0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Elisabeth Lyng (øverst tv.), Steen Fagerberg (nederst tv.), Monika Rubin (midt), Anne Mette Drastrup (øverst th.) og Marco Bo Hansen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Sundhedspolitisk tænketank: Frygten for kompetenceglidning må ikke blokere debatten

Apotekerne kan aflaste de almen praktiserende læger. Så langt så godt. Men spørgsmålet er med hvad, skriver fem bestyrelsesmedlemmer i SundFornuft, tænketanken for sundhedspolitik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hospitalerne er under pres og flere sundhedsfaglige opgaver skal løftes i kommuner og almen praksis. Det kræver nytænkning, hvis det skal gøres forsvarligt og bæredygtigt. Kommer vi i mål med opgaven, vil uligheden i sundhed mindskes.

I SundFornuft – tænketanken for sundhedspolitik er vi glade for at læse, at regeringen i sit udspil til en sundhedsreform vil sætte fokus på apotekernes rolle i det nære sundhedsvæsen. Det er vigtigt, at vi får et mere integreret sundhedsvæsen.

Det er helt afgørende, at der kommer fokus på at bruge sundhedspersonalets ressourcer og kompetencer på en meningsfuld måde.

Under coronapandemien har apotekerne løftet en vigtig opgave med at vaccinere befolkningen. Derfor er der nu opstået en debat om, hvordan apotekerne kan spille en større rolle i fremtidens sundhedsvæsen.

I SundFornuft mener vi, at apotekerne kan hjælpe til at begrænse den geografiske ulighed i sundhed. Tilgængeligheden til apotekerne er stor og er de eneste steder, hvor danskerne kan gå direkte ind fra gaden og tale med en lægemiddelfaglig akademiker. Det kan vi udnytte i langt højere grad. Er det løsningen på alle problemer? Nej, men det er en start.

Brug ressourcer og kompetencer fornuftigt

Vi oplever en historisk mangel på almen praktiserende læger. Der er omkring 130.000 borgere, som ikke er tilknyttet en almen praksis. Flere steder i landet kniber det med at rekruttere nye læger, når de gamle stopper – og antallet af klinikker er faldende.

Samtidig kommer presset på almen praksis til at stige yderligere, fordi de løbende får flere opgaver inden for det forebyggende og psykosociale område.

Men lægemangel er ikke den vigtigste årsag til behov for nytænkning. Det handler om at bruge ressourcer og kompetencer fornuftigt. Hvorfor skal lægerne lave noget som apotekspersonalet (farmakonomer og farmaceuter) sagtens kan lave – og endda måske kan opnå større rutine i?

Apotekerne udgør et uudnyttet potentiale

Apotekerne kan aflaste de almen praktiserende læger. Så langt så godt. Men spørgsmålet er med hvad? I SundFornuft mener vi ikke, at apotekerne skal til at ordinere medicin. Det er essentielt at bevare armslængdeprincippet, hvor sælgende og ordinerende instans holdes adskilt. Det er fortsat lægen, som stiller diagnosen og udskriver medicinen.

Det handler heller ikke om at droppe lægebesøget, men en erkendelse af, at vores sundhedsvæsen er i udvikling. Vi er nødt til at gøre tingene anderledes for at kunne følge med, og frygten for kompetenceglidning må ikke blokere debatten.

Et løsningsforslag er at lade apotekspersonale få mere ansvar ved medicinhåndtering. F.eks. skal de kunne skifte rundt i medicinen ved restordre eller i tilfælde af ændret pakkestørrelse fra producenten. Den almen praktiserende læge behøver heller ikke involveres, hvis prisen på en pille på f.eks. 10 mg stiger markant, mens en billigere pille på 20 mg findes og fint kan deles i to. Vi skal ikke komplicere tingene unødigt.

Apotekspersonalet kan også aflaste hjemmeplejen ved at pakke medicin til en uge eller måned. Man kunne endda tænke det bredere og ansætte flere farmakonomer og farmaceuter i lægehuse og kommuner for at sikre tværfaglige kompetencer og bedre sammenhæng for patienterne.

Derudover kan apotekerne spille en større rolle ved influenza-, pneumokok- og hpv-vacciner. Apotekerne kan også aflaste i form af vortebehandling, indsprøjtning af b12-vitamin og allergivaccination.

Ovenstående er ikke en udtømmende liste – ej heller vores opgave at komme med en. Pointen er, at der er muligheder for en forsvarlig aflastning til gavn for både borgere og sundhedsprofessionelle. Men det er lægerne og apotekerne, der i gensidig dialog kan identificere de mest oplagte muligheder.

Hvad med patientsikkerheden?

Apotekernes rolle kan fint tænkes ind som et redskab i værktøjskassen til at sikre, at sundhedspersonalets kompetencer bliver brugt fornuftigt. Det vil hjælpe til, at udflytning af sundhedsopgaver fra sygehuse til kommuner og praktiserende læger gøres, uden at det går ud over patientsikkerheden og arbejdsmiljøet.

Kritikerne vil råbe ’patientsikkerhed’!

Og vi er enige så langt. Patientsikkerheden er nemlig allerede under pres.

For med det nuværende set-up har borgerne langt til deres læge og svært ved at komme igennem pga. travlhed. Det kan vi heller ikke leve med. Derfor kunne ovenstående forslag bidrage til konkrete løsninger, uden at vi skal frygte en patientfarlig opgaveglidning.

Lad os huske på, at det lige nu er borgerne, der kommer i klemme i systemet, og at vi sammen kan hjælpe dem ved at bruge vores ressourcer bedst muligt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk. Klik på boksen nedenfor for at kommentere direkte på dette indlæg.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: