0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ledende overlæge Christian Søborg og ledende oversygeplejerske Merethe Ørtoft.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Ledende overlæge og oversygeplejerske: Vi skal gøre noget drastisk og nytænkende for at holde på vores personale

Hver eneste uge snører vi og vores medarbejdere træningsskoene og hopper i sportstøjet for at træne. Midt i arbejdstiden. At passe godt på de medarbejdere, vi har, er nemlig den vigtigste ledelsesbeslutning, vi kan tage i en hverdag med et overbelastet sundhedsvæsen, skriver ledende overlæge og oversygeplejerske fra Nordsjællands Hospital.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et sygehusvæsen i knæ, der skriger på arbejdskraft og et arbejdsmiljø, der lider.

Historierne om virkeligheden på de danske hospitaler er ikke gået nogens opmærksomhed forbi. På Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital løber vi også stærkt. Rigtig stærkt. Vi har mange indlagte med corona, og vores kapacitet er presset til det maksimale.

Er vi fuldstændig ude af trit med virkeligheden?

Alligevel lader vi flere gange om ugen medarbejdere tage en halv time ud af vagten for at gennemføre et skræddersyet træningsprogram på en af hospitalets mange ugentlige motionshold. Er vi fuldstændig ude af trit med virkeligheden, fristes man måske til at spørge. Er vi da ligeglade med patienterne, og har vi mistet grebet om vores faglige forpligtelse? Snarere tværtimod.

Medarbejderpleje på ny formel

De seneste godt 12 uger har vi prøvet noget helt nyt. Vi har sagt ja til at være del af et forskningsprojekt, hvor vi sammen med Rigshospitalet og Syddansk Universitet systematisk måler, hvad det vil sige for trivslen, produktiviteten og sygefraværet at tilbyde medarbejderne fysisk træning i arbejdstiden. Skal vi få det personale, vi har, til at blive hos os, skal vi gøre noget drastisk og nytænkende. Og vi skal gøre det nu.

Desværre kan vi ikke svinge med en tryllestav og trylle ekstra hænder frem. For de ekstra hænder findes ikke. Vi kan heller ikke med et hokuspokus trække frynsegoder op af hatten. Dem har vi ikke. Til gengæld kan vi gøre vores yderste for, at det personale, vi har, har det godt og har lyst til at blive her og udvikle sig sammen med os.

Derfor er vi også stolte af, at mere end 100 af vores medarbejdere har sagt ja til frivilligt at træne i arbejdstiden. Vi er også selv som ledere hoppet i træningsskoene, og sammen mærker vi nu på egen krop de gavnlige virkninger af træningen: færre muskelsmerter, mere energi og et smittende humør efterfølgende.

Kan det forsvares, når nu vi har så travlt? Svaret er ja, vil vi påstå. Er det svært? Nej, egentlig ikke. Men det kræver stærkt engagement fra ledelsen, opbakning fra mellemlederne og stor fleksibilitet hos medarbejderne.

F.eks. møder nogle lidt senere til vores fælles morgenkonference, fordi det passer bedst at træne der, mens andre lægger træningen i forlængelse af arbejdsdagen. Fælles er, at medarbejderne er kreative til at finde tiden og mulighederne i en travl hverdag, og at vi som ledelse bakker op.

Bonus i patientplejen

Vi har nu de seneste 12 uger oplevet et anderledes stærkt sammenhold i afdelingen omkring træningen på tværs af faggrupper, en enestående fleksibilitet fra den enkelte til at passe træningen ind i vagten, masser af grin, ømme muskler og ikke mindst et personale, der smiler mere og giver den gode energi videre til patienterne.

Vi får ikke bare et sundere personale, men også en holdånd, som forplanter sig i den daglige pleje og i det faglige samarbejde omkring patienten. Den holdånd er guld værd i en travl hverdag, hvor vi på tværs af funktioner skal træffe hurtige og gode beslutninger.

Allerede nu er vi ikke i tvivl om, at effekterne ved træningen opvejer indsatsen

Forskningsresultaterne kommer efter nytår, og vi er spændte på at se sort på hvidt, hvad der sker med produktivitet og sygefravær, når fysisk træning bliver en fast følgesvend i arbejdslivet.

Men allerede nu er vi ikke i tvivl om, at effekterne ved træningen opvejer indsatsen.

Vi står midt i den største sundhedskrise i vores levetid. Som ledere på en af hospitalets mest belastede afdelinger har vi været vidne til et sandt arbejdsmaraton de sidste to år. Vi ved, at det kræver noget ekstra at være en del af sundhedsvæsnet i dag. Derfor tror vi på, at arbejdsgiverbetalt fysisk træning kan være et af midlerne til at holde vores sundhedsvæsen fra et kollaps.

Vi kan konstatere, at målrettet fokus på fysisk aktivitet giver bedre sammenhold, mere arbejdsglæde og stærkere samarbejde.

Lad os derfor udforske denne del af medarbejdernes trivsel noget mere i sundhedsvæsenet og få flere fælles erfaringer. Vores sundhedsvæsen fortjener det.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: