0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lægeforeningen
Foto: Lægeforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Camilla Rathcke: Nøglen til succes i det nære sundhedsvæsen er en forpligtende kvalitetsplan

Borgernes bopælskommune må ikke være afgørende for den behandlingskvalitet og det tilbud, de kan få, når de udskrives fra hospitalerne og overgår til det kommunale system, skriver formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bør altid give genlyd, når fagfæller står skulder ved skulder og peger på de samme problemer, men det bør i særdeleshed få politikerne til at spidse ører, når sundhedsvæsnets aktører står side om side og peger på de samme løsninger. Det er tilfældet for ønsket om, at den kommende sundhedsreform indeholder en national kvalitetsplan med forpligtende standarder for de nære og kommunale sundhedstilbud i hele landet.

Ønsket blev overleveret af sundhedsvæsnets aktører til sundhedsordførerne ved det kvalitetstopmøde, som vi i Lægeforeningen lige inden påske var værter for sammen med Danske Regioner, KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd.

Og sundhedsordførerne fra Christiansborg var da også langt hen ad vejen enige med os om, at hvis det nære sundhedsvæsen skal levere en ensartet høj kvalitet, så er en national kvalitetsplan nødvendig. Det var tindrende klart for alle deltagere på kvalitetstopmødet, at borgernes bopælskommune ikke må være afgørende for den behandlingskvalitet og det tilbud, de kan få, når de udskrives fra hospitalerne og overgår til det kommunale system. Så langt så godt.

Kontrol og kvalitetssikring

Men det der står tilbage nu, er så at lægge fast, hvordan vi fører det ud i livet. I Lægeforeningen mener vi, at det er soleklart, at Sundhedsstyrelsen skal have den overordnede hånd på at beskrive kravene til kvaliteten af kommunale tilbud og følge planlægningen, så vi sikrer, tilbuddene kommer på plads.

Og som overfor sygehusene vil det også være nødvendigt, at Sundhedsstyrelsen kan gribe ind, hvis ikke kommunernes tilbud til borgerne er af tilstrækkelig god kvalitet.

Det affødte en god diskussion, hvor politikerne på den ene side fremførte argumenter om, at det kommunale selvstyre ikke må sættes over styr, men samtidig en generel enighed om, at der er brug for, at Sundhedsstyrelsen får mandat til at udvikle tilbud og myndighed til at sikre, at de efterleves i en ensartet høj kvalitet. Ensartet og høj kvalitet forudsætter, at der bliver sat en national standard for de tilbud, der gives.

Brug de erfaringer vi har

I Lægeforeningen er vi af den opfattelse, at vi i den kommende sundhedsreform skal drage al den læring og bruge alle de gode erfaringer, vi kan, fra specialeplanerne på hospitalerne. Her var Sundhedsstyrelsens planlægningskompetence en væsentlig årsag til det løft i kvalitet, der skete på tværs af landets hospitaler.

Vi mener, det samme princip kan bruges i forhold til de nære og kommunale tilbud. Selvfølgelig med hensyntagen til, at forskellen mellem kommunerne er stor, og at indsatsen for at nå på plads vil være forskelligartet og tage tid, hvis alle kommunale sundhedstilbud skal omfattes. Og det bør de.

For vores fælles ambitioner stopper ikke med tilbud til kroniske patienter, der har forløb på tværs af hospitaler og kommuner. Der var heldigvis også fra politisk side fokus på, at kvalitetsplanerne også skal være med til at ensarte og løfte de nuværende kommunale sundhedstilbud, som hjemmepleje, forebyggelse, genoptræning og rehabilitering. Og at det ikke kun skal komme de kroniske patienter til gavn, men gælde alle sygdomsområder. Det kan vi jo kun udtrykke stor tilfredshed med.

Kvalitet i sundhedstilbud uden for hospitalet skal betragtes med lige så stor vigtighed, som vi betragter kvalitet på hospitalerne. For det er en af nøglerne til at fremtidssikre det danske sundhedsvæsen til gavn for patienterne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: