0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Roskilde Fødeklinik.
Foto: Roskilde Fødeklinik.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Jordemoder: Sådan kan den miserable fødesituation i Sjælland løses

Region Sjælland burde straks udvide den populære ordning med private fødeklinikker, skriver Jacqueline Vejlstrup, der er jordemoder på Roskilde Fødeklinik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Region Sjælland skal op mod 540 kvinder over det næste år flyttes fra deres valgte og foretrukne fødeafdeling i Roskilde til én af regionens andre andre tre fødeafdelinger i Holbæk, Slagelse eller Nykøbing Falster. De får intet valg.

Denne tvangsflytning til et hospital meget langt fra deres bopæl sker af hensyn til patientsikkerheden, som ikke længere kan garanteres på Roskildes fødeafdeling.

Her mangler der nemlig aktuelt 35 pct. af personalet – en konsekvens af elendige normeringer, for lave lønninger og en falleret rekrutteringspolitik.

I den anledning udsendte Jordemoderforeningen for nylig en bekymret udtalelse, hvor de advarer om »flytteløsningens« enorme udfordringer – ikke kun for de fødende, som bliver flyttet rundt som skakbrikker, men for hele regionens fødselsområde.

Jordemødrene efterlyser i stedet incitamenter i form af substantielle og bæredygtige forbedringer af løn og arbejdsmiljø. Forbedringer af løn og normeringer skal der til. Helt sikkert. Og det kan kun gå for langsomt.

Men indtil det sker, har Region Sjælland en allerede eksisterende mulighed for betragteligt at reducere krisens omfang og konsekvenser for regionens fødende og dens fødselspersonale. Uden at kompromittere sikkerheden eller kvaliteten – tværtimod kan begge højnes væsentligt.

Visionær fødepolitik

For Region Sjælland har, som den eneste af landets fem regioner, en niveaudelt fødselshjælp, som passer til den enkelte fødendes behov og ønsker. Regionens visionære fødepolitik tillader, at pengene følger den gravide, som, hvis hun ellers er rask og har en ukompliceret graviditet, kan anvende sine ‘fødepenge’ på et graviditets- og fødselsforløb på 3 forskellige måder.

  1. På en af regionens fire fødeafdelinger.
  2. I den regionalt finansierede Hjemmefødselsordning Sjælland (HOS).
  3. Eller på den, ligeledes regionalt finansierede, jordemoderledede Roskilde Fødeklinik, som er adskilt geografisk og ledelsesmæssigt fra hospitalernes fødeafdelinger.

De sidste to ordninger er drevet af private jordemødre, som honoreres af regionen per forløb med et fast beløb svarende til 80-90 pct. af det beløb, hospitalerne får fra regionen for den billigste fødsel: en normal ukompliceret flergangsfødsel.

Pointen er, at ingen familier skal have en krone op ad lommen – det giver lighed i sundhed.

Aktuelt vælger cirka 500 af regionens familier at føde hjemme med Region Sjællands populære Hjemmefødselsordning Sjælland.

Ud af samtlige fødesteder i Danmark har Hjemmefødselsordning Sjælland landets bedste resultater for den relevante gruppe af raske fødende, som kan visiteres til hjemmefødsel.

Tæt herefter følger Roskilde Fødeklinik, som ligeledes betjener segmentet af raske ukomplicerede gravide og har 200 indskrevne familier om året – og en venteliste, der er alenlang, med fødende der valfarter dertil fra andre regioner. Det er bemærkelsesværdigt.

Flere klinikker i udbud

Alle regionens raske kvinder kan føde hjemme med den regionalt finansierede og private hjemmefødselsordning eller på Roskilde Fødeklinik, og mange flere bør anbefales dette fødevalg. Særligt i den aktuelle situation, hvor der er organisatoriske, økonomiske og ressourcemæssige gevinster for regionen og dens fødepersonale at hente.

Men hvis flere skal føde på regionens jordemoderledede fødeklinik, skal regionen hæve det aktuelle loft på 200 klinikfødsler om året. Det er for længst nået.

Og så bør regionen hurtigst muligt få flere klinikker i udbud i den nye fødeplan, som er under udarbejdelse.

Forestiller man sig en stigning fra nuværende én til fremtidige tre jordemoderledede klinikker, vil 600 af regionens ukomplicerede fødsler kunne finde sted her. Det vil løse en stor del af problemet og samtidig højne kvaliteten og sikkerheden i hele regionen.

Flere klinikfødsler vil give større robusthed i regionens samlede fødselshjælp idet de medfører mindre overbelægning på hospitalerne, bedre arbejdsmiljø i afdelingerne og således medvirke til at mindske rekrutteringsproblemerne. Det sidste kræver dog også en væsentlig forhøjelse af lønnen.

Kvinders valg bør respekteres

Så hvorfor sker dette ikke allerede nu?

Jo – regionen afventer den nye fødeplan, som skal udarbejdes af fødeplanudvalget. I dette udvalg er hverken kompetencer fra hjemmefødselsordningen eller Roskilde Fødeklinik repræsenteret.

Udvalgets medlemmer er hospitalernes afdelingsjordemødre og læger. Og som vi forstår det, anser de det for administrativt besværligt med fødsler uden for hospitalerne, idet de jo alligevel skal have et beredskab parat til overførsler og dermed ikke sparer ressourcer nok.

Men de glemmer vist, at to tredjedele af vores førstegangsfødende og 90 pct. af vores flergangsfødende, slet ikke overflyttes og derfor ikke trækker ressourcer på hospitalernes beredskaber.

Desuden glemmer de, at fødende i Danmark har krav på og ret til valgfrihed og medbestemmelse i deres fødetilbud. Når man medtager, at de to selvstændigt ledede ordninger er voldsomt populære, og at Sundhedsstyrelsen i deres seneste anbefalinger for svangreomsorgen fra efteråret 2021 noterer sig, at gruppen af fødende, der ønsker disse tilbud, er stigende, så bør dette element vægtes højt.

Kort sagt: Kvinders valg bør respekteres.

Kan ikke stå alene

Til sidst vil et øget udbud af klinik- og hjemmefødsler tiltrække flere jordemødre tilbage til faget.

Når Roskilde Fødeklinik og Hjemmefødselsordningen Sjælland slår stillinger op, er der altid flere ansøgere end ledige stillinger. Med andre ord: Jordemødrene vil gerne arbejde der. Der er ingen jordemoder-mangel.

Flere hjemme- og klinikfødsler kan altså bidrage væsentligt til at løse Region Sjællands miserable fødesituation.

Men denne løsning kan ikke stå alene.

Der skal også bedre løn- og arbejdsforhold til på afdelingerne for at kunne rekruttere jordemødrene, men det er et længere politisk spor. Mens vi venter på det, så kan de selvstændige ordninger på kort sigt forholdsvist nemt opskaleres og gøres tilgængelige for mange af de 540 fødende, som ellers tvangsflyttes i det kommende år.

Så kære Region Sjælland. Løsningen ligger lige for. I skal bare ringe til jeres jordemødre.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: