0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privatfoto.
Foto: Privatfoto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Jordemoder: Hvor hellig er den danske model?

Den danske model er ikke så hellig, som politikerne gerne vil gøre den til, skriver jordemoder Thea Thetmark og minder om regeringsindgrebet i lærerkonflikten i 2013.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Langt størstedelen af de danske folketingspolitikere stemte imod borgerforslaget om afskaffelse af tjenestemandsreformen, der gennem mere end 50 år systematisk har fastholdt traditionelle kvindefags lønninger på laveste niveau.

Tjenestemandsreformen skulle have været efterset med jævne mellemrum, da man allerede i 1969 vidste, at den ikke ville være retfærdig på sigt. Men det er aldrig sket. Denne uretfærdighed kunne Folketinget med afskaffelse af tjenestemandsreformen få ændret én gang for alle og få iværksat en retfærdig lønindplacering, men ønskede det åbenlyst ikke.

Anerkendelse føles som hån

Under coronapandemien har politikerne igen og igen påpeget værdien af det danske velfærdssamfunds helte, der stod i frontlinjen, rost dem til skyerne og uddelt honningkagehjerter. Den form for anerkendelse føles som en hån, når den finansielle anerkendelse, der efterspørges, affejes igen og igen.

Vi vil ikke længere finde os at blive betalt en løn, der hører fortiden til og finder derfor alternative karriereveje

Flere traditionelt kvindedominerede fag – herunder jordemoderfaget – står i en uhørt stor fastholdelses- og rekrutteringskrise, der til stadighed vokser trods et markant øget antal studiepladser.

Vi vil ikke længere finde os at blive betalt en løn, der hører fortiden til og finder derfor alternative karriereveje i den private sektor eller i Norge. Det bliver også konsekvensen fremadrettet, hvis politikerne ikke vil se problemerne i øjnene og finde langsigtede løsninger.

Historien viser, at den danske model ikke er hellig

Der er behov for, at lønindplaceringerne fra 1969 revideres, og indplacering sker efter uddannelseslængde, ansvar og kompetencer. Ikke efter, hvorvidt et erhverv er domineret af mænd eller kvinder. Men det ansvar vil det danske folketing åbenbart ikke påtage sig.

Begrundelsen for at nedstemme borgerforslaget var, at man ikke vil gribe ind i den danske model. Hvis den danske model altid var så hellig, ville retorikken til en vis grad holde, men historien viser noget andet.

Jeg håber, at politikerne kan se deres eget hykleri

Den socialdemokratisk ledede regering med daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i spidsen lavede i 2013 et regeringsindgreb under lærerkonflikten.*

Derfor virker retorikken om ikke at ville røre ved den danske model som en dårlig undskyldning, der kan bruges efter forgodtbefindende.

I øjeblikket strejker sygeplejerskerne efter et markant nej til overenskomsten: En strejke, som er den måde hvorpå arbejdstager kan vise utilfredshed med overenskomsten.

Strejkeretten er en essentiel del af den danske model. Men hvad er den værd, hvis politikerne ikke respekterer den? Jeg venter med spænding på, hvor længe strejkeretten får lov at folde sig ud, før regeringen (igen) griber ind som de lyster.

Jeg gætter på, at de regeringen ligesom med budgettet for overenskomsten bruger corona som en undskyldning for, at der ikke er penge til at løfte lønnen.

Stop med at gemme jer bag den danske model

Jeg håber, at politikerne kan se deres eget hykleri. Den ene dag er den danske model hellig, dagen efter kan den tilsidesættes for et regeringsindgreb.

Til syvende og sidst går den politiske ansvarsfralæggelse ud over landets borgere, både som arbejdstagere og som brugere af det offentlige velfærdssamfund, som vi skatter så højt.

Vil vi have et velfærdssamfund i fremtiden, skal politikerne stoppe med at gemme sig bag den danske model og stoppe årtiers lønundertrykkelse. Ellers vil vi en dag stå med et velfærdssamfund uden alle dets helte.

Vi er mange, der har fået nok.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

*I den oprindelige udgave af dette debatindlæg var lærerkonflikten i 2013 omtalt som en strejke, selv om der rettelig var tale om en lockout. Indlægget er rettet 12. august 2021.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: