0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto / Diabetesforeningen
Foto: Pressefoto / Diabetesforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Diabetesforeningen: Mindst seks timers ugentlig motion på skoleskemaet, tak!

Spontan fangeleg, armgang i klatrestativet og hop i hinkeruden er rigtig gode frikvartersaktiviteter, men ikke nok, hvis vi skal den stigende overvægt og ulighed i sundhed til livs, skriver Ane Eggert fra Diabetesforeningen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi foreslår, at der kommer mindst seks timers ugentligt motion og bevægelse på skoleskemaet i stedet for de nuværende to timer, der er standarden de fleste steder.

Vi foreslår også, at alle med interesse i en sundere fremtid sætter bevægelse på dagsordenen.

Det skal vi for børnenes skyld. Og vi skal gøre det for fremtidens skyld.

For når børn får pulsen op, bliver de ikke bare gladere, griner mere og trives bedre i både skoletimer og fritid. Mere bevægelse skaber også bedre sundhed på både den korte og den lange bane.

Uden øget motion vokser antallet af mennesker, der lever med overvægt, mere, end det allerede gør.

Alvorligt problem, der rammer skævt

For selvom overvægt ikke i sig selv helt automatisk fører til type 2-diabetes, forøger det risikoen. I dag lever flere end 250.000 mennesker med type 2-diabetes og fremskrivninger viser, at det tal vil stige til 420.000 mennesker i 2030.

I sidste uge kunne vi i en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed læse, om hvordan store sociale uligheder i barndommen rækker ind i voksenlivet og alderdommen.

Og tidligere i år kunne vi læse i den store, nationale undersøgelse Danskernes Sundhed fra Sundhedsstyrelsen, at hver anden over 16 år har moderat til svær overvægt, og at hver femte voksen er svært overvægtig.

Det er et alvorligt sundhedsproblem. Både for den enkelte og for samfundet. Og vi ved, at det er et sundhedsproblem, der også rammer skævt.

Flere idrætstimer giver gode motionsvaner

28 procent af børn af forældre med en grundskoleuddannelse lever med overvægt. For børn af forældre med lang videregående uddannelse lever 10 procent med overvægt.

Flere idrætstimer i skolen sikrer, at alle børn får mulighed for at fastlægge gode motionsvaner tidligt i livet, og vi ved, at så sidder vanerne bedre fast. Men vi skal have løbeskoene på nu. Der er store forskelle på, hvor meget den enkelte kommune og den enkelte skole gør for at sikre bevægelse nok i skoletiden. Det kan man blandt andet se af kortlægningen fra Dansk Skoleidræt, som Idrætsmonitor omtalte i sidste uge.

Men man kan kigge i retning af Svendborg, hvor en række skoler de seneste næsten 15 år har haft seks timers idræt på skemaet for 0.-6. klasse. Antallet af overvægtige børn er halveret, og børnene har en mere konstant deltagelse i fritidsaktiviteter uden for skolen.

Vi skal forebygge overvægt og flere tilfælde af type 2-diabetes. Og mere idræt på skoleskemaet er både en enkel og effektiv metode til at ændre stigningen i antallet af mennesker, der lever med overvægt og de sygdomme, der kan følge efter.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: