Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningDet Nationale Partnerskab for Velfærdsuddannelser mellem regeringen, Danske Regioner, KL og professionshøjskolerne, som regeringen har foreslået oprettet, bør hurtigst muligt træde sammen, så det kan drøftes og aftales, hvor mange ekstra praktikpladser, Danske Regioner skal stille til rådighed, hvis endnu et jordemoderuddannelsesudbud skal etableres.
Ellers risikerer intentionerne om flere og bedre uddannelser i hele Danmark at føre til færre og dårligere uddannelser i Vest- og Syddanmark.
Regionerne har længe haft problemer med at rekruttere jordemødre nok til landets fødesteder
Den politiske intention om flere og bedre muligheder for uddannelse også uden for de store byer giver utilsigtede udfordringer for jordemoderuddannelsen i Esbjerg.
Uddannelses- og Forskningsministeriet præsenterede i juni en uddannelsespolitisk aftale, som skal sikre, at unge mennesker kan tage en uddannelse, uanset hvor de bor.
Der indføres et forhøjet regionalt taxametertilskud, som giver bedre muligheder for at drive økonomisk bæredygtige uddannelser med høj kvalitet også udenfor storbyerne. Det kommer bl.a. os til gode på UC SYD.
Kan medføre mindre jordemoderuddannelse i Esbjerg
Aftalen understøtter tillige oprettelse af 23 nye uddannelsesudbud, bl.a. et nyt udbud på jordemoderuddannelsen, og det kan medføre en catch 22-situation.
Altså, at aftalen så godt som spænder ben for sine egne intentioner, fordi oprettelsen af et nyt uddannelsesudbud i Region Sjælland risikerer at ende med, at jordemoderuddannelsen i Esbjerg må reduceres, medmindre oprettelsen af et nyt uddannelsestilbud følges af en markant højere dimensionering på landsplan.
Derfor er der behov for omtanke og fælles strategi.
Jordemoderuddannelse i Danmark
I 2005 blev de to jordemoderuddannelsesudbud i Region Nordjylland og Hovedstaden suppleret med et tredje i Syddanmark, da der var stor jordemodermangel i det sydlige Jylland.
De tre udbud skulle tilsammen sikre jordemødre til hele Danmark. Med det i mente og et EU-direktiv, som angiver, at en jordemoderstuderende under sin uddannelse skal forestå mindst 30 og helst 40 fødsler, fordelte de tre uddannelsesudbud landets praktiksteder mellem sig.
Jordemoderuddannelsen i Esbjerg har praktikpladser i Sydjylland, på Fyn og på Sjælland. UC SYDs opgørelser viser, at 1/3 af nyuddannede jordemødre fra Esbjerg får deres første job på Sjælland. Uddannelsen i Esbjerg lever således op til sine forpligtelser og forsyner også fødestederne på Sjælland med nye jordemødre.
Behov for et nyt uddannelsessted?
Regionerne har længe haft problemer med at rekruttere jordemødre nok til landets fødesteder. Umiddelbart virker det indlysende, at der må uddannes flere jordemødre, og mange kvalificerede ansøgere står også i kø.
Men er det en klog løsning at etablere endnu et uddannelsesudbud i Slagelse, som den uddannelsespolitiske aftale lægger op til?
God jordemoderuddannelse kræver gode rammer for såvel teoretisk uddannelse som praktik
Tja – det kan måske være en del af løsningen sammen med forbedring af arbejdsvilkårene på landets fødesteder.
Men der er vigtige problemstillinger, som skal indtænkes, for at initiativet ikke fører til uddannelsesforringelser og lukning af studiepladser i Esbjerg, som givetvis må afgive praktikpladserne på Sjælland til et nyt uddannelsesudbud i Slagelse.
Nyt udbud i Slagelse skal følges op af markant øget dimensionering
God jordemoderuddannelse kræver gode rammer for såvel teoretisk uddannelse som praktik.
På landsplan optages der årligt 250 studerende på de tre jordemoderuddannelser, hvilket i uddannelsesmæssige sammenhænge er en lille volumen at drive uddannelse for.
I Nordjylland begynder 40 studerende pr. hold, i hovedstaden 56 og i Syddanmark 32.
Til sammenligning begynder årligt godt 4.000 studerende på 24 udbud af sygeplejerskeuddannelsen. Det betyder, at det er en hårfin balancegang at få kvalitet og økonomi til at hænge sammen i uddannelsen af de kommende jordemødre.
Derfor vil det udfordre den uddannelsesmæssige kvalitet, hvis et nyt udbud i Slagelse ikke følges op af en markant øget dimensionering, idet der fremover så vil være to små uddannelsessteder i hhv. Esbjerg og Slagelse.
Sådanne små jordemoderuddannelser får vanskeligt ved at etablere et tilstrækkeligt stærkt jordemoderfagligt uddannelsesmiljø med forskningsintegrering.
Praktikpladserne er en flaskehals
Kvalitet i jordemoderuddannelsen hænger også sammen med gode praktikpladser med mulighed for at tilegne sig de kompetencer, som et fremtidigt jordemodervirke kræver.
Det nævnte EU-direktiv betyder, at antallet af fødsler på et praktiksted har betydning for, hvor mange jordemoderstuderende, der kan uddannes det pågældende sted, når EU-standarderne skal nås.
I dag opfylder de jordemoderstuderende i langt de fleste regioner kun lige EU-direktivets krav om fødsler under uddannelsen. Så hvis vi skal uddanne flere jordemødre, skal der etableres et samarbejde med regionerne om både etablering af flere praktikpladser og om at finde gode måder at strukturere praktikuddannelsen på, så den fornødne kvalitet og EU-direktivet kan indfries.
Et nyt udbud i Slagelse forudsætter en løsning af praktikflaskehalsen.
Det uddannelsespolitiske udspil om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark kan altså ende med det modsatte, hvis ikke regeringen, Danske Regioner, KL og professionshøjskolerne træder sammen og finder en god landsdækkende løsning, så to små jordemoderudbud ikke kommer til at give kvalitetsudfordringer.
Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar