0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lægemiddelindustriforeningen
Foto: Lægemiddelindustriforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Lif: Decentrale, kliniske forsøg baner vejen for en nær og klog indsats

Kliniske forsøg er afgørende for at kunne give patienter adgang til nye lægemidler. Derfor er det vigtigt at have fokus på, hvordan deres processer kan blive mere effektive og smidige, skriver Ida Sofie Jensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Priser, badges og milepæle. Det er eksempler på den form for nudging, som virksomheden Health Wizz bruger til at sikre, at afprøvning af nye lægemidler bliver gennemført systematisk – også når de kliniske forsøg foregår i patientens eget hjem.

Trenden bliver kaldt ’gamification’, fordi det minder om nogle af de virkemidler, som man ellers kender fra f.eks. computerspil.

Og det er et eksempel på et af de mange digitale redskaber, som bliver taget i anvendelse i decentrale, kliniske forsøg i USA. En forsøgsform som netop USA er frontrunner indenfor.

Decentrale, kliniske forsøg

Kliniske forsøg er afgørende for at kunne give patienter adgang til nye lægemidler. Derfor er det vigtigt at have fokus på, hvordan deres processer kan blive mere effektive og smidige – og her kommer decentrale, kliniske forsøg på banen som en vigtig spiller.

Et decentralt, klinisk forsøg indebærer kort fortalt, at patienten ikke nødvendigvis behøver at tage til hospitalet for at få helt ny, eksperimentel behandling, men i stedet kan deltage hjemmefra.

Det giver mange fordele. F.eks. at de deltagende patienter har mulighed for at leve en mere normal hverdag og have overskud i en svær tid – samtidig med at man på mange måder kan få langt større indsigt i lægemidlets effekter, hvis man kan indsamle forsøgsdata løbende i stedet for at måtte nøjes med punktvise opsamlinger ved besøg i klinikken.

Samtidig indebærer et decentralt, klinisk forsøg, at man kan bruge digitale redskaber som for eksempel wearables til at indsamle forsøgsdata – enten alene eller i kombination med en mere traditionel form for dataindsamling, som fagprofessionelle står for.

Læringen fra covid-19

Som patient skal man have adgang til den nyeste medicin uanset, om man bor i Tørring i Region Midtjylland eller i Løgumkloster i Region Syddanmark. Og det kan de decentrale, kliniske forsøg bidrage til.

Samtidig har covid-19-pandemien for alvor understreget, hvor vigtige de decentrale, kliniske forsøg er i en tid, hvor det er blevet sværere at foretage kliniske forsøg i en mere traditionel forstand.

De decentrale, kliniske forsøg bidrager altså til en nær indsats – og det er noget, der flugter med nogle af de takter, som regeringens sundhedsreform slår an. Tag for eksempel regeringens initiativ om at fremme mere behandling i patientens eget hjem ved hjælp af digitale løsninger.

Samtidig kan digitaliseringen forbundet med de decentrale, kliniske forsøg bidrage til et mindre træk på de personalemæssige ressourcer i sundhedsvæsenet – og derfor være med til at skabe grobund for et mere robust sundhedsvæsen. Det er en klog indsats. Og det er også noget, der er i tråd med regeringens sundhedsreform, som netop sætter fokus på øget robusthed i sundhedsvæsenet.

Bredere repræsentation

Det er dog værd at have in mente, at digitaliseringens udvikling med målinger i eget hjem også kan være en udfordring for de patienter, der deltager i de decentrale, kliniske forsøg. Det kan de f.eks. være for de patienter, der er mindre vant til at bruge digitale løsninger såsom wearables. Samtidig er det dog værd at påpege, at de digitale løsninger også kan bidrage til at skabe mere engagement og inddragelse i forsøget.

Man kan også argumentere for, at de decentrale, kliniske forsøg i sidste ende kan bidrage til at komme uligheden i sundhed til livs – en anden dagsorden, som regeringen har stort fokus på.

Det kan de, fordi de giver mulighed for en bredere repræsentation og inklusion af de patienter, der kan deltage i de kliniske forsøg – og dermed de patienter, der får adgang til nye lægemidler.

Der er altså en del erfaring at trække på fra covid-19-pandemien, når det kommer til brugen af decentrale, kliniske forsøg.

Hos Lif vil vi derfor opfordre til, at man griber den erfaring i det videre arbejde inden for klinisk forskning for at bidrage til en nær og klog indsats.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: