0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune

Forvaltningscheferne Annette Secher, Jens Bejer Damgaard og Otto Orth fra Aarhus Kommune slå til lyd for at gøre en indsats for pårørende til yngre demenspatienter.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Debat: Kommuner kan blive bedre til at hjælpe pårørende til særligt én gruppe demenspatienter

Alt for mange pårørende til demenspatienter falder igennem kommunernes sikkerhedsnet og får ikke den støtte, de har brug for, skriver tre forvaltnignschefer fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Demens er ensomhedens sygdom. Både for dem som er ramt af demens, men også for deres pårørende. Op mod hver femte med en demenssygdom eller deres pårørende oplever at være ensomme. Til sammenligning er det kun fire procent af befolkningen, der oplever det samme.

Når demensen rammer, bliver man som pårørende ofte bundet i hjemmet med en daglig pleje- og omsorgsopgave, som tidsmæssigt kan svare til et fuldtidsarbejde. Det gør det pludseligt svært – måske endda umuligt – at fastholde sit arbejde, deltage i fritidsaktiviteter eller andre nære sociale relationer.

Et stort samfundsansvar

Det er et alvorligt problem, og vi har alle et ansvar for at tage hånd om de pårørende. Vi har en familiær forpligtigelse, ja også en naboskabsforpligtigelse, til at række ud og tilbyde hjælp, når demens rammer de mennesker, vi har omkring os.

Som samfund har vi også et stort ansvar. For med ensomheden følger både nedsat trivsel og livskvalitet hos pårørende til mennesker med demens.

Mere end halvdelen af de nære pårørende lever med stress, angst eller depression tæt inde på livet. Samtidig har pårørende en tendens til at udvikle et dårligere kognitivt funktionsniveau – ja de har faktisk større risiko for selv at udvikle demens – og de har en højere dødelighed.

Særligt falder pårørende til yngre med en svær demenssygdom igennem sikkerhedsnettet

For de fleste mennesker, som rammes af demens, og deres pårørende, så opleves sygdommen som et forløb. Dét prøver vi i Aarhus Kommune at tilpasse vores indsatser efter fra den tidlige demenssygdom over dagcentre og plejehjem. Til pårørende tilbyder vi psykologsamtaler, pårørendeuddannelse, og vi faciliterer møder med andre i samme situation gennem pårørendegrupper. Samtidig tilbyder vi aflastning via ophold på korttidspladser.

Vi skal turde insistere

Men alt for mange pårørende får vi aldrig fat i. Særligt falder pårørende til yngre med en svær demenssygdom igennem sikkerhedsnettet. Det er de familier, hvor den pårørende forsat er erhvervsaktiv, eller hvor mindre børn i familien betyder, at man ikke ønsker at tage imod den nødvendige døgnpleje, som plejehjem og korttidspladser tilbyder, fordi det kan virke skræmmende.

Men vi skal turde insistere på at tage hånd også om disse pårørende. Det kræver tæt samarbejde på tværs af børne- og ungeindsatser, sociale forhold og beskæftigelse. Og det kræver lovmæssig bevågenhed på problemet, så erhvervsaktive pårørende beskyttes, så de kan fastholde deres tilknytning til arbejdslivet og herigennem også sociale relationer.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: