0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Adhd-området trænger til et markant løft, skriver specialpsykolog i psykiatri Louise Meldgaard Bruun (øverst), overlæge Pelle Ishøy (tv), professor Per Hove Thomsen, overlæge Simon Hjerrild og overlæge Tine Houmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Sundhedsstyrelsens fokus på primærsektoren bekymrer fem adhd-specialister: »Vi mødes hellere end gerne med jer«

Fire psykiatriske overlæge og en specialpsykolog kvitterer for Sundhedsstyrelsens svar om prioritering af voksen-adhd i det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi vil gerne takke Sundhedsstyrelsen for svaret på vores indlæg i Sundhedsmonitor 29. april 2022.

Sundhedsstyrelsen udtaler, at voksne med adhd ikke er glemt i det faglige oplæg til 10-års planen for psykiatrien, ud fra princippet »ingen nævnt, ingen glemt«.

Vi er glade for, at Sundhedsstyrelsen også kan se vigtigheden i et markant løft af udredningen og behandlingen af voksne med adhd - også selvom Sundhedsstyrelsen i det faglige oplæg bl.a. har foreslået, at psykoser står øverst på prioriteringslisten.

Mange voksne med adhd har muligvis ikke så udtalte symptomer som ved f.eks. skizofreni, men er mere præget af et svært reduceret funktionsniveau og mange psykiske følgelidelser som angst og depression. Vi mener, det er vigtigt at holde sig for øje, at voksne med adhd har gode muligheder for at være i arbejde eller uddannelse med en rettidig og rigtig behandling.

På samfundsniveau vil rettidig udredning og behandling kunne ses via et mindsket brug af sundhedsydelser i psykiatrien, men også i somatikken. Der vil kunne spares mia. af kroner i overførselsindkomst.

Fortsat manglende fokus på speciallæger

Vi er dog fortsat bekymrede for den opfattelse, Sundhedsstyrelsen synes at have af området, idet styrelsen alene peger på en styrkelse af primærsektoren ift. behandlingen af voksne med adhd – særligt bemærkningen:

»Det bliver adresseret i planen på den måde, at vi faktisk foreslår et løft i det primære sundhedsvæsen – altså at almen praksis bliver bedre til at opspore milde til moderate psykiske lidelser, og den kommunale indsats skal løftes bl.a. i forhold til den her målgruppe.«

Dette er i modstrid med Sundhedsstyrelsens egne regler, der siger, at adhd skal udredes og behandles af speciallæger i psykiatri – ikke i almen praksis.

Udredningen for adhd er alt for tidskrævende og kompleks til almen praksis og vil resultere i en blanding af over- og under diagnosticering samt medføre ukontrollabel behandling.

Derfor er det en helt central pointe for os, at Sundhedsstyrelsen har forstået, at udredningen af adhd er nødt til at foregå hos kvalificerede speciallæger i psykiatri og specialpsykologer, samt at behandlingen varetages af speciallæger i psykiatri.

Og det er netop kapaciteten til at sikre dette i den nuværende psykiatri, der er helt utilstrækkelig sammenlignet med den meget store stigning af voksne, der har behov for behandling af adhd.

Vi kommer gerne til kaffe

De utilstrækkelige muligheder for udredning og behandling af voksne med adhd løses ikke ved et løft i almen praksis, og vi er derfor fortsat bekymrede for Sundhedsstyrelsens grundlæggende opfattelse af, hvor komplekst udredning såvel som behandling af voksne med adhd er, når styrelsen tilsyneladende er af den opfattelse, at det kan løses i almen praksis.

Hvis Sundhedsstyrelsen giver kaffen, stiller vi hellere end gerne vores viden og erfaringer til rådighed for Sundhedsstyrelsens videre arbejde med at løfte psykiatrien, herunder også at sikre en bedre behandling af voksne med adhd.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: