0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Susanne Pihl Hansen tv. og Trine Ry, projektledere i Unge Alliancen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: Kære politikere. Skal de unge med dobbeltdiagnoser fortsat tabes på gulvet?

Ingen fagpersoner eller systemer kan løse problemerne med dobbeltdiagnoser alene. Vi er nødt til at samarbejde på tværs af kommuner, regioner og stat. Og dét kræver en stor indsats fra alle parter. Også af jer politikere, skriver to projektledere i Ungealliancen og giver tre konkrete anbefalinger.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mindst 6.400 unge under 25 år er ramt af psykisk sygdom og samtidige stofproblemer. De unge – og deres forældre og søskende – har brug for hjælp fra flere systemer samtidig. Men det får de ikke i tilstrækkelig grad i dag.

Det betyder, at de unge mister dyrebare år af deres ungdomsliv: De falder ud af uddannelsessystemet, de kommer ikke ind på arbejdsmarkedet, og de risikerer at udvikle et massivt og vedvarende behov for hjælp og behandling fra psykiatri, rusmiddelbehandling m.m. langt ind i deres voksenliv.

Ingen fagpersoner eller systemer kan løse problemerne alene

Det er ikke bare synd for de unge. Det er også voldsomt belastende for deres forældre og søskende.

Og det er rigtig skidt for samfundet: De unge er en del af den gruppe på syv procent af alle mellem 15-24 år, som står uden uddannelse og job, og som Reformkommissionens formand, økonom Nina Smith, kalder »en af de allerstørste udfordringer for det danske samfund«.

Ingen nem løsning

Det er derfor næppe nogen af jer kommunal-, regions- eller folketingspolitikere, der vil være uenige i Ungealliancens overordnede mål: De unge skal have mulighed for at leve et ordentligt liv med uddannelse, job, familie og venner – til gavn for dem selv og alle os andre.

Det findes der ikke én nem løsning på. Men én ting er helt klart: Ingen fagpersoner eller systemer kan løse problemerne alene. Vi er nødt til at samarbejde på tværs af kommuner, regioner og stat. Og det kræver en stor indsats fra alle parter. Også af jer politikere.

Det nytter derfor heller ikke alene at fokusere på de strukturelle barrierer, f.eks. ved at flytte behandlingen af alle dobbeltdiagnosticerede fra den kommunale rusmiddelbehandling til den regionale behandlingspsykiatri. Sådan en løsning vil tværtimod være dybt problematisk for en stor del af de unge.

Dels fordi en del ikke er diagnosticerede endnu. Dels fordi de unge i høj grad også har brug for anden støtte fra kommunen – f.eks. ppr, skoletilbud, mentorhjælp, anbringelse eller andre instanser såsom kriminalforsorg – samtidig med at de får behandling for deres psykiske lidelser og rusmiddelproblemer. Og samtidig med at deres familier også får hjælp.

Kun hvis alle er klar til at smide de faglige og organisatoriske skyklapper og i stedet vil arbejde sammen på tværs og inddrage de unge og deres familier, kan de få den nødvendige hjælp.

Tre anbefalinger

For at nå det overordnede mål vil vi derfor give jer politikere – på tværs af folketing, regioner og kommuner – disse anbefalinger med på vejen:

  1. I skal forstå og anerkende, at de unge og deres familier, der er dobbeltbelastede, er midt i en udvikling imellem barn og voksen og derfor er en særlig målgruppe.
  2. I skal sætte gang i et samarbejde med henblik på at udvikle fælles nationale retningslinjer på tværs af ressortområderne sundhed, social, beskæftigelse og undervisning. Dette tværgående samarbejde bør iværksættes på stats-, regions- og kommuneniveau med inddragelse af civilsamfund.
  3. I skal etablere et kompetencecenter, der skal bidrage til at udvikle og understøtte samarbejdet og indsatserne på tværs af fagområder, sektorer samt kommunale, regionale og statslige instanser, både ift. organisering på et overordnet plan og ift. metode- og kompetenceudvikling i praksis.

I sidste ende vil det betale sig – både for kommuner, regioner og stat.

For først når unge og deres familier får relevant, rettidig og samtidig hjælp – både i rusmiddelbehandling, psykiatrisk behandling og i sociale hjælpesystemer – kan de unge komme i gang med det ungdomsliv, der har stået på pause i alt for mange år.

Så kære politikere fra kommuner, regioner og folketing – husk de unge og lad være med at forfalde til simple løsninger.

Vi i Ungealliancen bidrager gerne med viden, erfaringer og bud på løsninger.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: