0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Karina Tengberg
Foto: Karina Tengberg
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Debat: Det forventes, at vi arbejder mere, end vi er ansat til – og vi skal gøre det af vores gode hjerter

Hvis vi skal opretholde vores offentlige sundhedsvæsen, hvor alle har mulighed for at få gratis hjælp, når de er syge, så skal der sættes ind nu - og det starter med personalet, skriver jordemoderstuderende Frida Groth og sygeplejerske Emilie Haug Rasch.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det bliver mere og mere tydeligt, at vores sundhedsvæsen er i knæ. Hvis vi skal opretholde vores offentlige sundhedsvæsen, hvor alle har mulighed for at få gratis hjælp, når de er syge, så skal der sættes ind nu – og det starter med personalet.

Om morgenen 3. november nedlagde sygeplejerskerne arbejdet for sidste gang i denne omgang. Efter 10 ugers strejke over sommeren havde de stadigvæk ikke fået et seriøst svar fra politikerne, på hvordan vi sørger for sundhedsvæsenets overlevelse.

Derfor fortsatte de nedlæggelsen af arbejdet.

Sygeplejerskerne kæmper en kamp, ikke kun for sig selv, men for deres patienter

Vi stod klar med opbakning på henholdsvis Amager Hospital og Rigshospitalet, hvor vi fik en snak med sygeplejerskerne og de andre faggrupper, som var mødt op for at bakke op.

Det er tydeligt, at presset er for stort, men det er også tydeligt, at sygeplejerskerne kæmper en kamp, ikke kun for sig selv, men for deres patienter. Det kender vi selv indgående.

Som sygeplejerske og jordemoderstuderende oplever vi hverdagen som ekstremt presset med minimal tid til at udføre kerneopgaven; nemlig at sikre trygge forløb – om det er en fødsel eller et behandlingsforløb – med medarbejdere som kan udføre deres faglighed forsvarligt og med god mavefornemmelse. Også efter endt arbejdsdag.

Der mangler personale

På Amager Hospital fortalte sygeplejerskerne, at der mangler 30 sygeplejersker. Nogle steder lukker man senge ned på grund af manglen på medarbejdere.

Manglen af medarbejdere kombineret med efterdyndingerne af både corona-pandemien og en strejke betyder blandt andet ekstravagter. Ekstravagter, der kan lokke, da det er en mulighed for at tjene ekstra, men samtidig vagter, der gør at mange slider sig selv så meget, at det ender med en sygemelding.

Det betyder så endnu færre sygeplejersker og flere ekstravagter, og sådan kan det blive ved.

Vi blev desværre også bekræftet i, at skyggearbejde er en del af hverdagen. Den ekstra opgave, man lige tager, fordi det ikke hænger sammen ellers – eller fordi man føler ansvar overfor patienter og kolleger. Men alt det arbejde figurerer ikke nogen steder, når vi kigger på, hvor mange sygeplejersker, der reelt mangler. Derfor arbejder sygeplejersker og jordemødre rigtig meget gratis.

Det handler stadig om løn- og arbejdsvilkår

Sygeplejerskerne efterlyser en højere grundløn, så man ikke slider sig selv op på ekstravagter og overarbejde for at tjene ekstra.

De efterlyser flere kolleger, hvilket der ikke er udsigt til så længe arbejdet er så hårdt og dårligt betalt, at nyuddannede ikke vil være sygeplejersker alligevel, fordi det er for hårdt eller, at de allerede falder fra på uddannelsen, når de i praktikken oplever presset.

Vi vil fortsat arbejde på et opgør med tjenestemandsreformen

Der var også historier om sygeplejersker, der havde sagt op og nu arbejder på afdelingen igen via et vikarbureau og tjener meget mere eller tager til Norge og arbejder for markant bedre løn og med mindre pres.

Det ligner fuldstændig de historier, vi hører fra jordemødrene.

Vores sundhedsvæsen er i knæ

Som kandidater til regionsrådet vil vi først og fremmest arbejde på, at regionens økonomiske ramme er stor nok til, at vi kan betale en fair løn til vores sundhedsmedarbejdere.

Vi vil fortsat arbejde på et opgør med tjenestemandsreformen, der fastholder de kvindedominerede fags dårlige og ulige løn. På den måde vil vi sikre rekruttering og fastholdelse, så vi begge får flere kollegaer og et mindre presset arbejdsliv.

Vi skal ikke bare rekruttere flere til regionens hospitaler, vi skal først og fremmest fastholde dem, der hver dag knokler for at få det hele til at køre. Det er simpelthen helt uacceptabelt, at det forventes at vi arbejder ekstra, og vi gør det, fordi vi føler os forpligtede til det og ikke kan lide at lade kolleger og patienter i stikken.

Men hvis vi for alvor skal sikre nok sundhedspersonale er det på tide, at vi sikrer en grundløn som er høj nok til, at man ikke er nødsaget til at slide sig selv op for at få en fair løn.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: