0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Randi Brinckmann: Kommunerne glemmer sygeplejerskerne på ældreområdet

Det virker en kende besynderligt, at kommunerne kæmper forgæves med at rekruttere ansatte til ældreområdet, mens vi samtidig må skuffe flere ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen, skriver Randi Brinckmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kommunerne har de seneste uger og måneder fortalt vidt og bredt om deres store problemer med at rekruttere flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere til ældreområdet. Og med god grund.

Fremskrivninger fra Danmarks Statistik viser, at der på landsplan vil være 160.000 flere ældre over 80 år allerede i 2030. Så det er rettidig omhu at handle i tide på vores demografiske udfordringer, hvad Kommunernes Landsforening også gør med udspillet ’Flere hænder til ældre- og sundhedsområdet 2.0’, der har hele 26 konkrete anbefalinger til indsatser.

Det er dog en anelse besynderligt, at ikke en eneste af de 26 anbefalinger adresserer de sygeplejersker, som også arbejder inden for ældreområdet i kommunerne. Her på Københavns Professionshøjskole uddanner vi hver tredje sygeplejerske i Danmark, og vi har ikke svært ved at rekruttere nye sygeplejerskestuderende.

Tværtimod må vi hvert år afvise kvalificerede ansøgere, fordi vi ikke har flere ledige studiepladser.

Og de kommuner vi taler med i Region Hovedstaden ønsker sig flere sygeplejersker også inden for ældresygeplejen i kommunerne. Det skyldes især, at der er ved at ske en flytning af sundhedsydelser fra hospitaler til kommuner. Hospitalerne bliver mere specialiserede, og flere sundhedsydelser skal varetage i borgerens eget hjem eller i hvert tilfælde tæt på borgeren.

Flere praktikpladser i kommunerne

Derfor virker det en kende besynderligt, at kommunerne kæmper forgæves med at rekruttere ansatte til ældreområdet, mens vi samtidig må skuffe flere ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen. Især fordi vi ikke kan optage flere sygeplejestuderende, fordi vi ikke kan få praktikpladser i kommunerne. Det er nemlig sådan, at en sygeplejerskestuderende bruger 40 procent af sin studietid i praktik.

Vi kan altså ikke optage flere studerende på Københavns Professionshøjskole, før kommunerne stiller flere praktikpladser og kliniske vejledere til rådighed.

Kommunernes argument for ikke at stille praktikpladser til rådighed er, at der ikke flere ressourcer inden for den nuværende økonomiske ramme. Men det kan jo undre, når kommunerne samtidig har mange ledige praktikpladser på ældreområdet til social- og sundhedshjælpere og assistenter.

Der er altså lønkroner derude

Så kommunerne magter tilsyneladende ikke at omdanne de ledige praktikpladser til en anden gruppe sundhedsprofessionelle i en tid, hvor de skriger på ansatte inden for sundheds- og ældreområdet. Det virker mildest talt dybt uansvarligt.

Endelig kan man jo godt mistænke kommunerne for at være tilbageholdende med at ansætte flere sygeplejersker, da de er en smule bedre lønnet end social- og sundhedsassistenterne. Men det kan ikke være forklaringen for kommunerne opslår stillinger til sygeplejersker, de kan blot ikke få dem besat. Så der er altså lønkroner derude.

Jeg savner derfor et svar på, ikke mindst fra KL, hvorfor I ikke går mere målrettet efter at skaffe flere sygeplejersker til ældresygeplejen. Både som skatteborger i vores velfærdssamfund, men også som ansvarlig for at uddanne den arbejdskraft, som samfundet har brug for.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: