0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto, Amager og Hvidovre Hospital.
Foto: Pressefoto, Amager og Hvidovre Hospital.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Hospitalsdirektør på Hvidovre Hospital: Skal jordemødre kun måles på antallet af fødsler?

Vil vi have gode fødesteder med høj faglighed, skal der skabes rum og plads til, at jordemødrene kan udfolde alle deres kompetencer til gavn for de nye familier og det lille barn, skriver hospitalsdirektør Birgitte Rav Degenkolv.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Debatten ruller i det offentlige rum om jordemødre, løn og vilkår – om der er for mange, tilstrækkeligt eller for få jordemødre. Om en jordemoder tager imod for få børn om året, at der aldrig har været flere jordemødre på fødeafdelingerne end nu? Og så videre og så videre.

Jeg er hospitalsdirektør på Amager og Hvidovre Hospital, som bl.a. huser Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, hvor landets største fødeafdeling ligger.

Det er ikke en hemmelighed, at Hvidovre Hospitals fødegang er stor og travl

Jeg har også selv stillet de indledende spørgsmål og er gennem de seneste to år kommet tættere på jordemødrene og jordemoderfaget.

Jordemødrene giver udtryk for, at det, der er vigtigt for dem, er at sikre en god start på familielivet for hele familien, og derfor starter jordemoderen sine konsultationer tidligt i graviditeten. Jordemødrenes opgave er at få parrene godt og styrkede igennem graviditet og fødsel, også mentalt.

De holder øje med, om barnet udvikler sig, om moderen har det godt, forbereder familien til fødslen og livet med et lille nyt barn, giver gode råd om barselspleje og ammerådgivning, samler fødselsoplevelsen (som kan være ret voldsom) op bagefter, og sikrer at familien kan tage vare på sig selv, efter den er kommet hjem, og indtil sundhedsplejen tager over.

De mange opgaver for jordemødrene er derfor knyttet til familiedannelsen før og efter fødslen, og selve fødslen er selvfølgelig hele omdrejningspunktet. Men selve fødslen er måske ikke det, der alene tager mest tid under et graviditetsforløb.

Vi ved, at det er fuldstændig det samme, som de kommende familier lægger vægt på i deres forventninger til forløbet på hospitalet, og Sundhedsstyrelsens anbefalinger lægger også denne linje i deres nye udgave af ’Anbefalinger for svangreomsorgen’ fra 2021.

Et forebyggelsesfag

Jordemodergerning er et forebyggelsesfag, så det giver ikke mening kun at fokusere på jordemoderens opgaver ved fødselstidspunktet. Vil vi have gode fødesteder med høj faglighed, skal der skabes rum og plads til, at jordemødrene kan udfolde alle deres kompetencer til gavn for de nye familier og det lille barn.

Det er ikke en hemmelighed, at Hvidovre Hospitals fødegang er stor og travl. Som nævnt er det landets største fødeafdeling. I 2021 bliver der forventeligt født ca. 7.100 børn her. Det er blevet en stor og velsmurt maskine, hvor der fødes rigtigt mange sunde og raske børn. Og det er jo i sidste ende rigtigt godt og flot.

Der er således nogle fysiske rammer, der trænger til modernisering og udvidelse

Men det er også en afdeling, hvor de samme fysiske rammer nu rummer dobbelt så mange fødsler, som da afdelingen blev etableret. Fødestuerne anvendes maksimalt, og på hver stue fødes 50 flere børn end på det fødested, der har den næststørste anvendelsesgrad. Der er således nogle fysiske rammer, der trænger til modernisering og udvidelse.

Men det er også en afdeling med høj faglighed, dygtige og dedikerede jordemødre og en afdeling, der har store ambitioner for både familierne og medarbejdernes trivsel. Afdelingen vandt en arbejdsmiljøpris i 2019 for sit mentorprogram for nyuddannede jordemødre.

Trods svære tider holdes ambitionsniveauet højt, og afdelingen er ved at etablere ’kendt jordemoderordning’, som netop skal tilgodese kontinuiteten i graviditet- og fødselsforløb. Så afdelingen har et rigtigt stærkt fundament at bygge videre på – men det er absolut nødvendigt med flere jordemødre for at kunne indfri ambitionerne.

Hovedstadens vision

Region Hovedstaden vil de kommende år styrke graviditets- og fødselsområdet, og vi har en vision:

Det handler om liv – lige fra begyndelsen.

Visionen bygger på 4 kerneelementer

  • Den fødende og familiens oplevelser
  • Udvikling af kerneopgaven
  • En attraktiv arbejdsplads
  • Faglighed, kompetenceudvikling og karriereveje

Den rejse vil vi gerne med på her på Hvidovre Hospital – men vi kan og vil ikke rejse alene. Så dette er en appel til ambitiøse og modige jordemødre om at komme med på rejsen. Jo hurtige vi får ansat flere og tilstrækkeligt med jordemødre, jo hurtigere kommer vi afsted!

Og hvorfor skulle det lykkes nu, når der har været så meget uro på området i længere tid? Jeg tror på det fordi, der er et godt og stærkt fundament i afdelingen, der er et meget stærkt fokus på patienterne, og fagene arbejder tværfagligt og godt sammen.

Regionens politikere har afsat midler til fødeområdet både i år og næste år, og det er et godt grundlag at starte på. Der er politiske ambitioner i forhold til at lave en ny fødeplan.

På Hvidovre Hospital bygger vi nyt. Der skal etableres en ny afdeling, hvor der er plads til familierne efter barsel og for tidligt fødte børn. Og når det nye hus tages i brug, tager vi hul på at skabe bedre rammer i vores fødeafdeling. Der vil være mulighed for at få indflydelse på de fremtidige rammer og arbejdsgange, og ny fysik giver endnu bedre betingelser for at arbejde i mindre grupper og teams samt med faglige områder. Indtil da laver vi mindre ombygninger, der kan gavne patientforløbet.

Så tilbage til mit oprindelige spørgsmål – skal vi kun måle jordemødrenes præstationer på antallet af fødsler? Nej, siger jeg her på Hvidovre Hospital.

Vi vil sikre det gode graviditets- og fødselsforløb for alle vores patienter, og med det fokus vil jordemødrene kunne se deres kerneydelse udfolde sig. Med stabilitet og sikkerhed på alle basisydelser vil vi kunne udvikle og udfolde både egne og politiske ambitioner om bedre fødselsforberedelse og efterfødselsperiode, samt den gode og sikre fødsel for kommende familier.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: