0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Yngre Lægers formand Helga Schultz (midtfor) finder det naturligt, at Yngre Læger og Overlægeforeningen bidrager med det, de nu engang har, hvis de bliver lagt sammen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Yngre Læger: Dimensioneringsplan er ikke ambitiøs nok. Det går ud over patienterne, hvis ikke alle læger kan blive speciallæger

At efterlade en gruppe læger uden speciallægeuddannelse, fordi man ikke opretter nok pladser, er uambitiøst på sundhedsvæsenets vegne, skriver formand for Yngre Læger Helga Schultz.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alle læger skal have mulighed for at blive speciallæger. Alt andet vil være tåbeligt og gå ud over patientsikkerheden.

For det er speciallægerne, der er kernen i sundhedsvæsenet både på hospitalerne og i almen praksis. Vil vi have et sundhedsvæsen af høj kvalitet, så skal vi sikre, at alle læger har mulighed for at uddanne sig videre til speciallæger.

Desværre er det ikke muligt med den nuværende dimensioneringsplan.

For selvom den er bedre end den, Sundhedsstyrelsen først havde fremlagt, men trak tilbage, så er den stadig ikke ambitiøs nok. Der er behov for ca. 1.250 hoveduddannelsesstillinger til at blive speciallæge om året. Men dimensioneringsplanen giver kun mulighed for, at der oprettes knapt 1.100 forløb om året de næste to år.

Det virker som om, at sundhedsstyrelsen og ministeren med dimensioneringsplanen har accepteret regionernes retorik

Det vil hvert år give en restgruppe af læger, der ikke får mulighed for at uddanne sig til speciallæger. Det giver ingen mening, for det er ikke kandidater i medicin, sundhedsvæsenet mangler i dag. Det er speciallæger, der mangler. Derfor virker det besynderligt at lave en plan, der uddanner for få i forhold til behovet.

Det virker som om, at sundhedsstyrelsen og ministeren med dimensioneringsplanen har accepteret regionernes retorik om, at hvis blot man opretter for få uddannelsesstillinger, så skal man nok få stillinger besat i alle egne af Danmark.

Men det er en mærkelig og gammeldags rekrutteringsstrategi at tvinge læger til at søge til bestemte geografiske områder.

Tvang har været prøvet mange gange før. Med dårlige resultater. Brug i stedet de gode erfaringer, der rent faktisk er, hvor man motiverer yngre læger til at søge ved at gøre stillingerne og områderne attraktive. Gulerod har alle dage virket bedre end pisk.

Den nuværende plan gælder for en to-årig periode. Det betyder, at Sundhedsstyrelsen allerede til sommer skal i gang med at med at arbejde med en ny dimensioneringsplan. Jeg vil derfor opfordre ministeren og styrelsen til at sikre, at den næste plan bliver mere ambitiøs.

Skru op for antallet af hoveduddannelsesforløb og introstillinger. Helt overordnet bør det gælde, at alle uddannede medicinske kandidater fra et dansk universitet kan blive speciallæge, hvis de ønsker det.

Antallet af hoveduddannelsesforløb skal matche det antal, der bliver uddannede læger fra universitetet, og antallet af introforløb skal fastsættes, så der bliver sikret tilstrækkelig tilgang til hoveduddannelsesforløb.

Så udnytter vi alles ressourcer bedst muligt og sikrer den bedste kvalitet i behandlingen.

At efterlade en gruppe læger uden speciallægeuddannelse, fordi man ikke opretter nok pladser, er uambitiøst på sundhedsvæsenets vegne.

Det kommer til at ramme patienterne og sundhedsvæsenet mange år ud i fremtiden og risikerer i sidste ende at være med til at øge ulighed i sundheden, da alle patienter ikke vil få samme adgang til specialiseret behandling.

En underdimensioneret plan for antallet af speciallæger giver derfor hverken mening for lægerne, for patienterne eller for det samlede sundhedsvæsen, som allerede i dag skriger efter flere speciallæger.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: