0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Randi Brinckmann: Vi mangler praktikpladser til vores sygeplejerskestuderende – ikke nye uddannelsessteder

Det virker en kende underligt, at regeringen pludselig vil oprette en helt ny sygeplejerskeuddannelse i hovedstadsregionen, når det er praktikpladser, som vi akut står og mangler, skriver dekan Randi Brinckmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har netop lanceret et nyt uddannelsesudspil, der skal sikre et Danmark i bedre balance – og flere uddannelsespladser i hele landet.

Udspillet lægger op til, at Københavns Professionshøjskole frem mod 2025 skal oprette fire nye uddannelsesudbud uden for København – deriblandt en ny sygeplejerskeuddannelse på Københavns Vestegn.

Vi går selvfølgelig til opgaven med krum hals

Vi går selvfølgelig til opgaven med krum hals og glæder os over, at regeringen interesserer sig for vores uddannelser, og at man ønsker at oprette nye ekstra uddannelsespladser på de områder, hvor der kommer massiv mangel på arbejdskraft, blandt andet sygeplejersker til hospitaler og kommuner.

Men det virker en kende underligt, at regeringen pludselig vil oprette en helt ny sygeplejerskeuddannelse i hovedstadsregionen, når det er praktikpladser, som vi akut står og mangler for at oprette flere uddannelsespladser. Her og nu.

Små ungdomsårgange

Vi ser desuden ind i en fremtid i hovedstadsområdet, hvor demografien kommer til at udfordre sundhedsområdet.

Københavns Professionshøjskole har pt. mulighed for at optage 1.230 sygeplejerskestuderende om året. Fordelingen er 304 studerende på Campus Nordsjælland i Hillerød og 916 studerende på Campus Tagensvej i København – og vi har fyldt op på alle studiepladser.

Men ifølge Danmarks Statistik byder fremtiden på faldende ungdomsårgange, så det bliver svært at opretholde den nuværende søgning til vores sygeplejerskeuddannelse. Derfor havde jeg gerne set at der var mere fokus på rekrutteringsudfordringen i udspillet.

Det er ikke smart at oprette uddannelsespladser, der kommer til at stå tomme.

Halvdelen er praktik

Hertil kommer, at noget af det særlige ved sygeplejerskeuddannelsen er, at næsten halvdelen af uddannelsen foregår i praktik – eller klinisk undervisning som det hedder.

Så vores sygeplejerskestuderende er kun på skolebænken i Hillerød eller København i halvdelen af tiden, resten af tiden færdes de rundt i hele regionen – i praktik på Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Glostrup Hospital eller et kommunalt sundhedscenter i Frederikssund.

Et nyt uddannelsessted har indtil nu ikke været et dybfølt ønske

Derfor er jeg en smule ærgerlig over, at regeringen tilsyneladende fokuserer meget snævert på en målsætning om, at 60 procent af velfærdsuddannelserne skal være uden for de fire største byer. Og kører alle uddannelser over én kam.

Der er ca. 10 kilometer fra sygeplejerskeuddannelsen på Campus Tagensvej i København til vestegnskommuner som f.eks. Herlev, Glostrup og Hvidovre – og det er altså ikke den afstand, som får flere unge til at vælge sygeplejerskeuddannelsen.

Bedre overgange mellem teori og praksis

Til gengæld vil vi gerne have, at vores sygeplejerskestuderende får endnu bedre overgange mellem teori og praksis. Vi efterlyser som uddannelsesinstitution derfor flere kliniske vejledere, så vores studerende får en stærkere praktik.

Og vi vil også gerne eksperimentere endnu mere med vores undervisningsformer, som vi f.eks. gør det i vores Praksis- og Innovationshus på Nørrebro og på Uddannelseshospitalet i Frederikssund.

Men et nyt uddannelsessted har indtil nu ikke været et dybfølt ønske.

Vi ser frem til at drøfte uddannelsesudspillet med regeringen og har også noteret os, at der i udspillet lægges op til et nyt nationalt partnerskab for velfærdsuddannelserne med regioner og kommuner. Så vi kan være mere sikre på, at der også etableres flere praktikpladser.

Sundhedsaftale er afgørende

Det er helt afgørende, at vi snart kan komme videre med arbejdet om den kommende sundhedsreform, som har været skudt til hjørne under corona-pandemien.

For det vil faktisk være min vurdering, at det har større betydning for rekruttering og fastholdelse af dygtige sygeplejerskestuderende, at de får gode, stærke og lærerige kliniske forløb – end om sygeplejerskeuddannelsen er fysisk placeret 10 kilometer vest for København.

Jeg savner en stærkere kobling mellem uddannelsespolitik og sundhedspolitik i regeringen.

Men den drøftelse ser jeg frem til, og jeg håber virkelig, at uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) inviterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med ind i forhandlingslokalet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: