0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Debat: Vi skal have mindre fødesteder og jordemødrene tilbage

Der skal gøres noget ved problemerne på fødeområdet i Region Hovedstaden hurtigst muligt, skriver regionsrådsmedlem og udvalgsformand fra Enhedslisten.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Store fødesteder som dem på Hvidovre Hospital og Herlev Hospital giver både utryghed for de fødende og et dårligt arbejdsmiljø for jordemødrene. Derfor har Region Hovedstaden indført såkaldte in house-fødeklinikker, hvor der er mere ro for både jordemødre og fødende.

Enhedslisten i Region Hovedstaden vil foreslå, at der etableres flere af den slags in house-klinikker hurtigst muligt og gerne som en del af den treårsplan for fødeområdet, som er på vej og skal behandles i det nye regionsråd til januar.

På lidt længere sigt får vi i Region Hovedstaden en ny fødeafdeling på Bispebjerg Hospital og et nyt Børneriget på Rigshospitalet. Men der skal ske noget nu, og vi kommer ikke uden om, at det for jordemødrene også handler om løn. Regionen kan ikke give jordemødrene det lønløft, de ønsker og har fortjent.

Her er vi nødt til appellere til Christiansborg: Sæt nu alvor og penge bag den lønkommission, der skal gøre noget ved den oplagt uretfærdige uligeløn. Fortæl os og jordemødrene, hvad I har tænkt jer at gøre lige nu, til næste år og fremover.

Jordemødrene mangler

Flere og flere fødende på regionens hospitaler fortæller om utryghed og rigtig dårlige oplevelser. Jordemødrene frygter alvorlige konsekvenser for både de fødende og de nyfødte, fordi de har for travlt til at tage sig af de fødende, der har brug for det, på en faglig forsvarlig måde. Det er uacceptabelt.

Vi er nødt til at få jordemødrene tilbage på regionens hospitaler og skabe et arbejdsmiljø, som også kan tiltrække nye jordemødre. Men hvordan skaber vi de rammer, som vil få jordemødrene til at søge de job, der venter på dem?

Der er desværre ingen hurtige og nemme løsninger. Men det helt afgørende er, at både vi og vores kolleger på Christiansborg lytter til jordemødre og fødende, når vi skal finde løsninger. For det skal vi.

Vi kan gøre noget i regionen, men vi kommer ikke i mål, før politikerne på Christiansborg forstår alvoren og støtter med penge og konkrete planer for fødeområdet.

Der skal flere penge til det pressede fødeområde

De jordemødre, jeg taler med siger, at deres fysiske og psykiske arbejdsmiljø er så presset, at de frygter, at de prioriteringer de er nødt til at foretage, vil gå ud over mødre og børn.

Arbejdspresset opstår, fordi der er for få jordemødre på fødestederne og resulterer i sygemeldinger og konstante indkaldelser til ekstra vagter.

Altså må normeringerne op. Enhedslisten i Region Hovedstaden har været med til at bevilge flere penge til fødeområdet, som forhåbentlig er ved at blive omsat til initiativer ude på afdelingerne. Men vi ved godt, at det ikke er nok. Derfor ser vi frem til, at regeringen med den kommende sundhedsaftale har fokus på fødeområdet, som sundhedsministeren har lovet, og at der følger penge med.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: