0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: De mest udsatte borgere kan få endnu sværere vilkår, end de har i dag

Vi er uforstående overfor, at der lægges op til en model for dobbeltbelastede, der i udgangspunktet ekskluderer de mest udsatte borgere fra et lovbestemt behandlingstilbud, skriver Anja Bloch, Kira West og Ivan Christensen fra hhv. Brugernes Akademi, Reden og Mændenes Hjem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi skriver fra Brugernes Akademi, Mændenes Hjem og Reden på vegne af nogle af de mest udsatte mennesker i vores samfund, som vi arbejder med og for på indre Vesterbro i København.

Det er mennesker, som lider af alvorlige ubehandlede psykiske sygdomme, og som er afhængige af stoffer fra det illegale marked for at dulme den lidelse, der følger med. Det er mennesker som lever uden bolig, indtægt og sikkerhed fra vold og utryghed – og som alt for ofte dør i en ung alder af overdoser, selvmord eller sygdomme, de ikke er blevet behandlet for.

Disse svigt skyldes ikke onde viljer, men silotænkning og mangel på samarbejde

Det er mennesker, der ryger ind og ud af indlæggelser for både somatiske og psykiske tilstande, men gang på gang udskrives til gaden uden opfølgning. Mennesker, som hverken er udredt, i behandling eller sågar i kontakt med psykiatrien.

Disse svigt skyldes ikke onde viljer, men silotænkning og mangel på samarbejde. For hvilken myndighed har ansvaret, når et menneske både har svære psykiske lidelser, sociale problemer og fysiske sygdomme?

Ikke noget nyt

Og det er ikke nyt. Det har været sådan i årtier. I det ene sundhedsreformudspil efter det andet, har der været fikse forslag til at fjerne de strukturelle barrierer, der står i vejen for at hjælpe disse mennesker. Løsningerne handler oftest om at flytte noget ansvar og nogle opgaver fra en sektor til en anden.

Og nu skal vi til det igen. Det er besluttet at flytte ansvaret for rusmiddelbehandlingen fra kommuner til regioner for de borgere, som har samtidigt misbrug og psykiske lidelser – såkaldt dobbeltdiagnosepatienter.

Det er svært at være uenig i, at det giver mening, at behandlingen af de to diagnoser er samlet et enkelt sted. Men vi er meget bekymrede for den model, der er på bordet nu.

Forleden blev der lækket et notat fra Sundhedsministeriet om de verserende forhandlinger mellem Danske Regioner og KL om, hvordan behandlingsansvaret mellem regioner og kommuner kan placeres og fordeles. Notatet lægger op til en model, hvor regionerne får ansvar for behandling af dobbeltdiagnoser for de patienter, der er i et aktuelt behandlingsforløb i psykiatrien. Altså dem der har været velfungerende nok til trods alt at blive udredt og følge en behandling.

De borgere, der har psykiske lidelser og misbrug, men som ikke er i et aktuelt forløb i psykiatrien, skal ifølge modellen ikke have et samlet tilbud, men fortsat have rusmiddelbehandling i kommunerne, hvor der vil være færre ressourcer og kompetencer end i dag.

Løsning i 10-års planen

De mest udsatte med dobbeltdiagnose er ofte ikke i et aktivt behandlingsforløb i psykiatrien, selvom de naturligvis burde være det. Enten fordi de ikke er udredt, eller fordi de ikke er i behandling, selvom de er udredt – fordi de ikke kan leve op til de krav, rammer, retningslinjer mm., der er for behandlingen.

Det anerkendes i notatet, at disse mennesker ikke vil være omfattet af det samlede behandlingstilbud. I stedet henvises der til, at der skal findes en løsning for disse målgrupper i den kommende 10-års plan for psykiatrien.

Men 10-års planen er lige nu alle ønskers holdeplads og tidens største syltekrukke for ønsker om styrkelse af alt, der har med mentalt helbred og psykisk sygdom at gøre. Indtil den plan er færdig og aftalt, er alt, der udskydes hertil, fugle på taget.

Ekskluderer de mest udsatte

Vi er uforstående overfor, at der lægges op til en model, der i udgangspunktet ekskluderer de mest udsatte borgere fra et lovbestemt behandlingstilbud. Vel at mærke borgere, der er udredt med eller har symptomer på alvorlige psykiske lidelser og således har ret til udredning og behandling ifølge Sundhedsloven. Og vel at mærke nogle af de allermest syge og udsatte borgere i vores samfund.

Vi er meget bekymrede for, at den gruppe mennesker kommer til at få endnu sværere vilkår, end de har i dag.

Vi vil kraftigt opfordre til, at man sikrer alle borgere med dobbeltdiagnose adgang til udredning og behandling. Vi opfordrer også til at der – uanset hvor behandlingsansvaret placeres og for hvilke borgere – aftales rammer for forpligtende, lovbestemt koordinering mellem regioner og kommuner om borgernes forløb, således at det ikke kun er behandling af dobbeltdiagnosen, men også borgerens øvrige sociale situation (social støtte, bolig, indtægt mv.), der arbejdes koordineret med.

Alle mennesker, der lever socialt udsat, har krav på en sammenhængende indsats

Det giver sig selv, at uanset hvordan man vender og drejer opgaven og ansvarsfordelingen, vil en helhedsorienteret indsats altid kræve, at indsatsen går på tværs af sektorer, forvaltninger, lovgivninger, pengekasser og fagområder.

Under corona så vi, at det godt kan lade sig gøre for aktører på tværs af regioner og kommuner og i godt samarbejde med NGO’er og andre praktikere at samarbejde hurtigt og fleksibelt om løsninger, der virker for de mest udsatte mennesker, og det lykkedes at få udviklet tilbud for test, isolationspladser, vacciner, udgående rusmiddelbehandling og meget andet.

De erfaringer med at tage borgernes perspektiv i stedet for systemets og sektorernes, bør man tage med sig her.

Alle mennesker, der lever socialt udsat, har krav på en sammenhængende indsats, uanset om deres psykiske lidelser og sygdomme er velbehandlede og udredte eller ej.

Vi håber inderligt, at man nu benytter lejligheden til en gang for alle får gjort op med den ødelæggende silo- og sektortænkning og få bygget en indsats, der hjælper selv de mest udsatte. Vi bidrager meget gerne.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: