0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Randi Brinckmann om nedgang på sygeplejerskeuddannelsen: »Det er en bombe under sundhedsreformen«

Ansøgertallet til dette års kvote 1 viser en nedgang på hele 27 procent for ansøgere på landets største sygeplejerskeuddannelse. Det bør få sundhedsordførere på Christiansborg til at stoppe op, skriver dekan på det sundhedsfaglige fakultet på Københavns Professionshøjskole Randi Brinckmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ansøgningstallene til dette års kvote 1 er netop kommet, og lad det være sagt med det samme, at sygeplejerskeuddannelsen her på Københavns Professionshøjskole har fået et nyrehug.

1.120 ansøgere har sat kryds ved landets største sygeplejerskeuddannelse som deres førsteprioritet, og selv om tallet umiddelbart lyder højt, så er det en voldsom nedgang i forhold til sidste år, som lød på 1.533 førsteprioritetsansøgninger. En nedgang på hele 27 procent. Vi risikerer derfor at stå med ledige studiepladser efter sommerferien.

De nye tal bør få sundhedsordførerne på Christiansborg til at kigge alvorligt på, hvordan vi i fællesskab kan ændre den udvikling.

Det er blot to måneder siden, at et politisk flertal indgik en bred aftale om en sundhedsreform, der skal styrke sammenhængen og nærheden i vores sundhedsvæsen. Men det bliver umådeligt svært at indfri målsætningerne i reformen, hvis der ikke er uddannet personale til landets hospitaler og sundhedshuse og den borgernære pleje og behandlingsindsats.

Mange årsager til vigende optag

Region Hovedstaden meldte sidste år ud, at de havde nedlagt 263 sengepladser pga. personalemangel. Det skal ses i lyset af, at cirka hver andet jobopslag som sygeplejerske i Region Hovedstaden i 2021 ikke blev besat.

Vi har løbende været i dialog med region og kommuner for at få flere praktikpladser, så vi kunne øge optaget på vores sygeplejerskeuddannelse – og det er lykkedes. Vi har øget optaget med 116 årlige studiepladser gennem de seneste år. Men nu står vi i en helt anden situation, som kan vise sig at være en bombe under vores sundhedsreformen – og sundhedsvæsnet helt generelt.

Forklaringerne på vores vigende optag er mange. Efter to års corona-nedlukning er der mange unge, der vælger at udskyde studiestart – for at tage ud i verden, på højskole, eller måske lokker et spændende studierelevant arbejde i en tid med lav ledighed. Og det betyder også noget, at der har været konflikt på sygeplejerskeområdet. Men selv om der er nogle aktuelle forklaringer her og nu, så ændrer det ikke på, at vi står med en akut udfordring på sygeplejerskeuddannelsen, hvis vi skal sikre, at der er personale nok til fremtidens sundhedsvæsen.

Bekymringer for arbejdsmiljøet

Vores studievejledning har de seneste måneder været i dialog med mange ansøgere og potentielle ansøgere, der har delt deres tanker og bekymringer om sygeplejerskeuddannelsen. Om arbejdsmiljøet på hospitalet nu er for hårdt? Hvad med karrieremulighederne? Er der udsigt til en bedre løn? Hvad med overgangen fra undervisning til praktik? Mange gode spørgsmål – som vi som uddannelsessektor skal lytte til og tage alvorligt.

Vi forsøger jo at skabe den bedst mulige sygeplejerskeuddannelse – og har f.eks. haft stor succes med vores samarbejde med Nordsjællands Hospital om et såkaldt Uddannelseshospital i Frederikssund – et medicinsk sengeafsnit der primært bemandes af sygeplejerskestuderende. For at koble undervisningen tættere på praksis. Og tilbagemeldingerne fra vores studerende er meget positive.

Uanset hvad så savner vi i uddannelsessektoren en helhjertet politisk plan på velfærdsområdet

Men det ændrer ikke ved, at mange potentielle sygeplejerskestuderende – og sådan set også mange af vores nuværende sygeplejerskestuderende – er bekymrede for en fremtid i kittel. At de ikke vil holde særlig længe. Man kunne overveje at indføre en turnusordning, som man kender det fra sygeplejerskernes kolleger på sygehuse og hospitaler – nemlig lægerne. Så regioner og kommuner ansætter sygeplejersker i såkaldt uddannelsesstillinger, der sikrer, at de ikke oplever et voldsomt ’ansvarschok’ – men stadig får den nødvendige støtte og hjælp i de første år efter endt uddannelse.

Uanset hvad så savner vi i uddannelsessektoren en helhjertet politisk plan på velfærdsområdet. En national rekrutteringsplan der rækker længere end en enkelt valgperiode, hvor et bredt politisk flertal bliver enige om at finde langtidsholdbare løsninger, så fødekæden ikke bliver brudt.

Og bomben springer under vores sundhedsvæsen. Vi håber, at den robusthedskommission, der nedsættes efter sommerferien kommer med gode input til løsninger. Vi bidrager i hvert fald gerne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: