0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Sjællandske sygeplejersker undrer sig: Pengene er der. Vi er der. Men hvor er regionen?

Region Sjælland har blankt afvist at genforhandle betingelserne for vinterpakken, så flere sygeplejersker kan omfattes. Til trods for at der er store udfordringer med at rekruttere og fastholde sygeplejersker på sygehusene, skriver Anne Marie Holst Sommer, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I starten af december afsatte regeringen 1 milliard kroner til regionerne til den såkaldte vinterpakke for bl.a. at afhjælpe det akutte pres i sundhedsvæsenet og fastholde sundhedspersonale. Region Sjælland fik i alt 154 millioner kroner.

Da vinterpakken ophørte d. 31. marts 2022, havde regionen et tocifret millionbeløb tilbage af disse midler og ønskede derfor en forhandling for at forlænge vinterpakken i to måneder.

Pseudo-forhandling

I forbindelse med forhandlingen kom DSR Kreds Sjælland med et udspil om, at flere sygeplejersker med patientkontakt skulle omfattes.

I praksis ville det handle om, at cirka 600 sygeplejersker ansat på blandt andet dialyseafsnit, ambulatorier og endoskopiafsnit, kunne omfattes, når de tog vagter på de omfattede sengeafdelinger.

Det afviste Region Sjælland imidlertid blankt – til trods for at der er store udfordringer med at rekruttere og fastholde sygeplejersker på sygehusene.

Reelt set var forhandlingen en ’take it og leave it- aftale’. Altså en pseudo-forhandling.

Sygeplejersker har taget den største andel af ekstravagterne

Ud fra de tal, vi har fået fra regionen, så har sygeplejersker taget over 50 pct. af det samlede antal ekstravagter i december, mens alle de andre faggrupper tilsammen har taget de øvrige.

Samtidig er det værd at bemærke, at langt de fleste ansatte i de øvrige faggrupper er omfattet af vinterpakken. De øvrige fagforbund har altså ikke ligesom DSR en stor gruppe medlemmer, der står udenfor pakken. Derfor har de formodenligt nemt kunnet godtage forlængelsen uden en egentlig forhandling.

Hanne og Anita har samme vagt, men får vidt forskellig løn

Hvordan ser den uretfærdige fordeling ud i virkeligheden? Lad mig give et eksempel: Hanne arbejder på gynækologisk sengeafsnit. Anita arbejder på gynækologisk ambulatorium, men har indimellem vagter på sengeafdelingen. De er begge ansat på fuld tid.

En dag, hvor der er brug for hjælp på sengeafdelingen, tager både Hanne og Anita en ekstravagt. Man skulle jo så tro, at de begge fik del i vinterpakkens forhøjede timeløn.

Men sådan er det ikke.

Fordi Anita er ansat i ambulatoriet, er hun ikke omfattet af vinterpakkens dækningsområde. Det er Hanne derimod, og hun får derfor 1.600 kr. mere for ekstravagten, som Anita altså ikke får.

Anita får med andre ord ikke en bid af kagen, men skal stadig være med til at tage opvasken.

Det er en skævvridning for samme arbejde og en uhensigtsmæssig udmøntning af Vinterpakkens midler.

Region Sjælland sagde nej til at forhandle

Vi vil gerne uddybe, hvorfor DSR ikke blev en del af vinterpakke-forlængelsen. Kreds Sjælland har to gange anmodet regionen om en forhandling, men er begge gange blevet afvist.

Afvisningen er ikke acceptabel, for regionens begrundelser om dårlig timing og udsagn om, at det vil gøre de andre fagforbund utilfredse, er ikke gangbar.

Det har altid været dårlig timing at tale om sygeplejerskers løn.

Regionen har et problem

Situationen på sygehusene lige nu er ikke holdbar: Vi hører om, at arbejdstidsregler ikke bliver overholdt. Sygeplejerskerne er presset til det yderste. Arbejdsugerne kan snige sig op på 48 timer, nogle gange endda mere.

Det er der ingen, der kan holde til i længden.

Vi hører om afdelinger, hvor der siden regeringsindgrebet i sygeplejerskestrejken i sommer ikke har været en eneste ansøger til stillingsopslagene, og samtidig siger en del sygeplejersker deres job op. Flere afdelinger er ved at brænde sammen, fordi der ikke er mandskab nok, mens patienterne bliver ved med at komme.

Når sengepladser bliver lukket ned, flyttes problemet blot til andre afdelinger. F.eks. har Nykøbing Falster Sygehus for nylig haft en overbelægning på 45,7 pct.

Det er et alvorligt problem, som kan gå ud over patientsikkerheden. Lægerne kan ikke operere i det ønskede omfang, fordi der ikke er sygeplejersker nok.

Der er yderst kritisable forhold på regionens hospitaler, og resultatet er uholdbart for både de ansatte og patienterne.

Det er helt skævt, at man som arbejdsgiver behandler sine medarbejdere sådan.

Problemerne er til at få øje på, men regionen griber ikke den delvise løsning, som vinterpakken kunne være.

Så hvorfor vil regionen ikke forhandle med sygeplejerskerne? Dansk Sygeplejeråd har ikke sagt nej til forlængelsen af vinterpakken. Vi har ønsket en forhandling, som regionen har afvist.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: