0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lars Hyldstrup, dr.med. og overlæge, Hvidovre Hospital og Ulla Knappe, landsformand i Osteoporoseforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: Det er unfair for mænd, at knogleskørhed kaldes en kvindesygdom

Knogleskørhed rammer også mænd. Det vil vi gerne have flere af hankøn til at interessere sig for – og det er der mange gode grunde til at gøre, skriver overlæge Lars Hyldstrup og landsformanden i Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der findes mange myter på sundhedsområdet. En er, at knogleskørhed er en kvindesygdom.

Myten får desværre ofte næring, når knogleskørhed omtales som en sygdom, der kun rammer kvinder efter overgangsalderen. Virkeligheden er en anden.

I anledning af International Men’s Health Week vil vi derfor sætte fokus på problematikken. Knogleskørhed rammer nemlig også mænd. Det vil vi gerne have flere af hankøn til at interessere sig for – og det er der mange gode grunde til at gøre.

Mænd og knogler

Det er ikke fair at kalde knogleskørhed for en kvindesygdom. Dels er påstanden falsk, og vi risikerer samtidig at signalere til mænd, at de ikke skal kere sig om egen knoglesundhed. Men det bør de gøre.

Ifølge Dansk Endokrinologisk Selskab vil hver femte danske mand over 50 år i sin resterende levetid nemlig pådrage sig et knoglebrud. Langt de fleste af disse knoglebrud skyldes knogleskørhed.

Desværre reagerer mænd generelt for sent på potentielt alvorlige symptomer, hvilket skaber ulighed mellem kønnene. Og desværre er vores sundhedsvæsen ikke altid opmærksomme på mændenes situation.

Eksempelvis registreres der kun omkring 3.500 rygsøjlebrud om året i Danmark. Men i virkeligheden er der op mod 19.000 tilfælde hvert eneste år. Det vurderes, at flere end 15.000 danske mænd har haft brud på rygsøjlen uden at vide det. Derfor har vi ikke mulighed for at hjælpe dem.

Problematikken ligger til dels i, at mænd helst ikke går til lægen og derfor ofte kommer for sent. For begge køn gælder det desværre, at rygsmerter ikke tages alvorligt og måske bagatelliseres.

Tal med lægen

Smerterne fra et brud i ryggen forsvinder ofte efter 6-8 uger, når bruddet heler op. Men man er desværre ikke rask, bare fordi smerterne er væk. Tværtimod kan det næste brud vente lige om hjørnet.

Mænd bør tale med deres læge om, hvordan smerterne er opstået, og om der er risikofaktorer for knogleskørhed til stede. Dette vil kunne medvirke, at flere mænd med knogleskørhed bliver opdaget og sat i brudforebyggende behandling. Til gavn for en sundere fremtid.

Forekomst af knogleskørhed er ganske vist forskellig fra kvinder til mænd. Hunkønnet får nemlig porøse knogler i gennemsnit 10 år tidligere end mænd. Dette kan være blandt årsagerne til, at knogleskørhed ofte omtales som en kvindesygdom.

Desværre vil langt de fleste ikke finde ud af, at de har sygdommen, før de får et brud

Men som tidligere nævnt, rammes hver femte mand over 50 år af knogleskørhed. Sygdommen er med andre ord en trofast følgesvend for rigtig mange mænd i den senere del af livet.

For mænds vedkommende er den tilgrundliggende årsag til de skøre knogler ofte forskellig fra kvindernes.

Hos mænd spiller livsstilsygdomme ofte ind: For meget røg og alkohol, dårlig kost og manglende motion. Der er derfor andre mulige gevinster for mændene, hvis de kommer i kontakt med sundhedsvæsnet og får tilbud om hjælp til en sundere livsstil.

Stort mørketal

Desværre vil langt de fleste ikke finde ud af, at de har sygdommen, før de får et brud. Ifølge Sundhedsstyrelsen har op mod 500.000 danskere nemlig knogleskørhed uden at vide det, herunder omkring 145.000 mænd. Det gigantiske mørketal vidner om, at vi skal blive bedre til at opspore knogleskørhed – det vil gavne den enkelte og samfundet som sådan.

For den enkelte mand vil det kunne fastholde en god livskvalitet. Blandt andet fordi 30 procent af alle hoftebrud sker hos mænd, og det koster ofte dyrt på livskvaliteten. Dødeligheden efter hoftebrud er desuden væsentligt højere for mænd end for kvinder.

For samfundet er der samtidig en betydelig økonomisk gevinst at hente, idet 20 procent af alle udgifter til knogleskørhed vedrører mænd.

Så kære mand, husk at passe på dine knogler. Og kære samfund, husk at tale om knogleskørhed som en af de otte folkesygdomme, der både rammer kvinder og mænd, og som vi med fordel kunne blive bedre til at opspore.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage