0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto: Region Midtjylland.
Foto: Pr-foto: Region Midtjylland.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Hospitalsdirektør: Måden, vi skaber sundhed på i dag, må ikke forringe fremtidige generationers sundhed

Det er en kompleks, men nødvendig opgave at omstille hospitaler til en mere bæredygtig drift uden at gå på kompromis med kvalitet, patientsikkerhed, hygiejne, effektivitet og arbejdsmiljø, skriver hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hospitalerne i Danmark sætter et betydeligt negativt aftryk på klima og miljø.

Estimater peger på, at sundhedsvæsenet samlet set står for 6 procent af CO2-udledningen i Danmark. Til sammenligning står flytrafikken for 3-4 procent. Sundhedsvæsenet er med andre ord en stor udleder af CO2, der desværre bidrager negativt til klimaforandringerne.

Sundhedsvæsenet bliver ofte ikke nævnt i den offentlige debat om klimaforandringerne.

Men faktum er, at hvis sundhedssektoren globalt set blev betragtet som et land, ville det være det femte mest CO2-udledende land i verden.

Brug og smid væk

Ifølge tal fra verdensorganisationen WHO kan 20-40 procent af forbruget i sundhedssektoren henføres til spild, dårligt design og adfærd, og vi ved, at størstedelen af et hospitals CO2-udledning stammer fra forbrug af varer og tjenesteydelser.

Vi bruger og smider væk, og den kultur er desværre gennemgribende for sundhedssektoren.

Hospitalerne i Danmark er storforbrugere af udstyr, der kun bruges én gang og derefter kasseres og sendes til forbrænding. Det samme sker med emballage.

For at de danske hospitaler samlet set virkelig skal reducere CO2-udledningen i et større omfang, skal forbruget reduceres

Helt lokalt fra Region Midtjylland viser en beregning, at hospitalerne og stabsfunktioner i det midtjyske hvert år smider 7.000 tons affald væk – hvoraf kun 21% af affaldet genanvendes.

Verdensorganisationen WHO peger på, at klimaforandringerne er den største trussel mod sundhed i det 21. århundrede. Men som det er i dag, bidrager sundhedsvæsenet paradoksalt nok til at forringe fremtidige generationers mulighed for et sundt liv.

National indsats og forpligtigelse

Det skal der gøres noget ved. Og i det danske sundhedsvæsen arbejdes der allerede med forskellige planer og tiltag, der skal øge bæredygtigheden i sektoren.

Arbejdsgange omlægges, plast sorteres, produkter udskiftes til mere miljøvenlige osv.

Men for at de danske hospitaler samlet set virkelig skal reducere CO2-udledningen i et større omfang, skal forbruget reduceres – og her er der behov for, at vi gør endnu mere og samarbejder om at opnå ny viden og skaber innovative løsninger for bæredygtighed i fællesskab.

Vi kan ikke gøre det enkeltvist eller i hver region. Det kræver en national indsats og forpligtigelse.

Mangler national koordinering

Det er en kompleks opgave at omstille hospitaler til en mere bæredygtig drift uden at gå på kompromis med kvalitet, patientsikkerhed, hygiejne, effektivitet og arbejdsmiljø. Alle landets hospitaler står over for samme udfordring, og der mangler national koordinering.

I dag er der velvilje og sporadisk samarbejde om bæredygtighed på tværs af regionerne. Men skal vi virkelig rykke ved bæredygtighed, er der behov for at samle hospitalerne om et forpligtende samarbejde om at reducere CO2-udledningen.

Der er behov for at se på lovgivningen og de grundlæggende strukturer for hospitalsdrift

Der er behov for at se på lovgivningen og de grundlæggende strukturer for hospitalsdrift som bl.a. indkøb og forbrug af varer, byggeri, anlæg, transport, energiforbrug.

Det er en omsiggribende omstilling, der blandt mange andre ting er afhængig af principper for indkøb hos både danske og internationale leverandører.

Hvor der er vilje, er der vej

I Region Midtjylland har vi sat barren højt med en ny ambitiøs strategi for bæredygtighed, og regionen har netop oprettet et Center for Bæredygtige Hospitaler, der skal bidrage med viden, erfaringer og rådgivning til bæredygtig omstilling på de midtjyske hospitaler.

Centrets funktion er ny, og den skal tænkes bredere. Med national opbakning vil centret for alvor kunne blive udviklet med kræfter fra alle regioner således, at centret kan få en effekt på den landsdækkende grønne omstilling på de danske hospitaler.

Skal vi løse disse klimaudfordringer fra hospitalerne – samtidig med at vi holder fast i den høje produktivitet og kvalitet, er det afgørende at synliggøre løsninger, vurdere og nytænke strukturerne for hospitalsdrift således, at bæredygtighed kan blive muligt og forpligtigende.

Det handler dybest set om mindske vores klimapåvirkning og dermed sikre, at vi ikke forringer kommende generationers sundhed.

Og vi kan ikke være bekendt at lade være.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: