holder naturligvis sine kompetencer ved lige. Det behøver man ikke at tvinges ind på en udtamponeret fødegang med rød trekant for at bevise, selvom både læger og politikere fra begge fløje ofte bruger det som argument.

Graviditet og fødsel binder familier sammen

Fremtidens fødevæsen bør starte derhjemme. Det skal vi vænne os til, og det kommer til at tage tid. Både generationerne imellem og i de små hjem. Men har vi noget valg i disse tider, hvor ældregenerationerne vokser eksplosivt, hvor vi bliver endnu flere multisyge og vi bliver ældre og ældre ? Alt, der kan holdes væk fra hospitalerne, skal og bør holdes væk.

Min drøm er, at vi i fremtiden som udgangspunkt føder hjemme, hvis vi kan, og spørger nysgerrigt og omsorgsfuldt til dem, der planlægger hospitalsfødsel. For hvem vil dog vælge det frivilligt, hvis man kan blive hjemme og få en kendt jordemoder til at troppe op? Det er billigt, sikkert og fremmende for ammeetablering og tilknytning mellem mor og barn. Det har vi brug for i fremtiden, for det ser heller ikke for godt ud med ammestatistikken i Danmark.

Som regionsrådspolitiker formidler jeg mine hjertesager og mit partis holdninger. Jeg ved da godt, at fødsler er en lille niche i den store sundhedsøkonomiske sammenhæng. Men graviditet og fødsel binder familier sammen, og det skal ikke bare overstås med et levende barn som kvalitetsstempel.

Det skal gives tid og plads, og jeg er overbevist om, at vores generelle trivsel og sundhedstilstand i Danmark vil stige betydeligt, hvis vi ordinerer mere ro på i de reproduktive år.

Vi kan gøre det bedre. Måske vi skulle starte med at planlægge en hjemmefødsel.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: