0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I Danmark bør man plukke de samme lavthængende frugter, som andre lande har vist kan lade sig gøre, så vi hurtigt reducerer hospitalernes klimabelastning, srkiver Ole Grøndahl Hansen (tv.) og Tobias Johnsen (th.).

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Plastlobbyen: Drop de endeløse diskussioner og kom i gang med at genanvende det medicinske engangsudstyr

Lige så vigtigt materialet er for patientbehandlingen, seneste bevidnet af covid-pandemien, lige så store udfordringer giver plasten, når den bliver til affald, skriver Ole Grøndahl Hansen og Tobias Johnsen fra hhv. PVC Informationsrådet og PVC Med Alliance.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hospitalsdirektør Jonas Dahl har desværre ret, når han siger sundhedsvæsenet er storforbruger af udstyr, der kun bruges en gang og derefter kasseres.

Her står plasten selvsagt centralt. Lige så vigtigt materialet er for patientbehandlingen, seneste bevidnet af covid-pandemien, lige så store udfordringer giver plasten, når den bliver til affald.

Hver dag smider sundhedspersonalet bjerge af plastprodukter direkte i skraldespanden

I en tid hvor genbrug og genanvendelse står øverst på dagsordenen, og hvor vi derhjemme er blevet pålagt at udsortere plasten til genanvendelse, så smider sundhedspersonalet hver dag bjerge af plastprodukter direkte i skraldespanden.

Meget af denne plast kunne genanvendes, hvis blot den blev sorteret korrekt. Tag f.eks. den mest anvendte plasttype i sundhedsvæsenet, nemlig den kontroversielle PVC.

Talrige akademiske skrivebordsøvelser venter

Erfaringer fra udlandet viser, at genanvendelse af medicinsk engangsudstyr i PVC er mulig og faktisk finder sted, med store CO2-besparelser som følge.

I Australien, New Zealand, Storbritannien, Guatemala, Colombia, Canada, Sydafrika, Thailand og Belgien indsamler sundhedspersonale således iltmasker, slanger og infusionsposer, som bliver genanvendt til nye produkter.

I Danmark går vi desværre ikke så praktisk til værk, hvilket også fremgår af Jonas Dals debatindlæg. Han antyder, at alle arbejdsgange og indkøb kortlægges, hvorefter regionerne koordinerer den bæredygtige indsats.

Vi forudser talrige akademiske skrivebordsøvelser og diskussioner i diverse regionale udvalg, førend den første meter medicinske slange er blevet indsamlet og genanvendt.

Pluk de lavthængende frugter

Når genanvendelsen af medicinsk udstyr er på dagsordenen, går diskussionerne i mange retninger:

Skal vi vaske og genbruge fremfor at genanvende plasten? Skal affaldet sorteres indenfor eller udenfor hospitalets mure? Skal der udvikles og indkøbes robotter til at sortere affaldet i forskellige plastfraktioner? Skal vi uddanne en ny generation af ingeniører og designere, der udover traditionelle parametre som patientsikkerhed og funktion, også medtænker, at produktet skal kunne genanvendes?

Der skal unægtelig bruges nogle konsulenttimer for at afklare alle disse spørgsmål.

I stedet synes vi, at vi i Danmark bør man plukke de samme lavthængende frugter, som andre lande har vist kan lade sig gøre, så vi hurtigt reducerer hospitalernes klimabelastning.

Hvad skal vi lave af affaldet?

Sygehusplast udmærker sig ved at have en højere og mere ensartet kvalitet, end den plast vi sorterer til genanvendelse derhjemme, så potentialerne er store. Kunsten bliver at finde kreative løsninger på hvilke produkter vi skal lave af affaldet.

Vi tror, at motivationen hos det hospitalspersonale, der skal gøre den ekstra indsats for at indsamle plasten, vil højnes, hvis affaldet bliver brugt til løsninger, der kan løfte patientbehandlingen eller forbedre arbejdsmiljøet.

Derfor lancerer vi senere i år en designkonkurrence for studerende fra hele Europa.

Vi håber konkurrencen vil være med til at skabe opmærksomhed om de genanvendelsesmuligheder, der ligger i sygehusplasten, samt inspirere til at også Danmark kommer med på vognen.

Måske opstår der bump på vejen, men lad os droppe de lange og højtravende diskussioner og i stedet komme i gang med at løse de plastudfordringer, vi står overfor.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: