0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lægeforeningen
Foto: Lægeforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Camilla Rathcke: Gav 'strammerpakken' overhovedet mere patientsikkerhed? Det er på tide med den lovede evaluering

Pakken af stramninger i forskellige dele af sundhedslovgivningen og den måde, de administreres på, spænder ben for bedre patientsikkerhed og skaber utryghed hos læger og andre sundhedspersoner, skriver formand i Lægeforeningen Camilla Noelle Rathcke.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Patientsikkerhed skal naturligvis have højeste prioritet i vores sundhedsvæsen. Den skal vi hele tiden værne om og søge at forbedre. Uanset om man er læge, sygeplejerske, social- og sundhedsassistent, der hver dag tager hånd om patienter, eller om man som politiker fastlægger de overordnede rammer for sundhedsvæsenet.

Den 1. januar 2017 trådte den såkaldte ’strammerpakke’ i kraft. Den indeholdt en række stramninger af lovgivningen, så der skulle mindre til for at begrænse lægers og andre autoriserede sundhedspersoners adgang til at arbejde, hvis myndighederne vurderede, at de kunne være til fare for patientsikkerheden. Der blev også indført nye sanktionstyper.

Om de så rent faktisk førte til mere patientsikkerhed, skulle en evaluering vise

Fra politisk hold var hensigten, at stramningerne skulle højne patientsikkerheden. Om de så rent faktisk førte til mere patientsikkerhed, skulle en evaluering vise.

Tilbage i 2016 lovede regeringen, at stramningerne skulle evalueres tre år efter, de var trådt i kraft – altså i januar 2020. Senere blev der endda givet et klokkeklart løfte om, at evalueringen ville blive fremrykket. Men evalueringen: ja, den venter vi stadig på.

Mere patientsikkerhed?

Det er derfor på høje tid, at der bliver sat gang i evalueringen. For det er bydende nødvendigt at få klarhed over, om strammerpakken har gjort det mere sikkert at være patient, og skabt mere læring af de fejl, der sker.

For spørgsmålet er også, hvad den har betydet for ønsket om at fremme en kultur med mere åbenhed om fejl, som sundhedsvæsenet kan lære af for at forebygge, at de gentager sig?

Og om man i tilsynet har ramt den rette balance i forhold til fokus på henholdsvis den enkelte sundhedsperson og på organisationen?

Man kan også spørge, om tilsynsmyndighedernes frygt for at få kritik fra politisk hold i enkeltsager med stor pressemæssig bevågenhed i virkeligheden har ført til, at læger og andre sundhedspersoner unødigt bliver mistænkeliggjort, når de bare forsøger at passe deres arbejde.

Det er vigtige spørgsmål, som vi mangler svar på.

Der er brug for et fokuseret blik på, hvad skrappe sanktioner og en meget nidkær tilgang til tilsynsopgaven har af konsekvenser for det, det hele handler om: At det skal være trygt at være patient i Danmark.

Min påstand vil være, at stramningerne og den måde de administreres på, spænder ben for bedre patientsikkerhed og skaber utryghed hos læger og andre sundhedspersoner.

Der er derfor meget at tage fat på i den evaluering, som burde være på trapperne fra Sundhedsministeriet.

Læring giver sikkerhed

Fra Lægeforeningens side er der ingen tvivl om, at der skal være en åben, tillidsfuld og lærende kultur i sundhedsvæsenet. Kun ved at kunne dele oplevelser og viden om hændelser, der ikke gik, som de skulle, kan vi lære af dem og højne patientsikkerheden. Det er hovedsagen.

Når det er sagt, vil jeg gerne slå fast, at hvis en sundhedsperson er til fare for patienterne, skal der være et fagligt robust tilsyn, som griber ind på passende måde. Men der er nødt til at være den rette balance.

Kontrol, tilsyn og individfokus må ikke ødelægge en sund og åben læringskultur

Kontrol, tilsyn og individfokus må ikke ødelægge en sund og åben læringskultur. For det er netop læringen, der giver patientsikkerheden.

Det bør skinne igennem i den længe ventede evaluering af strammerpakken, som sundhedsministeren har forpligtet sig til at levere.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: