0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressebillede
Foto: Pressebillede

Pressefoto, Danske Erhverv.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Debat: Lad den private sektor drive og levere ydelser til nærhospitaler

De private aktører har kompetencer og nye innovative løsninger, som kan bidrage til at højne kvaliteten og mulighederne på de nærhospitaler, som regeringen ønsker at oprette, skriver markedschef i Dansk Erhverv Katrina Feilberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Målet med regeringens foreslåede nærhospitaler er at holde flere patienter væk fra de specialiserede og store sygehuse. Med flere ældre og flere kronikere og et allerede stort pres på vores hospitaler, så er det nærmest en bunden opgave at tænke i nye baner. For vi kan ikke fortsætte som hidtil.

En af vejene til at tænke nyt, er at styrke det offentligt-private samarbejde til gavn for patienterne. De private aktører har nemlig kompetencer og nye innovative løsninger, som kan bidrage til at højne kvaliteten og mulighederne på de nærhospitaler, som regeringen ønsker at oprette. Men det kræver, at vi tænker nyt.

I efteråret 2018 præsenterede Socialdemokratiet sin idé om nærhospitaler, der skal flytte nogle sygehusfunktioner tættere på borgerne. I disse dage bliver en ny sundhedsreform forhandlet, og hvis regeringens planer om nærhospitaler bliver til virkelighed, er det en oplagt mulighed i forhold til at styrke samarbejdet mellem det offentlige sygehusvæsen og alle de private sundhedsaktører, der findes i Danmark.

De private aktører løfter allerede i dag et stort ansvar mange steder i sundhedsvæsenet. De driver hospitaler, udvikler medicin, kører ambulancer, opfinder ny medicinsk udstyr, leverer telemedicinske ydelser og ny sundhedsteknologi og meget mere. Men der er et langt større potentiale i de private sundhedsaktører. Hvis bare vi tør tænke ud af boksen.

For kunne man forestille sig, at de private sundhedsaktører spiller en større rolle på nærhospitalerne, så patienterne kan få en endnu bredere pallette af sundhedsydelser tættere på deres hjem? Måske kan private endda drive nogle af nærhospitalerne eller levere de ydelser, som skal være i nærhospitalerne.

Stort potentiale

Regeringen lægger op til, at flere fagligheder skal samles under ét tag på de nye nærhospitaler, og at indsatserne i nærhospitalerne skal udvikles løbende, så det fulde potentiale ved nære, sammenhængende tilbud kommer borgerne til gavn. Derfor er det oplagt at inddrage de private, som står klar til at tænke med i udviklingen.

Måske kunne private udbydere stå for genoptræningstilbuddene eller for scanningerne på det nærmeste nærhospital. Private jordemødre kunne også stå for de planlagte tjek og kontroller af områdets gravide. Og andre kan lave sundhedstjek, tilbyde digitale konsultationer og teste nye løsninger og behandlinger for kronikere på nærhospitalerne.

Fælles er dog, at vi hæver barren og lader nærhospitalerne blive der, hvor nye og innovative løsninger kan afprøves til gavn for den fremtidige nære indsats og behandling af patienterne.

Der er et stort potentiale i de 20 nærhospitaler, som regeringen ønsker at placere over hele landet. Derfor er det også oplagt at tænke både offentlige og private kræfter sammen.

For nærhospitalerne rummer også potentiale til at være laboratorier for fremtidigt offentligt-privat samarbejde. Hvor man kan afprøve nye samarbejdsmåder og inddrage de private kapaciteter på nye måder.

For det er til gavn for patienterne, at vi i langt højere grad indtænker de sundhedsfaglige kompetencer, som virksomheder i Danmark besidder. Danmark er dygtige til sundhed, og de private aktører står klar – så lad os løfte baren for den nære sundhed og tænke ud af den sædvanlige dem og os boks.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat@sundhedsmonitor.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: