0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Ledere: Den værste tid venter i de kommende uger

Der er ros til vinterpakken fra ledende sygeplejersker. Men et par væsentlige pointer er desværre alligevel i fare for at blive glemt eller overset, advarer Irene Hesselberg, der er formand Lederforeningen i DSR.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vinterpakken vil gøre reel forskel! Det var rigtig set og også i sidste øjeblik. Men der er grund til at rose, når politikere formår at træde i karaktér med målrettede ekstra ressourcer, som det sker nu.

Uanset at vinterpakken ikke løser de fundamentale problemer med en urimelig lønstruktur på arbejdsmarkedet, så vil pakken blive vigtig for, at vi kommer igennem vinteren og foråret på landets hospitaler med skindet på næsen og uden, at sundhedsvæsenet direkte knækker sammen og bukker under.

En milliard kroner løser ikke, at det stadig er svært at skaffe hænder

Men penge gør det ikke alene.

Jeg kan godt grue lidt for, om der med den ekstra økonomi nu breder sig en politisk julestemning om, at så er sagen løst og julefreden på vej.

For en milliard kroner løser ikke, at det stadig er svært at skaffe personale og få den nødvendige kvalificerede arbejdskraft til sundhedsindsatsen i den kommende tid.

Der forestår en kæmpe indsats for ledelserne og lederne på hospitalerne. Ikke mindst juletiden kan stadig blive årets måske sværeste dage for en stor del af de ledende sygeplejersker.

Jeg har et håb om, at vinterpakken bliver brugt konstruktivt, så en del af pakken også får lov til at komme helt ud til den enkelte leder som en mulighed for aktivt ledelsesredskab i arbejdet med at genskabe hverdagen i sundhedsindsatsen efter corona og det pres, som sundhedsvæsenet generelt har være udsat for.

I det hele taget er det lidt trist at måtte konstatere, at ledernes indsats øjensynligt desværre overses lidt i øjeblikket. Mange steder fungerer sundhedsindsatsen jo ellers i øjeblikket som… en alvorligt forkølet humlebi. Altså, at det hele på en eller måde lykkes på trods af omstændighederne.

Må jeg tilbyde et kort kig ind bag døren på lederkontorerne i sundhedsvæsenet – og et slags indblik i den febrilske planlægning, som har stået på længe – og som den formentlig desværre også kommer til at se ud helt ind i det nye år.

Først et kig ind på det kommunale ledelseskontor: Vagtplanerne i den kommunale hjemmepleje og på de mange plejehjem driller omtrent hver eneste dag. Der er behov for at finde kvalificeret arbejdskraft til både dag og nat. Men med mangel på kvalificerede medarbejdere, kan planen ofte bare ikke gå op.

Det er ekstra svært i juledagene, hvor alle medarbejdere ønsker sig juledage uden vagt.

I forvejen er bemandingen desværre smurt tyndt. Ofte må mine kommunale kolleger derfor nøjes med ganske få ressourcemedarbejdere og så forsøge at supplere med uuddannet personale for resten. Det er ikke trygt for borgerne – og lad mig da bare røbe – oftest heller ikke for lederen.

Ikke bedre på hospitalerne

Planlægningen på hospitalerne er ikke bedre. Også her er vagtplanen blevet et regulært mareridt. Faktisk er der en del steder end ikke tid til at kigge helt frem til julen.

Lige nu er der svære udfordringer med bare at finde nok personale til at kunne dække de kommende døgn. Planlægningen er helt praktisk blevet så vanskelig, at den er blevet fast arbejde for mange ledende sygeplejersker i de sene aftentimer, hvor lederen ellers skulle lade op. Og ja, på dén måde er vagtplaner endt med også at spøge i nattetimerne.

Situationen er også alvorlig i landets kommuner

Mange ledere presses til sidst til en løsning, hvor ledelsesopgaverne bliver efterladt på skrivebordet. Væk med planlægning, overblik og alle de andre ledelsesfunktioner. I stedet hopper vi selv ind i én af de tomme vagter. Formentlig dér, hvor behovet er størst. En nattevagt måske. For så kan man jo håbe på, at der alligevel bliver et par timer i morgen til de rigtige ledelsesopgaver.

Lige så meget sådan en beslutning og handling er forståelig – nogle gange sker den nærmest også som en slags desperat nødhandling, fordi der ganske enkelt ikke er andre muligheder – lige så sikkert er det, at det i virkeligheden ikke er en holdbar løsning.

Indhoppet udfylder kun et enkelt hul i vagtplanen. Til gengæld skubber det med garanti på en ubehagelig måde alle de almindelige ledelsesopgaver, som jo ikke pludselig forsvinder.

Min pointe med indblik i ledernes virkelighed er følgende: Det er vigtigt, at der er øje for, at sundhedsvæsenet ikke bare er presset få udsatte steder. Det er ikke kun lige der, hvor man er i direkte kontakt med corona, at der er et udsat sundhedspersonale!

Er kommunerne glemt?

Vinterpakken er målrettet til landets hospitaler. Men situationen er også alvorlig i landets kommuner. Hele ældreplejen er mange steder, så man næsten får røde ører. Jeg vil derfor også på det kraftigste opfordre til, at man i kommunerne ikke nu blot trækker på skuldrene.

Der er brug for lige så akut indsats som på hospitalerne - og brug for, at de kommunale politikere træder i karaktér med hurtige initiativer. Initiativer i den ene del af sundhedsvæsenet uden også at se på den anden del, det dur ikke!

Lige så vigtigt: Naturligvis må en anerkendelse ikke nøjes med at tilfalde en mindre gruppe.

Det er vigtigt at have øje for, at mange medvirker til at løfte opgaven – både medarbejdere og også ledere. Og alle bør anerkendes, når der løftes så ekstraordinært.

Uanset vinterpakke og forhåbentlig også kommunale initiativer, så venter den sværeste tid desværre nok alligevel for mange af os i de kommende uger.

Jeg håber, at der også vil være øje for lederne, der skal forsøge at sikre denne svære kabale, så vinterpakken og kommunale initiativer ender med at få en god værdi for hele samfundet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: