0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VIA University College
Foto: VIA University College
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Uddannelsesledere: De forskellige faggrupper skal tænkes langt bedre ind i opgaveløsningen, end det sker i dag

Langt mere tværprofessionelt samarbejde mellem de forskellige faggrupper i sundhedsvæsnet og dermed en bedre organisering af arbejdet er nødvendigt, hvis sundhedsreformen skal give mening og sikre patienterne den højeste kvalitet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Et velfungerende sundhedsvæsen med høj kvalitet er fundamentet under vores velfærdssamfund«.

Sådan lyder det i første linje i den brede politiske aftale om sundhedsreform, som for nylig er indgået på Christiansborg og har som ambition at styrke sundhedsvæsnet.

Vi er 100 pct. enige i vigtigheden af et velfungerende sundhedsvæsen med høj kvalitet. Derfor håber vi også inderligt, at politikerne får realiseret ambitionerne om at tænke de forskellige sundhedsfaglige grupper langt bedre ind i opgaveløsningen, end det sker i dag.

Det vil være ulykkeligt – først og fremmest for patienterne – hvis organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen bliver en reproduktion af det eksisterende fremfor at udnytte potentialerne ved at få sat alle sundhedsprofessionerne mere i spil.

Desværre har partierne bag sundhedsreformen sendt målet om at sikre ’en fleksibel anvendelse af personaleressourcerne’ til behandling i en endnu ikke nedsat kommission. På den baggrund frygter vi, at det kommer til at trække ud med tværprofessionaliteten og en hensigtsmæssig organisering af arbejdet i sundhedsvæsnet, selv om behovet er akut.

I hvert fald kan vi konstatere, at den underskrevne aftaletekst om sundhedsreformen primært forholder sig til læger og sygeplejersker som fundamentet i sundhedsvæsnet.

For mange opgaver hos sygeplejerskerne

Herfra skal ikke lyde et eneste ondt ord om hverken læger eller sygeplejersker, for vi har kæmpe respekt for fagligheden hos begge faggrupper.

Når vi hejser et flag, er det for at påpege, at fremtidens sundhedsvæsen set med vores øjne umuligt kan blive bæredygtigt og give den højest mulige kvalitet til patienterne uden effektivt at drage gavn af den specialviden, de forskellige faggrupper har på hvert sit felt.

Konkret finder vi det helt og aldeles uhensigtsmæssigt, at blandt andet sygeplejersker har fået delegeret ansvaret for at varetage en række opgaver, som henholdsvis fysioterapeuter, kliniske diætister, bioanalytikere, ergoterapeuter og psykomotoriske terapeuter er uddannet med spidskompetencer i og derfor har mest viden om.

Den eksisterende organisering har som konsekvens, at arbejdskraften og ressourcerne bliver brugt uhensigtsmæssigt, og at arbejdspresset på sygeplejerskerne bliver øget. Dét strider mod ambitionen om at sætte kvaliteten til patienterne i centrum. Vores anbefaling er at følge en devise, hvor den bedst kvalificerede bliver sat på hver enkelt opgave.

For både politikerne og for lederne i alle hjørner af sundhedsvæsnet ligger der derfor en kæmpe opgave i at reflektere grundigt og tænke nyt om opgaveorganiseringen og brugen af kompetencer i et fremtidigt bæredygtigt sundhedsvæsen.

At gå nye og bedre veje bliver helt nødvendigt for på bedste vis at håndtere det markant stigende antal ældre borgere med kroniske sygdomme og det øgede ansat danskere med psykiske udfordringer – og for at kunne sætte rehabilitering, diagnosticering, sundhedsfremme og forebyggelse af høj kvalitet i centrum.

Kæmpe udfordringer med rekrutteringen

Den alvorlige konsekvens med, at patienterne ikke får den kvalitet i behandlingen, der er potentiale for, bør i sig selv være argument nok for at forbedre organiseringen og prioritere mere tværprofessionelt samarbejde i fremtidens sundhedsvæsen.

Endnu et væsentligt argument er den aktuelle krise med gigantiske rekrutteringsudfordringer.

Som bekendt lider sundhedsvæsnet under alvorlig mangel på sygeplejersker og vil med de små ungdomsårgange gøre det mange år frem. Samtidig er virkeligheden, at mange sygeplejersker forlader deres fag efter få år med henvisning til for barske arbejdsvilkår, og at der er sket et fald i antallet af unge, der søger ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Dén kontekst gør det efter vores mening helt afgørende, at den nye sundhedsreform effektivt formår at drage nytte af de faglige kernekompetencer og de samarbejdskompetencer, som f.eks. fysioterapeuter, kliniske diætister, bioanalytikere, ergoterapeuter og psykomotoriske terapeuter er uddannet med og også selv ønsker at sætte i spil.

Her er det værd at bemærke, at de nævnte faggrupper har en ligeså lang og stærk professionsbacheloruddannelse bag sig som sygeplejerskerne – blot med hvert sit specialefelt.

Eksempler på dårlig udnyttelse af kompetencer

Herunder er nogle få eksempler, som illustrerer, hvordan patienterne i dag går glip af kernefaglighed i behandlingen, fordi sygeplejersker i vidt omfang har ansvar for meget mere end de plejeopgaver, dé er uddannet som topspecialister i:

  1. Sygeplejersker udarbejder i stor stil genoptræningsplaner, når patienter bliver udskrevet efter indlæggelse – selv om rehabilitering og brug af hjælpemidler er kernekompetencer hos fysioterapeuter og ergoterapeuter.
  2. Sygeplejersker står ofte for at udarbejde kostplaner for blandt andet kræftpatienter og ældre borgere, der bliver indlagt bekymrende underernærede – selv om kliniske diætister og andre ernæringsspecialister er uddannet med den største viden om kost.
  3. Sygeplejersker har ofte ansvar for point of care-analyseudstyr – selv om bioanalytikere har spidskompetencerne på dét område.
  4. Sygeplejersker går i mange tilfælde ind i indsatser for at få hverdagens aktiviteter og den mentale tilstand til at hænge sammen efter udskrivelse fra sygehuset – selv om ergoterapeuter og psykomotoriske terapeuter har særlig viden på de trivselsmæssige områder.

Groft sagt svarer situationen i sundhedsvæsnet til, hvis vi fik tømrere til at stå for alle dele i byggeprojekter uden at udnytte de særlige kompetencer, som murer-, el-, vvs- og maleruddannede har at bidrage med.

Vi vil gerne med i dialog

Af hensyn til patienterne, rekrutteringsudfordringerne, den demografiske udvikling og bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet håber vi, at partierne bag sundhedsreformen får gjort alvor af at styrke det tværprofessionelle samarbejde. Konkret er der brug for at få sikret en fremtidig organisering, hvor den enkelte opgave bliver løst af den fagprofessionelle gruppe, der er bedst kvalificeret.

Dét er vejen til at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen.

Vi appellerer derfor til at få nedsat en hurtigt arbejdende kommission på området, der kan se logikken og den sunde fornuft i at tænke nyt og bæredygtigt.

Vi går meget gerne i dialog med såvel kommissionen som med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og sundhedsordførerne på Christiansborg om den organisering af arbejdet, der er bespænd for den højeste kvalitet i opgaveløsningen og bør ryddes af vejen som led i implementeringen af den nye sundhedsreform.

Og vi bidrager gerne med viden om, hvad fremtidens sundhedsmedarbejdere skal have med fra uddannelserne for at løse opgaverne i et bæredygtigt sundhedsvæsen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: