0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto
Foto: Pr-foto
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Svend Aage Madsen: Hvor er mandens sundhed i regeringens reformudspil?

I drøftelserne af den nye sundhedsreform bør mænds sundhed få en plads, fordi ulighed i sundhed i høj grad handler om ulighed mellem kønnene til mænds ugunst, skriver Svend Aage Madsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I forslaget til en ny sundhedsreform, som nu forhandles aktivt og seriøst på Christiansborg, er der ingen tiltag til at nedbringe mænds markant større sygelighed og endnu større overdødelighed af stort set alle sygdomme.

Det er en klar mangel, at der ikke sættes fokus på den store ulighed i sundhed og det store samfundsproblem, som dette udgør.

En vigtig og god intention i regeringens udspil er at bekæmpe ulighed i sundhed. I drøftelserne af den nye sundhedsreform bør mænds sundhed få en plads, fordi ulighed i sundhed i høj grad handler om ulighed mellem kønnene til mænds ugunst.

Det ses tydeligt i blot disse få kendsgerninger:

11 konkrete forslag

Derfor foreslår Forum for Mænds Sundhed, at sundhedsreformen kommer til at medtage følgende tiltag:

 1. Et særligt fokus på mænd i det forebyggende arbejde – og særligt på kortuddannede mænd, som har svært ved at bruge og indgå i eksisterende forebyggelsesråd og -tilbud.
 2. Opsøgende helbredstjek til mænd over 55 år, som ikke har været til læge inden for de seneste to år. Helbredstjekket har til formål tidligt at opspore fysiske og psykiske lidelser.
 3. Udsatte mænd tilbydes udvidede konsultationstider i sundhedsvæsnet, og alle sundhedsprofessionelle uddannes systematisk til at kommunikere langt bedre med netop denne gruppe med henblik på tidlig diagnose og behandling.
 4. Alle led af sundhedsvæsnet bliver opsøgende og vedholdende i at støtte mænd til at gennemføre behandling og rehabilitering.
 5. Der skabes og tilbydes målrettede rehabiliteringstilbud til mænd – og lignende tilbud til mænd med kroniske sygdomme og multisygdomme.
 6. Ældre mænd opsøges og screenes for depression, så mænds frem gange så mange selvmord blandt ældre nedbringes.
 7. I alle egne af landet etableres opsøgende fællesskaber for mænd for at nedbringe den udbredte ensomhed og isolation blandt især ældre mænd, som er årsag til øget sygelighed og overdødelighed samt dårlig mental trivsel.
 8. Der vedtages og gennemføres en national strategi med 100 pct. inklusion af fædre for tidlig indsats mod fødselsdepression med screening og behandling.
 9. Kommuner får støtte til at udarbejde retningslinjer for det forebyggende arbejde, med særligt henblik på at inddrage mænd i tilbuddene.
 10. De nye nærhospitaler bliver centrale aktører med henblik på tidlig opsøgende aktivitet, opsporing, diagnosticering og lokal behandling af mænd.
 11. Sundhedsreformen har til hensigt at realisere WHO’s strategi for bedre sundhed for mænd.

Vi håber rigtig meget, at det endelig vil lykkes at få sat uligheden i mændenes helbred og trivsel på dagsordenen i den officielle sundhedspolitik her i landet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: