0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Sundhedsrådmand: Der er brug for, at sygeplejerskerne stiger i løn

Det er afgørende, at sygeplejerskerne får sat et aftryk i forliget, der sikrer bedre forhandlingspositioner i de kommende overenskomstforhandlinger, skriver spidskandidat til regionsvalget og sundhedsrådmand i Aalborg Kommune Mads Duedahl (V).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den verserende sygeplejerskekonflikt bør tages meget alvorligt af alle, da den med al tydelighed sætter fokus på nogle af vores sundhedsvæsens allerstørste udfordringer.

Af den grund er det afgørende, at man kommer igennem forløbet på en måde, hvor alle parter kan se sig selv i aftalen, og føler at der bliver taget et skridt i den rigtige retning, også selvom man måske ikke når målet.

Derudover er det også afgørende, at vi får set ligeløns-spøgelset i øjnene og som minimum får sat en proces i gang, der sikrer, at alle sten på vejen for en lige og fair løndannelse fjernes for kommende forhandlinger.

Afgørende at fastholde dygtige medarbejdere

Det danske sundhedsvæsen vil i de kommende år opleve et enormt pres. Der er tale om et stigende antal patienter, øget kompleksitet og en vital mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Udfordringerne bygger sig op, men løsningen er desværre ikke lige for. Et afgørende element heri er at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. En udfordring, vi allerede kender til i dag fra landets kommuner og regioner.

Rekruttering og fastholdelse handler både om løn, men ligeså vel om arbejdsvilkår

Men med de kommende års demografiske udvikling, hvor gruppen af danskere over 80 år vil stige kraftigt, bliver udfordringen kun større. På den baggrund anslår Dansk Sygeplejerskeråd (DSR), at der i 2025 vil mangle mindst 6.000 sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen.

Rekruttering og fastholdelse handler både om løn, men ligeså vel om arbejdsvilkår. Begge dele bliver ofte fremhævet af DSR som store problemstillinger, man må forholde sig til politisk. Nu er turen kommet til lønforhandlingerne.

Og i min optik er det ganske afgørende, at sygeplejerskerne kan se sig selv i en kommende løsning, så man ikke ender med den samme maveplasker, der var tilfældet ved skolereformen, hvor mange lærere stod mismodige tilbage med en følelse af at være trådt på sin faglige stolthed.

Reform fra ’69 er synder

Tager vi udgangspunkt i debatten om lønnen, der er stridens umiddelbare kerne, så har man fra DSR’s side påpeget tjenestemandsreformen anno 1969 som værende den store synder. Argumentet fremsættes således, at en reform gennemført i 1969 – da min mor gik i gymnasiet – stadig er med til at skabe ulige og unfair løndannelse mellem kønsspecifikke faggrupper, som er defineret for godt 50 år siden.

Her rammer sygeplejerskerne en meget essentiel problemstilling – selvfølgelig skal der ikke være lov til hinder for, at trepartsforhandlinger kan foregå på fair betingelser, derfor kalder denne konflikt først og fremmest på, at politikerne på Christiansborg får moderniseret den nuværende tjenestemandsreform, så den ikke fastholder lønstrukturer efter forældede kriterier.

Det nuværende løngab bliver dog realistisk set ikke udlignet i denne forhandling. Der er så langt mellem parterne, at det nøgternt set ikke bliver udfaldet af det eventuelle indgreb, der efterhånden synes som værende eneste mulige løsning.

Det er derfor afgørende, at sygeplejerskerne får sat et aftryk i forliget, der sikrer bedre forhandlingspositioner i de kommende overenskomstforhandlinger. For der er brug for, at sygeplejerskerne stiger i løn.

Både fordi deres arbejde i tidens løb er blevet langt mere kompliceret og stiller høje krav om specialisering og uddannelse, men også fordi løn naturligvis har betydning, hvis flere skal fastholdes og rekrutteres.

Der er en vigtigere diskussion end løn

Konflikten, der har kredset om løn, må dog ikke lukke for den – efter min mening – endnu vigtigere diskussion om sygeplejerskerne arbejdsvilkår.

For sygeplejerskerne løber alt for stærkt, de er underlagt enorme krav om dokumentation, og deres arbejdstider er ofte skæve og krævende for at opretholde et familieliv.

I Region Nordjylland er der således for tiden eksempler på, at der er seks patienter placeret på firemandsstuer, fordi presset er så stort. Og medicinske afsnit er lukket grundet mangel på sygeplejersker. Det er hverken holdbart eller acceptabelt.

Ingen har råd til at tabe konflikten

Og med sådanne arbejdsvilkår er det derfor heller ikke overraskende, at sygeplejerskerne skriger på, at lønforhandlingerne følges op af en samlet diskussion om sygeplejerskernes arbejdsvilkår.

For sammenholdt med løndebatten er det grundstenen for, at vi kan sikre et godt udgangspunkt til at bygge fremtidens sundhedsvæsen, hvilket både politikere, borgere og sundhedspersonale er interesseret i.

Ingen har derfor råd til at tabe konflikten, og jeg ser meget spændt på, hvad udfaldet bliver, så vi forhåbentligt får det bedste udgangspunkt til at starte den videre udvikling af sundhedsvæsenet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: