0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Thorstein Theilgaard: KL's store satsning endte i ingenting

I et kommunalt valgår er det mere end svært at forestille sig, at kommunerne – særligt dem med socialdemokratiske borgmestre, hvilket er flertallet – for alvor ville have en interesse i, at der ikke blev landet en aftale, skriver public affairs chef Thorstein Theilgaard.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Aftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen landede sent tirsdag aften, og helt i tråd med de nyeste tendenser for moderne politisk kommunikation blev det meddelt på Twitter. Helt efter bogen var det også, at det hele alligevel endte med en aftale.

Bevares, selvfølgelig først efter de årligt tilbagevendende meldinger om det modsatte. Det ender altid med en aftale. Det gør det hvert eneste år (undtagen i 1986), sådan lidt på samme måde, som juleaften også altid indfinder sig 24. december år efter år.

I et kommunalt valgår kan det virke overraskende, at aftalen er så forholdsvis beskeden

Helt efter bogen var det også, at de traditionelle medier straks gik i breaking news med nyheden om, at der nu var indgået en aftale. Jeg vil nu mene, at der først for alvor var grund til at trykke på den knap, hvis forhandlingerne var endt uden en aftale, men sådan er der jo så meget.

Men i et kommunalt valgår er det mere end svært at forestille sig, at kommunerne – særligt dem med socialdemokratiske borgmestre, hvilket er flertallet – for alvor ville have en interesse i, at der ikke blev landet en aftale.

Skrabet ramme

Selve den økonomiske ramme for aftalen er forholdsvis skrabet, både set i lyset af kommunernes krav og de to sidste års aftaler.

Kommunerne får 1,4 mia. kr. til at dække det såkaldte demografiske træk, dvs. det forhold, at der kommer flere ældre og børn. Det må være en forholdsvis ædruelig vurdering, at det betyder, at kommunerne knap og nap kan holde skindet på næsen med hensyn til at håndtere det demografiske træk.

Særligt i et kommunalt valgår kan det virke overraskende, at aftalen er så forholdsvis beskeden, men lur mig, om det ikke også handler om, at regeringens støttepartier skal have mulighed for at sætte nogle solide borgernære velfærdsaftryk på finansloven forud for de kommunale valg i november.

Politiker-lingo for besparelser

Men det, der må overraske mest, er, at KL tilsyneladende ikke har fået noget ud af deres store politiske satsning ift. det specialiserede socialområde. KL fremlagde et udspil til intet mindre end ca. 5 mia. kr.

KL har selvfølgelig ikke for alvor regnet med at hive et sådant beløb hjem, men resultatet af anstrengelserne er overraskende magre. Skåret ind til benet har man aftalt, at en ekspertgruppe skal kigge på området, og så siger aftalen, at området forankres bedst i kommunerne. Altså der, hvor det allerede er forankret.

At netop dét har været nødvendigt for KL at få slået fast i aftalen handler bl.a. om det borgerforslag, som Folketinget for nylig behandlede.

Forslagets baggrund er trist og ulykkelig

Forslaget sigtede på at flytte det specialiserede socialområde fra kommunerne til regionerne.

Forslagets baggrund er trist og ulykkelig, og tager afsæt i de mange sager om fejl og svigt, som alt for mange udsatte og sårbare borgere bliver udsat for. Et stort socialpolitisk problem, som fortsat er uløst.

Derfor er det også dårligt nyt for mennesker med handicap og lignende, at aftalen slår fast, at regeringen og KL er enige om, at det er nødvendigt at prioritere på området. Det plejer at være politiker-lingo for besparelser.

Det kan nok heller ikke afvises, at KL også har haft regeringens bebudede evaluering af kommunalreformen fra 2007 i baghovedet, når det har været vigtigt at fastslå den eksisterende forankring af et område.

Kommunalreformen skulle, hvis nogen har glemt det at sikre mere kvalitet og flere såkaldte varme hænder, bl.a. ved at lægge kommunerne sammen, og dermed mindske administrationen.

Uden at foregribe den kommende evaluering kan det godt diskuteres om det lykkedes.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: